Vrste kronične oblike gastritisa so razdeljene v tri skupine, in sicer erozivne, neerozivne in posebne vrste. Medtem ko neerozivno najpogosteje povzroča okužba s Helicobacter pylori, so vzroki za erozivni tip lahko različna zdravila, alkohol in travme na želodčni sluznici.
Pojav simptomov in njihova resnost pri kroničnem gastritisu sta v veliki meri odvisna od prehrane prizadete osebe. Medtem ko pri blažjih oblikah gastritisa predpišejo terapijo z zdravili, je pri kroničnem gastritisu najpomembnejše, da je bolnik pozoren na prehrano, saj se simptomi tako pojavijo redkeje. Tudi pri kroničnem lahko določijo terapijo z zdravili, vendar se njena uspešnost razlikuje od osebe do osebe.
Kaj jesti, če imate kronični gastritis?
Priporočljivo je zaužiti največ štiri porcije sadja na dan, zlasti jabolka (pa tudi jabolčni sok), banane, breskve, hruške, grozdje, kivi in melone. To sadje je treba jesti samostojno in ne takoj po obroku, saj se v nasprotnem primeru sadje hitro prebavi, neprebavljen obrok pa bo prej upočasnil prebavo sadja – lahko pride do fermentacije in prebavnih težav.
Pri zelenjavi ni posebnih omejitev – razen tega, da je ne smete jesti surove, ampak mora biti vsaj malo kuhana na pari. Predvsem priporočajo kuhan krompir in kuhano zeleno zelenjavo.
Pri kroničnem gastritisu je priporočljivo uživati rastlinsko mleko, če je le mogoče, pa tudi domači jogurt in svež sir. Uživanje bi morali omejiti na tri porcije na dan in izbrati živila z nizko vsebnostjo maščob.
Uživate lahko pusto mlado in sveže piščančje, telečje in goveje meso, ki ga je treba pripraviti z le malo začimbami. Uživate lahko tudi nadomestke mesa – tofu in sojo.
Žitni izdelki, ki so dovoljeni pri kroničnem gastritisu, so riž, polnozrnati kruh, testenine, krompir in oves.
Voda je napitek, ki je vedno priporočljiv, poleg tega pa lahko zmerno pijete sveže sadne sokove, pijače brez kofeina, pa tudi zeliščne čaje in celo gazirane pijače.
Čemu se izogniti, če imate kronični gastritis?
Nekateri ljudje s kroničnim gastritisom ne marajo jesti sadja za zajtrk, moti pa jih lahko tudi neolupljeno sadje. Kot živila, ki lahko izzovejo draženje, omenjajo pomaranče, grenivke in nekatere druge sadeže.
Od zelenjave lahko ljudi s kroničnim gastritisom moti paradižnik, zato tega ni priporočljivo uživati neolupljenega, nekatere pa motijo celo juhe in omake iz njega (tukaj je govora predvsem o umetnih pripravkih). Poleg paradižnika se izogibajte tudi vloženi zelenjavi, kot so kumare in zelje.
Mlečne izdelke je treba omejiti, ne pa tudi popolnoma izločiti, saj so vir kalcija in vitamina D. Prav tako se je treba izogibati začinjenim in polnomastnim sirom.
Za ljudi s kroničnim gastritisom je priporočljivo, da se izogibajo tudi predelanim mesnim izdelkom – predvsem salamam in paštetam.
Vizita e-novice
Povzeto po Ordinacija.hr
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV