Vizita.si
Če imamo povišan holesterol je ena od prvih stvari, ki jih lahko naredimo, da temu tudi prilagodimo svojo prehrano.

Simptomi in bolezni

Kako znižati holesterol s prehrano?

V.H.
27. 05. 2022 05.00
0

Če imamo težave s povišanim holesterolom, je med prvimi ukrepi zagotovo sprememba življenjskega sloga, pri katerem igra pomembno vlogo tudi naša prehrana. Več o tem si lahko preberete v nadaljevanju.

Holesterol je v človeškem telesu nepogrešljiv, a težava nastane, če je povišan, saj takrat lahko govorimo že o hiperlipidemiji. To pomeni, da je koncentracija maščob v krvi večja, kot je priporočljivo. Pri tem moramo vedeti, da imamo dve vrsti holesterola, LDL (lipoproteini nizke gostote  in HDL (lipoproteini visoke gostote), a večkrat ju imenujemo samo slab ali dober holesterol.

Zakaj je holesterol LDL slab? 

Zaželeno je, da imamo holesterola LDL v krvi čim manj, saj povečuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. Če je slabega holesterola preveč, se namreč začne kopičiti v žilnih stenah (asteroskleroza) in zaradi tega lahko povzroči številne nevšečnosti, od srčnega infarkta, motenj prekrvavitve in angine pektoris do možganske kapi.

Hrana
Hrana FOTO: Adobe Stock

Kaj vse lahko vpliva na povišan holesterol? 

Na  povišano raven holesterola lahko vplivajo različni dejavniki, na primer geni, prekomerna telesna teža, sladkorna bolezen, premalo gibanja, stres in kajenje. Holesterol nastaja v naših jetrih, a ga lahko v svoje telo vnesemo tudi s hrano.

Ali lahko uživamo jajca?

Jajcem se pogosto izogibamo, še posebej rumenjakom, saj verjamemo, da so kriva za povišan holesterol, a moramo vedeti, da že res vsebujejo visoko raven holesterola, a dobrega, torej gre za HDL – holesterol, ki zmanjšuje slabega, tako da ga odnaša nazaj v jetra, kjer ga telo lahko izloči. 

Katero hrano je dobro uživati, če imamo povišan holesterol?

Če imamo povišan holesterol je ena od prvih stvari, ki jih lahko naredimo, da temu tudi prilagodimo svojo prehrano. Pri tem pazimo, da ne pojemo preveč, medtem ko se izogibamo določenim pregreham, sladkorju, mastni hrani in živilom živalskega izvora, ki lahko vsebujejo veliko holesterola. 

Če imamo povišan holesterol, je ena od prvih stvari, ki jih lahko naredimo, da temu tudi prilagodimo svojo prehrano.
Če imamo povišan holesterol, je ena od prvih stvari, ki jih lahko naredimo, da temu tudi prilagodimo svojo prehrano. FOTO: Adobe Stock

Po možnosti jemo počasi in porazdelimo hrano na več manjših obrokov, kar ugodneje vpliva na raven maščobe v krvi, hkrati pa se lahko izognemo napadom lakote, ko je več možnosti, da posežemo po prepovedanih živilih. 

Zmanjšamo lahko uporabo soli, sladkorja in alkohola ter poskrbimo za bolj zdravo in uravnoteženo prehrano, ki naj ne vsebuje veliko nasičenih maščob. Namesto tega je bolje, da v svoj jedilnik vključimo več kompleksnih ogljikovih hidratov, zdravih maščob in vlaknin. 

Svoj jedilnik lahko obogatimo s polnozrnatimi žitaricami, kot so na primer testenine, riž ali kruh. Meso naj ne bo vsak dan na krožniku, saj ga lahko večkrat nadomestimo tudi z ribami: od sardin in lososa do skuš. Če ne moremo brez mesa, pa naj ima prednost belo meso in predvsem bolj pusti kosi, ki so običajno tudi manj mastni. Priporočljivo je, da uživamo več sadja in zelenjave, na primer jagode, jabolka, fižol, jajčevce, grah, lečo, kumare, korenje ... V hrani rastlinskega porekla pa najdemo še rastlinske sterole, ki prav tako pomagajo pri zniževanju holesterola. 

UI Vsebina ustvarjena brez generativne umetne inteligence.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 662