Nevrološka motnja, ki vpliva na človekovo sposobnost izvajanja gibov
SIMPTOMI IN BOLEZNI

Nevrološka motnja, ki vpliva na človekovo sposobnost izvajanja gibov

Apraksija je nevrološka motnja, ki vpliva na človekovo sposobnost izvajanja namernih gibov. Kakšni so simptomi in možnosti zdravljenja?

Apraksija je stanje, ki vpliva na človekovo sposobnost izvajanja namenskih gibov, čeprav ima človek fizično sposobnost za to. Gre za nevrološko motnjo, ki jo lahko povzročijo različni dejavniki in lahko pomembno vpliva na človekovo vsakdanje življenje. 

Kaj je Apraksija?

Apraksija je nevrološka motnja, ki vpliva na človekovo sposobnost izvajanja namenskih gibov, čeprav ima fizično sposobnost za to. Povzroča jo poškodba delov možganov, ki nadzorujejo načrtovanje in izvajanje gibov. Ta poškodba je lahko posledica možganske kapi, travmatske poškodbe možganov, degenerativne nevrološke bolezni ali drugih dejavnikov. 

Apraksija lahko vpliva na človekovo sposobnost opravljanja številnih nalog, od preprostih dejanj, kot je umivanje zob, do bolj zapletenih dejavnosti, kot je vožnja avtomobila.

Apraksija
Apraksija / FOTO: AdobeStock

Vrste apraksije

Obstaja več vrst apraksije, od katerih vsaka vpliva na različne vrste gibov. 

Ideomotorična apraksija vpliva na sposobnost izvajanja naučenih gibov, kot je mahanje v slovo ali uporaba pribora za prehranjevanje. 

Idejna apraksija vpliva na sposobnost načrtovanja in zaporedja gibov za nalogo, kot je oblačenje ali priprava sendviča. 

Konstrukcijska apraksija vpliva na sposobnost kopiranja ali risanja preprostih oblik ali dizajnov. 

Bukofacialna ali orofacialna apraksija vpliva na sposobnost izvajanja gibov, ki vključujejo usta in obraz, kot je pošiljanje poljuba ali iztegovanje jezika.

Vzroki apraksije

Apraksija je posledica poškodbe možganov, natančneje predelov, ki so odgovorni za načrtovanje in izvajanje gibov. Ta poškodba je lahko posledica možganske kapi, travmatične poškodbe možganov, degenerativnih nevroloških motenj ali drugih stanj, ki prizadenejo možgane. V nekaterih primerih je lahko apraksija prisotna od rojstva ali se razvije v zgodnjem otroštvu zaradi genetskih ali razvojnih dejavnikov.

Apraksija
Apraksija / FOTO: AdobeStock

Simptomi apraksije

Simptomi apraksije se lahko razlikujejo glede na resnost in lokacijo poškodbe možganov. Nekateri pogosti simptomi vključujejo težave s finimi motoričnimi gibi, kot sta zapenjanje gumbov na srajci ali zavezovanje vezalk, pa tudi težave z grobimi motoričnimi gibi, kot sta hoja ali vstajanje s stola. 

Ljudje z apraksijo imajo lahko tudi težave z govorom in jezikom, vključno s težavami pri oblikovanju besed in stavkov. Drugi simptomi lahko vključujejo zmedenost, frustracijo in tesnobo, povezano s težavami pri vsakodnevnih opravilih.

Možnosti zdravljenja apraksije

Čeprav za apraksijo ni zdravila, je na voljo več možnosti zdravljenja, ki pomagajo pri obvladovanju simptomov in izboljšanju kakovosti življenja. 

Osamljenost je lahko povezana z večjim tveganjem za demenco
PREBERI ŠE
Osamljenost je lahko povezana z večjim tveganjem za demenco

Govorna terapija se pogosto priporoča za pomoč pri izboljšanju komunikacijskih veščin, vključno z artikulacijo in jezikovnim razvojem.

Delovna terapija je lahko tudi koristna pri izboljšanju finih motoričnih sposobnosti in vsakodnevnih življenjskih aktivnosti. V nekaterih primerih se lahko predpišejo zdravila za obvladovanje simptomov, kot sta anksioznost ali depresija. Pomembno je, da skupaj z zdravnikom določite najboljši načrt zdravljenja za vsak posamezen primer apraksije.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke