Pasovec ali herpes zoster: simptomi, vzroki in zdravljenje
SIMPTOMI IN BOLEZNI

Pasovec ali herpes zoster: simptomi, vzroki in zdravljenje

Kaj je pasovec oz. herpes zoster, kakšni so simptomi, zakaj se pojavi in kako ga zdravimo? Vse to si lahko preberete v nadaljevanju.

Herpes zoster
Herpes zoster / FOTO: Dreamstime

Kaj je pasovec ali herpes zoster?

Herpes zoster povzroča reaktivacija virusa varicella zoster, ki povzroča tudi norice. Virus je neaktiven v živčnem tkivu in leta pozneje se lahko ponovno aktivira v obliki izpuščaja (lokalizirani boleči mehurčki). Čeprav se lahko herpes pojavi kjer koli na telesu, se najpogosteje pojavlja kot en sam trak mehurčkov, ki se ovijejo okoli leve ali desne strani trupa. 

Herpes zoster ni smrtno nevarno stanje, lahko pa je zelo boleče. Zgodnje zdravljenje lahko pomaga skrajšati okužbo in zmanjšati možnost zapletov. Najpogostejši zaplet je postherpetična nevralgija, ki povzroča bolečino dolgo po tem, ko izpuščaj že izgine.

Herpes zoster
Herpes zoster / FOTO: Dreamstime

Simptomi herpesa zoster

Bolezen se začne s parestezijami (čutno doživljanje brez zunanjih dražljajev), zbadanjem ali nenavadno bolečino v prizadetem predelu, po dveh do treh dneh pa se pojavijo spremembe na koži, običajno kopičenje mehurčkov spremenjene barve. 

Običajno je prizadet eden ali več dermatomov v prsnem ali ledvenem predelu. Spremembe so običajno enostranske. Prizadeto območje se vidno razlikuje od preostale kože, bolečina pa je lahko zelo močna. Kožne spremembe ostanejo običajno nespremenjene tri do pet dni. Herpes zoster se lahko razširi na druge predele kože, pa tudi na notranje organe, še posebej pri imunsko oslabljenih bolnikih.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

– Bolečina, mravljinčenje, odrevenelost,

– občutljivost na dotik,

– rdeči izpuščaj, ki izbruhne nekaj dni po pojavu bolečine,

– s tekočino napolnjeni mehurčki, ki se odprejo in tvorijo kraste,

– srbenje.

Pojavijo se lahko tudi vročina, glavobol, občutljivosti za svetlobo in splošna utrujenost. 

Herpes zoster
Herpes zoster / FOTO: Dreamstime

Vzroki za herpes zoster

Vsakdo, ki je imel norice, lahko razvije herpes zoster. Ko človek ozdravi od noric, virus vstopi v živčni sistem in več let počiva. Sčasoma se lahko spet aktivira in potuje po živčnih poteh do kože, kar povzroči izpuščaj. Ne bodo ga dobili in imeli vsi, ki so zboleli za noricami!

Razlog za pojav herpesa zoster ni jasen, toda pogostejši je pri starejših in pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom. Varicella zoster je del skupine virusov, imenovanih virusi herpesa. Ta vključuje viruse, ki povzročajo herpes in genitalni herpes. Toda virus, ki povzroča norice in herpes zoster, ni tisti, ki je odgovoren za herpes in genitalni herpes.

Kako se herpes zoster prenaša?

Tudi ljudje, ki niso imeli noric, lahko zbolijo za virusom varicella zoster, in sicer tako, da so virusu izpostavljeni neposredno z dotikom. Healthline navaja, da se virus preneha širiti šele po tem, ko se mehurji spremenijo v kraste. Ko se mehurčki zaprejo, ne moremo več prenašati virusa. 

Herpes zoster
Herpes zoster / FOTO: Dreamstime

Virus se tudi ne širi, če so mehurji dobro pokriti z oblačili. Le v redkih primerih se lahko herpes zoster prenaša tudi s slino. To pomeni, da na splošno ne morete dobiti pasovca, če nekdo, ki ima to bolezen, kašlja ali kiha na vas. 

Kako preprečiti širjenje virusa na druge? 

– Pokrijte izpuščaj od pojava mehurčkov do pojava krast. To običajno traja od sedem do deset dni. 

– Izpuščaj običajno izgine po dveh do štirih tednih.

– Izogibajte se dotikanju ali praskanju izpuščaja. 

– Pogosto si umijte roke. 

– Izogibajte se stiku z ljudmi, dokler se mehurji iz izpuščajev ne spremenijo v kraste.

Herpes zoster
Herpes zoster / FOTO: Dreamstime

Zdravljenje herpesa zoster 

Zdravnik postavi diagnozo herpes zoster na podlagi anamneze in pregleda. Na preiskavo lahko pošlje tudi majhen vzorec tekočine iz mehurja. Zdravljenje poteka s protivirusnimi zdravili, ki preprečujejo morebitne zaplete. Najučinkovitejša so, če jih jemljemo tri dni po pojavu izpuščaja, zato je pomembno, da čim prej obiščete zdravnika.

Predpisana so tudi zdravila proti bolečinam, vključno z zdravili proti bolečinam brez recepta in na recept, antikonvulzivi in antidepresivi, koloidne ovsene kopeli, hladni obkladki in ostalo. 

Herpes zoster
Herpes zoster / FOTO: Dreamstime

Povzeto po miss7zdrava