varnost hrane

Zakaj je lahko pitje surovega mleka škodljivo za zdravje?
Surovo mleko je lahko nevarno, ker vsebuje bakterije, ki lahko povzročijo hude okužbe.

Res potrebujete več vitamina D, ko pade temperatura?
Je celotna fama okoli vitamina D dejansko le marketinški trik ali ga v zimskih mesecih v Sloveniji res potrebujemo?

Strupene gobe: kako prepoznati nevarnost in ukrepati
Zelena mušnica in druge strupene gobe vsebujejo smrtonosne toksine, ki povzročajo odpoved organov. Zavedajte se, da toplotna obdelava strupov ne uniči. Naučite se prepoznavati simptome in nujne ukrepe ob sumu na zastrupitev za lastno varnost.

Ali je pametno že avgusta začeti jemati vitamin D?
Ker vitamin D telo večinoma tvori pod vplivom UVB-žarkov, je poleti njegovo pomanjkanje redkejše – a ne pri vseh.

Ali je varno jemati prehranske dodatke pred spanjem?
Uravnotežena prehrana je zaradi hitrega tempa življenja postala konkreten izziv. Soočamo se s pomanjkanjem časa za redno in uravnoteženo, predvsem pa zdravo prehrano, prav iz tega razloga pa mnogo ljudi poseže po prehranskih dodatkih.

Radenska Naturelle z novo zlato medaljo
Radenska Naturelle, negazirana naravna mineralna voda iz Radenske, je osvojila še eno v nizu vrhunskih odličij. Na ocenjevanju 63. Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma Agra je v kategoriji sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod prejela zlato nagrado ter s tem potrdila svojo neomajno zavezo najvišji kakovosti. Strokovna komisija je priznanje podelila na podlagi mnenj neodvisnih strokovnjakov, ki so podrobno preučili okus, vonj, videz ter celostno izkušnjo uživanja vode, ki pod zemeljskim površjem svojo čistost in neokrnjenost ohranja že 12.000 let.

Poletje in zastrupitve s hrano: to morate vedeti, preden jeste zunaj ali na pikniku
Poletje je čas piknikov, druženj na prostem in spontanih obrokov pod soncem. A visoke temperature, daljše izpostavljanje hrane na zraku in pomanjkljiva higiena lahko hitro pripeljejo do ene najpogostejših poletnih nevšečnosti – zastrupitve s hrano.

Vročinski val: Prepoznajte nevarnosti in ukrepajte pravočasno
Visoke temperature poleti predstavljajo resno grožnjo zdravju, še posebej za ranljive skupine, kot so otroci, starejši in bolniki. Poskrbite za varno preživljanje vročih dni, s pitjem tekočine, izogibanjem soncu in ohlajevanjem.

Revolucija v hujšanju. Zakaj zdravniki zavračajo diete in stradanje
Ideja, da je hujšanje povezano z odrekanjem, lakoto in trpljenjem, je globoko zasidrana v kolektivno zavest. A vedno več zdravnikov opozarja, da je tak pristop dolgoročno škodljiv in pogosto neučinkovit.

10 nasvetov za posameznike, ki delate z osebami z demenco
Življenje z demenco prinaša številne izzive, tako za osebo, ki jo doživlja, kot za njene svojce. Ključnega pomena je razumevanje, potrpežljivost in prilagojeno ravnanje. Vsekakor pa vse omenjeno nikakor ni lahko.

Revščina v otroštvu lahko resno vpliva tudi na razvoj možganov
Otroci se do polnoletnosti, pogosto tudi v zgodnji odraslosti, zanašajo na starše oziroma odrasle, saj jim ti zagotavljajo varnost in zaščito. So neizpodbitno odvisni od skrbnikov, na žalost pa le-ti, če živijo v revščini, težko zagotovijo osnovne življenjske potrebščine za svoje otroke.

Tako se lahko zaščitite pred okužbami, ki jih lahko prenašajo živali
Ljudje in živali delimo prostor, kar ima številne koristi, a hkrati prinaša tveganje za prenos bolezni.

To se zgodi, če jeste zažgano hrano
Kako škodljiva je zažgana hrana v resnici za zdravje? Posledice uživanja takšne hrane nikakor niso optimalne. Znanstveniki opozarjajo, da je zažgana hrana škodljiva našemu zdravju iz več razlogov.

Vohanje ni vedno zanesljiv test za preverjanje varnosti hrane
Ste med tistimi, ki vonjajo hrano, da preverijo, če je ta še vedno užitna oz. varna za uživanje? Poglejmo si, zakaj ta 'test' ni zanesljiv.

Izbira vode lahko vpliva na naše zdravje
Logično in pravilno je, da ob žeji najprej posežemo po najbolj naravni in zdravi pijači – vodi. Pa se pri tem tudi vprašamo, kakšno vodo pijemo in kako vpliva na naše telo?

Tako na zdravje vplivajo podnebne spremembe
Podnebne spremembe so globalni izziv, ki vpliva na vse vidike našega življenja, vključno z našim zdravjem. Naraščajoče temperature, spremenjeni vremenski vzorci in povečana pogostost ekstremnih vremenskih dogodkov imajo številne negativne posledice za zdravje ljudi.

Miti o zamrznjeni hrani, v katere moramo nehati verjeti
Ali lahko odmrznete hrano na pultu? Ali gre lahko pakirana hrana naravnost v zamrzovalnik? Predstavljamo najpogostejše mite o zamrznjeni hrani, za katere je čas, da prenehamo verjeti v njih.

Poznate umetna sladila?
Umetna sladila so postala stalnica sodobne prehrane, ponujajoč sladkost brez dodatnih kalorij. Njihova popularnost je vse večja, a hkrati se pojavljajo tudi vprašanja glede njihovega vpliva na zdravje.

Ali pegasti badelj pomaga pri 'razstrupljanju'?
Pegasti badelj (Silybum marianum) je že dolgo znan po svojih potencialnih koristih za zdravje jeter. Znano je, da vsebuje biološko aktivne spojine, predvsem silymarin, ki ima številne potencialne zdravilne učinke. Kljub široki uporabi v tradicionalni medicini in alternativni terapiji pa ostaja vprašanje njegove dejanske učinkovitosti pri detoksifikaciji jeter predmet razprav in raziskav. V tem članku bomo pregledali najnovejše znanstvene ugotovitve o učinkovitosti pegastega badlja pri detoksifikaciji jeter ter razpravljali o njegovi morebitni klinični uporabi.

Kakšne zobne paste so primerne za otroke?
Zveza potrošnikov Slovenije je predstavila nekaj napotkov za izbiro zobne paste za otroke. Katere so primerne, katere morda niso in na kaj moramo biti pozorni?

Popoln recept za zdrave kosti, zobe in mišice
Ko beseda nanese na prehranska dopolnila, se mnenja splošne javnosti močno razlikujejo. Nekateri so prepričani v njihovo učinkovitost, drugi menijo, da nimajo pomembnejšega vpliva na naše zdravje. Resnica je, da čeprav prehranska dopolnila ne morejo nadomestiti zdrave prehrane, nam lahko pomembno pomagajo pri izboljšanju kakovosti življenja. Še posebej to velja za magnezij, ki je nujno potreben za normalno delovanje organizma, največjo vlogo pa ima pri ohranjanju zdravja kosti, zob in mišic.

Kako nevarna je gensko spremenjena hrana?
Gensko spremenjeni organizmi (GSO) predstavljajo žive organizme, razen ljudi, in mikroorganizme, kot so bakterije, glive in virusi, katerih genski material je bil umetno spremenjen, ne da bi to potekalo naravno s križanjem ali naravno rekombinacijo. V Evropski uniji obstaja skupna zakonodaja, ki ureja pravila za pridobitev dovoljenj in trženje teh organizmov.

Pomembna novica za študente
Prvi mesec novega študijskega leta je skorajda za nami in večina že ima vsaj približno ustaljen urnik predavanj in vaj. To pomeni, da je sedaj že precej jasno, koliko časa ti vzamejo študijske obveznosti, in na podlagi tega si lahko izdelaš načrt drugih aktivnosti, s katerimi si boš zapolnil/-a študentsko življenje. Ena najbolj perspektivnih možnosti je zagotovo študentsko delo, ki ne predstavlja samo začetka poti v finančno samostojnost, temveč lahko pomembno vpliva tudi na tvojo karierno pot. Kako se torej pravilno lotiti iskanja študentskega dela?

Prehrana pri povišanem holesterolu – na kaj paziti, čemu se izogibati?
Povišan holesterol je ena od najpogostejših težav v sodobni družbi, ki lahko vodi do srčnih bolezni, ateroskleroze in drugih resnih zdravstvenih težav. Vendar pa lahko z uravnoteženo prehrano in spremembo življenjskega sloga zmanjšamo tveganje za bolezni.

Kaj sploh so aditivi, zloglasni E-ji v živilih?
Aditivi predstavljajo snovi ali mešanice snovi, ki niso samostojna živila, ampak se dodajajo živilom med predelavo, transportom ali hrambo, da bi izboljšali njihovo varnost in kakovost.

Stroka izdala priporočila za varnost pri čiščenju po poplavah
Nacionalni inštitut za javno zdravje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Inšpektorat Republike Slovenije za delo so izdali priporočila in ključne točke za zaščito in varnost pri čiščenju po poplavah. Ker je bilo v zadnjih dneh zabeleženih že nekaj nesreč pri odpravljanju posledic poplav, so priporočila toliko bolj pomembna s preventivnega vidika preprečevanja poškodb. Zaščitite sebe in druge!

Kaj storiti z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo?
Glede na razmere v preteklih dneh, ki so prizadele mnogo ljudi, se poraja nemalo vprašanj. Med drugim tudi, kaj storiti z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo. Zelo kratek odgovor je, da moramo takšna živila, žal, zavreči.

Sladilo v gaziranih pijačah potencialno rakotvorno
Svetovna zdravstvena organizacija je v novih smernicah opozorila na dodajanje sladil brez sladkorja. Umetno sladilo, uporabljeno v tisočih izdelkih, naj bi bilo označeno kot 'morebitno rakotvorno za ljudi'.

Živila, ki so bogata z omega 3 maščobnimi kislinami
Ne uživate radi rib in morske hrane? Pomembne omega 3 maščobne kisline lahko v telo pridobite tudi z naslednjimi živili, a stroka pri tem jasno poudarja – največ omenjenih maščobnih kislin najdemo prav v ribah in ribjem olju.

Nasveti za zmanjšanje tveganja za razvoj rakavih obolenj
Evropski kodeks proti raku vsebuje 12 nasvetov za zmanjšanje tveganj za razvoj rakavih obolenj. Na prvem mestu tega kodeksa je kajenje. Na katere druge navade bi še morali biti pozorni?