Bakerjeva cista: vzroki, simptomi in zdravljenje

SIMPTOMI IN BOLEZNI

Bakerjeva cista: vzroki, simptomi in zdravljenje

N.R.A.
25.02.2022, 5:00
0

Bolečina za kolenom je eden najbolj poznanih simptomov Bakerjeve ciste. Slednja lahko povzroči hude bolečine in celo oteži gibanje. Kaj sploh je Bakerjeva cista in kako poteka zdravljenje?

Kolena so sestavljena iz kosti, kit in hrustanca. Tetive in hrustanec potrebujejo mazanje, kar je vloga sinovialne tekočine v sklepu. Tekočina pomaga ohranjati gladko gibanje kolen in zmanjšuje trenje. V vsakem kolenu so različne vrečke, imenovane burse, skozi katere kroži sinovialna tekočina. Če koleno proizvaja večje količine sinovialne tekočine, se lahko ta kopiči v prostoru za njim.

Bakerjeva cista
Bakerjeva cista / FOTO: Dreamstime

Kdo je bolj nagnjen k tveganju in kakšni so vzroki? 

Bakerjeva cista je pojav otekline na zadnji strani kolena, ki lahko povzroči bolečino, zmanjšan obseg gibanja in togost kolenskega sklepa. Bolečina se poveča z močnejšim upogibanjem ali popolnim iztegovanjem noge. V večini primerov imajo ljudje z Bakerjevo cisto že težave s koleni, kot so artritis ali težave s hrustancem, kar povzroča prekomerno nastajanje tekočine v kolenu.

Pogosteje se pojavlja pri ženskah kot pri moških, verjetno zato, ker ženske pogosteje razvijejo revmatoidni artritis in osteoartritis. Najpogosteje se pojavi po 40. letu starosti. Razlog za to je lahko več. Pogosto se pojavi pri ponavljanju enakih gibov med športnim treningom ali pri nekaterih poklicih. V situacijah, ko tetive dražijo koleno s pogostimi ponavljajočimi se premiki, se pojavijo ciste.

Izognite se najpogostejšim poškodbam pri teku
PREBERI ŠE

Izognite se najpogostejšim poškodbam pri teku

Vrste cist

Ločimo primarne in sekundarne Bakerjeve ciste. Primarne so ciste, ki se pojavijo v zdravem kolenskem sklepu, največkrat pri otrocih in skoraj vedno na obeh kolenih. Sekundarne ciste se pojavijo v sklepih s poškodbami ali degenerativnimi spremembami, največkrat pri odrasli populaciji.

Pojavijo se lahko tudi ciste iz neznanega vzroka, a te se pojavijo kot posledica vnetnih procesov v samem kolenskem sklepu. Ko vnetje prizadene mehka tkiva in hrustanec sklepa (osteoartritis, revmatoidni in psoriatični artritis ter nekatere druge bolezni), se pojavi sekundarna cista.

10 vaj, s katerimi lahko ublažite bolečino v kolenu
PREBERI ŠE

10 vaj, s katerimi lahko ublažite bolečino v kolenu

Kakšni so simptomi? 

V redkih primerih, ko je cista večja in ustvari pritisk na žile, živce na zadnjem delu kolena in po nogah, je čutiti mravljinčenje in pekoč občutek. V primeru razpoke ciste se pojavijo otekline, podplutbe in takojšnje bolečine, podobno kot poškodbe mišic spodnjega dela noge. Na žalost se po pretrganju cista običajno vrne v prvotno stanje. Včasih je bolečina tako močna, da znatno oteži hojo in upogibanje noge.

Diagnozo je zelo enostavno postaviti s kliničnim pregledom. Ultrazvočni pregled lahko zazna prisotnost izliva in je včasih opazen na rentgenskem slikanju, še posebej, če so v steni poapneni. Pomembno je razlikovati Bakerjevo cisto (in njeno rupturo) od globoke venske tromboze v spodnjem delu noge, kar je mogoče z Dopplerjevim pregledom.

To se lahko zgodi, če zatekajo noge
PREBERI ŠE

To se lahko zgodi, če zatekajo noge

Zdravljenje

Ne pozabite poiskati zdravniške pomoči, če čutite bolečino ali oteklino v kolenu, pa tudi izboklino za kolenom, ki je eden glavnih simptomov Bakerjeve ciste. Terapija je sestavljena iz uporabe zdravil proti bolečinam in vnetij (nesteroidnih antirevmatikov), hladnih obkladkov in počitka. Priporočljivi sta fizikalna terapija in kineziterapija, zdravljenje 'na domu' pa obsega zmanjšanje telesne aktivnosti, hladne obkladke večkrat na dan in nošenje kompresijskih povojev. Pri večjih cistah se izvajajo posebne vaje za krepitev mišic nog, drenaža in predpisana zdravila s kortikosteroidi. V redkih primerih se priporoča aspiracija vsebine ciste in vbrizgavanje raztopine steroidov v cisto.

Operacija ciste ni najboljša rešitev, ker se cista odstrani, ne odpravi pa se tudi vzrok ciste, zato se ta na žalost zelo hitro vrne. Način zdravljenja ciste je vsekakor odvisen od vzroka. Šele, ko je odkrit pravi vzrok ciste in ko je ta pravilno zdravljen, je mogoče preprečiti nastanek ciste.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: Adiva.hr