Vizita.si

uživanje krompirja

Prebava 14. 04. 2025 03.01

Največja past velike noči in kako se ji izogniti

V prihodnjih dneh bo na meniju veliko šunke, pirhov, potice in drugih velikonočnih dobrot. Te so večinoma bolj kalorične od tistih, ki jih redno uživamo, kar povzroči izdaten pritisk na jetra in prebavila. Posledice so običajno napihnjenost, zaprtje in upočasnjena prebava, kar lahko hitro pokvari praznično razpoloženje. A brez skrbi, že z majhnimi prilagoditvami lahko pomembno zmanjšate tveganje za prebavne težave, ne da bi se morali odpovedati prazničnim dobrotam.

Prehrana 08. 04. 2025 03.17

Jeste krompir? Pet možnih stranskih učinkov vsakodnevnega uživanja

Strokovnjaki so identificirali pet možnih stranskih učinkov in zdravstvenih težav, ki se lahko pojavijo, če boste vsak dan uživali krompir.

Rakave bolezni 30. 03. 2025 18.10

Zdravnik razkriva presenetljivo hrano, ki bi lahko povečala tveganje za izjemno smrtonosnega raka trebušne slinavke

Najbolj omembe vredna je nevarnost uživanja zoglenele ali zažgane hrane, ki vsebuje strupene spojine, ki lahko povečajo možnosti za nastanek raka prostate, črevesja in ultra smrtonosnega raka trebušne slinavke.

Prehrana 08. 03. 2025 04.07

En ogljikov hidrat je lahko nevarnejši od sladkorja

Bi bila lahko ena vrsta ogljikovih hidratov bolj nevarna kot vse ostale in celo bolj kot sam sladkor?

Prebava 28. 12. 2024 04.57

5 načinov, kako zmanjšati napihnjenost

Napihnjenost se od časa do časa pojavlja pri skoraj vseh ljudeh, pri določenih posameznikih pa je skoraj stalna. Povzročajo jo predvsem neustrezna in hitra prehrana, uživanje neprimernih izdelkov in mnogo več. A tokrat si poglejmo, kako jo zmanjšati.

Imunski sistem 24. 09. 2024 04.40

10 najboljših živil za krepitev imunosti

Seveda je potrebna celostna 'obravnava' zdravja, ki zajema reden spanec, gibanje, izogibanje stresu in podobno, pomembna pa je seveda tudi in predvsem zdrava prehrana. Katera živila nam lahko pomagajo krepiti naš imunski sistem?

Prehrana 09. 06. 2024 04.10

6 načinov, kako pojesti več zelenjave in sadja

Se zavedate, da pojeste bistveno premalo zelenjave in sadja? Vam slednje preprosto ne diši? Pomembno je, da zaužijemo dovolj vitaminov, mineralov in vlaknin, zato si poglejmo, kako lahko sadje in zelenjavo preprosto vnesemo v svoj vsakdan, četudi nam nista ravno ljuba.

Srčno žilne bolezni 12. 05. 2024 04.28

Srčno-žilne bolezni so lahko povezane s tem

Nobeno presenečenje ni, da je pogosto ali celo redno uživanje ocvrte hrane povezano z večjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni. Poglejmo si, kaj je razkrila nova študija.

Zdravje 18. 03. 2024 04.50

7 znakov pomanjkanja kalija

Kalij je eden najpomembnejših mineralov, ki jih naše telo nujno potrebuje za pravilno delovanje. Ohranja ravnovesje tekočin in elektrolitov v telesu, izjemno pomemben pa je tudi za zdravo delovanje našega srca, ledvic, možganov in mišic.

Prehrana 22. 02. 2023 05.00

So lahko prebavljive in polne izredno zdravih hranil

Ribe bi se morale znajti na krožniku vsaj enkrat tedensko. Njihova hranilna sestava zelo dobro vpliva na naše zdravje," razloži dr. Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. So odličen vir lahko prebavljivih beljakovin. Morske ribe so za povrh dober vir vitamina D, selena in joda. Zadnje raziskave so pokazale, da bi bile lahko tudi sladkovodne ribe pomemben vir vitamina D. Mastne ribe pa imajo odlično maščobnokislinsko sestavo."

Vitamini in minerali 13. 02. 2023 05.00

Najpomembnejši vitamini, na katere bi morali paziti starostniki

Vsi, ne glede na starostno skupino, v katero spadamo, potrebujemo za optimalno delovanje telesa vitamine in minerale, starostniki pa bi morali biti zaradi svojega zdravja in preventive še posebej pozorni na vnos naslednjih vitaminov.

Prehrana 14. 12. 2021 05.00

Katera hrana vsebuje največ beljakovin?

Uživanje hrane z visoko vsebnostjo beljakovin ima številne prednosti, vključno s hitrejšo rastjo mišic, izgubo teže in občutkom sitosti po jedi. Čeprav je uživanje večje količine beljakovin lahko koristno, je uravnotežena prehrana bistveni del ohranjanja zdravja.

Zdravje 29. 05. 2020 10.30

Mislite, da je bolj zdravo, a ni

Tako se prehranjujete v dobri veri, da delate nekaj dobrega zase. A v resnici vaša izbira morda sploh ni zdrava. Kaj so zmote o zdravi prehrani, smo se pogovarjali s prehransko strokovnjakinjo Mojco Cepuš.

Prehrana 03. 05. 2020 20.15

Sadje: ga zvečer res ne smemo jesti?

Eden od precej razširjenih mitov o zdravi hrani je, da zvečer ni čas za sadje. "Toda sama ne vidim razloga, zakaj ga ne bi smeli jesti tudi zvečer," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. "Drugače je edino, če ima oseba sladkorno bolezen, kakšne ledvične bolezni in podobno." Sicer pa Cepuševa meni, da si lahko sadje brez slabe vesti privoščimo tudi še uro pred spanjem.

Prehrana 15. 10. 2019 13.15

Kakšna je resnica o zloglasnem glutenu?

Obstaja celiakija. Avtoimunska bolezen, ki prizadene celo telo, je pa posledica preobčutljivosti na gluten. Bolniki se morajo celo življenje držati stroge brezglutenske diete. "A če celiakije nimate, vam odrekanje glutenu najverjetneje ne koristi," pravi prehranska strokovnjakinja Mojca Cepuš. Zakaj je torej gluten postal nekaj, česar se mnogi bojijo tako kot nasičenih maščob in sladkorja?

Rakave bolezni 01. 08. 2019 20.04

2 živili, ki zmanjšata tveganje za kožnega raka

Ljudje, ki uživajo zelenjavo bogato z vitaminom A, kot sta korenje in brokoli, imajo za 17% manjše tveganje za razvoj kožnega raka. Žal pa pri temu ne pomagajo prehranski dodatki.

Zdravje 13. 05. 2019 10.22

Kakšna hrana ščiti pred boleznijo ledvic?

Raziskovalci Fakultete za javno zdravje Bloomberg Univerze Johns Hopkins so prehrano, v kateri prevladuje zdrava hrana rastlinskega izvora, povezali z manjšim tveganjem za pojav bolezni ledvic. Takšno prehrano sestavljajo polnozrnata žita, stročnice, zelenjava, sadje in oreščki.

Zdravje 27. 05. 2019 14.59

Kaj se zgodi, če redno uživate vinski kis?

V zadnjem času je veliko govora o jabolčnem kisu, kaj pa vinski kis? V resnici si solato najpogosteje začinimo prav z njim. Prav zato smo pogledali, kako zdrav je vinski kis?

POPovi zdravniki 12. 07. 2012 11.49

Koliko?

Živjo:) mene pa zanima,ali je številozaužitih jajc na teden omejeno? slišala sem,da nebi smeli zaužiti več kot 2 jajci tedensko.pa je to res? mislim,ali je kej zelo narobe če jih npr. pojem 6 na...

POPovi zdravniki 27. 06. 2012 18.52

Suha, prtesuha! kajsedaj?

Spoštovani, imam eno nenavadno vprašanje a preden Vam ga postavim, Vam moram opisati situacijo. In sicer sem visoka 168cm in tehtam 40 kg, kar je dosti premalo od normale. Zagotavljam Vam, da nimam ne...

POPovi zdravniki 28. 07. 2009 19.04

Prehrana in sistemski lupus erythematosis

Pozdravljeni! Stara sem 26 let in pred dvemi leti so se mi pojavile težave s sklepi diagnoza: mešana bolezen vezivnega tkiva; pred približno pol leta pa je bolezen spremenila potek- nova diagnoza: ...

POPovi zdravniki 03. 04. 2009 02.59

Celiakija

Pozdravljeni. Moje pismo bo verjetno med najdaljšimi na teh straneh. Ne pričakujem tako doooooooolgega odgovora. Mislim pa, da mi morda ne boste mogli pomagati ali svetovati, če ne boste imeli kom...

POPovi zdravniki 14. 02. 2003 00.12

Alergija na mleko

Pozdravljeni. Sin (star 15 mesecev) ima alergijo na mleko od 6 meseca, zdaj pa so mu na preiskavah odkrili še alergijo na pšenico in jajca. Od 6 meseca se držimo stroge dijete zaradi mleka (pije Prego...

POPovi zdravniki 20. 12. 2002 21.41

Fitness dieta

Star sem 17 lel in imam 181 cm ter 69 kg.Menim, da sem presuh in bi rad pridobil na kilaži. Začel sem se ukvarjati s fitnesom. zanima me, če bi bilo dobro, da bi uporabljal ta MASSIVE WHEY GAINER doda...

POPovi zdravniki 13. 11. 2002 15.56

Kolitična dieta

Spoštovani! Stara sem 23 let in že skoraj dve leti imam odkrito Crohnovo bolezen. Skoraj na vsakem zdravniškem izvidu spcialista internista mi priporočajo kolitično dieto, vendar problem se pojavi p...

Zdravje 17. 10. 2018 09.03

Uživate mleko, sir, jogurt ali maslo?

Potem delate nekaj za zmanjšanje tveganja za pojav sladkorne bolezni tipa 2, je pokazala študija, ki jo je izvedla britanska univerza Cambridge. To je najobsežnejša študija na tem področju do zdaj. Zajela je kar 63.600 odraslih, ki so jih spremljali 20 let. Na začetku nihče ni imel sladkorne bolezni, na koncu pa jih je to dobilo več kot 15.100. Raziskovalci so pogledali, kakšna je bila povezava z uživanjem mleka in mlečnih izdelkov.

Bolezni 16. 08. 2018 11.43

Driska na dopustu: Kaj jesti? Kako si pomagati?

Driska je neprijetna težava, ki se pogosto pojavi, ko smo na dopustu, še posebej, če pride do zastrupitve s hrano zaradi bakterijske ali virusne okužbe. Preverite, kako ravnati, če se pojavi driska in kakšno prehrano je dobro jesti v tem času.

Zdravje 09. 03. 2018 09.36

Živila, ki bodo poskrbela za bolj mladostno, napeto kožo

Anti-age kreme obljubljajo čudeže, ko gre za mladostni videz. Zanje zapravimo ogromno denarja, a nutricistka Lily Soutter iz Londona je prepričana, da bi bilo bolje, da bi ta denar uporabili za uravnoteženo zdravo prehrano in nekatera živila, ki bodo poskrbela za bolj sijočo in napeto kožo.

Zdravje 15. 06. 2017 08.22

Poglejte, kaj povzroča pogosto uživanje ocvrtega krompirja

Že dolgo vemo, da pomfri ni najboljši za naše zdravje. Zdaj pa je študija pokazala, da imajo tisti, ki uživajo ocvrt krompirček vsaj dvakrat na teden, res povečano tveganje za prezgodnjo smrt.

Novice 28. 04. 2017 08.55

5 živil, če vam primanjkuje kalija

Kalij zmanjšuje tveganje za kap in infarkt. Ključen je za pravilno delovanje srca. Uravnava krvni tlak. Pripomore k zdravim kostem in mišicam. Preprečuje pojav bolečih ledvičnih kamnov. S kakšno hrano ga užijemo?

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 859