7 stvari, ki vam lahko pomagajo, če imate drisko

SIMPTOMI IN BOLEZNI

7 stvari, ki vam lahko pomagajo, če imate drisko

N.R.A.
13.04.2024, 4:44
1

Zadostna hidratacija in uživanje lahkotne hrane vam lahko pomagata prebroditi epizodo driske.

Če imate drisko, ki traja dlje časa ali jo spremljajo zvišana telesna temperatura, huda bolečina ali krvavitev, morate poiskati zdravniško pomoč. Toda za manj hudo, prehodno drisko lahko doma naredite veliko stvari, ki vam bodo pomagale skozi takšno obdobje.

Driska
Driska / FOTO: Adobe Stock

Pijte veliko tekočine

Ali spijete dovolj vode na dan? Ustrezna in zadostna hidratacija je ključnega pomena za premagovanje driske predvsem zaradi nadomeščanja izgubljene tekočine. 

Dieta BRAT

Mnogo ljudi meni, da je tako imenovana dieta BRAT, sestavljena iz banane, riža, jabolčne omake in toasta, zelo dobra izbira pri soočanju z drisko. Poglejmo si, zakaj. Banane so polne kalija, ki ga lahko driska izčrpa. Nobeno od teh živil ne sedi dolgo v želodcu. Na splošno se je dobro izogibati večini mlečnih izdelkov, saj je laktozo težko absorbirati, ko se soočate z drisko. Edina izjema je jogurt, ki lahko dejansko pomaga, ker vsebuje žive  in dobre bakterije. Izogibajte se mastni in začinjeni hrani ter alkoholu. Poskusite jesti več manjših obrokov na dan namesto treh velikih, dokler se ne počutite bolje, saj bo tako lažje za vaš prebavni sistem.

Izogibajte se vadbi.
Izogibajte se vadbi. / FOTO: Adobe Stock

Izogibajte se vadbi

Telesna aktvnost, posebej če je naporna, vas lahko še bolj dehidrira. To ni čas za začetek treninga, niti za kakšen maraton, saj telo potrebuje počitek. 

Pijte čaj

Nekateri ljudje prisegajo na kamilični čaj kot preprosto zdravilo za drisko, vendar študije na tem področju niso zadostne, da bi kar koli lahko trdili z gotovostjo. Ena študija pa je pokazala, da je kombinacija izvlečka cvetov kamilice, drevesne smole in kavnega oglja pomagala posameznikom pri akutni driski.

Vas muči prebava? Pomagate si lahko z naslednjimi prehranskimi dodatki
PREBERI ŠE

Vas muči prebava? Pomagate si lahko z naslednjimi prehranskimi dodatki

Poskusite z ingverjem

Ljudje se že tisočletja obračajo na ingver kot zdravilo za vse vrste želodčnih težav, vendar je verjetno bolj učinkovit pri zdravljenju slabosti kot driske. Običajno se uporablja v obliki hrane, čaja in dodatkov za lajšanje slabosti, slabosti, povezane z nosečnostjo, in slabosti po operaciji ali kemoterapiji.

Ingver in kajenski poper
Ingver in kajenski poper / FOTO: iStock

Nekateri ljudje vseeno lahko nasprotno ugotovijo, da lahko ingver še dodatno povzroči drisko in druge prebavne težave. Če jemljete zdravila za redčenje krvi, se posvetujte z zdravnikom o uporabi ingverja. Nosečnice se morajo vedno posvetovati z zdravstvenim delavcem, preden vzamejo kakršna koli nova zdravila ali dodatke.

Razmislite o probiotikih

Probiotiki so žive bakterije, ki so široko na voljo v dodatkih brez recepta za pomoč pri različnih boleznih, vključno z drisko. V teoriji je to odlična ideja: Dobre bakterije dodate nazaj v črevesje, da obnovite zdravo, uravnoteženo okolje v vašem prebavnem sistemu. Študije so pokazale, da lahko probiotiki pomagajo zmanjšati napad driske za približno en dan.

Nova raziskava razkriva učinke probiotikov na krepitev razpoloženja
PREBERI ŠE

Nova raziskava razkriva učinke probiotikov na krepitev razpoloženja

V resnici pa je nemogoče vedeti, kateri dodatki bodo dejansko pomagali. Udeleženci različnih študij niso uporabljali le probiotičnih dodatkov, ampak tudi jogurt in ostale pripravke, zato je nemogoče trditi, kaj dejansko pomaga oz. ali je pomoč odvisna od kombinacije različnih dodatkov. 

Poskusite z zdravili brez recepta

Police vaših bližnjih supermarketov ali lekarn so založene z zdravili brez recepta, ki so učinkovita pri lajšanju driske. Če nimate vročine in ne opazite krvi v blatu, si lahko pomagate s takšnimi zdravili. V nasprotnem primeru obiščite zdravnika! 

Obstaja še ena stvar, ki ni dodatek ali zdravilo, a bo pomagala bolj kot kar koli drugo, čeprav jo je tako rekoč težko prebaviti: čas. Vendar to ne velja za kronično drisko (ki po opredelitvi traja dlje kot dva do štiri tedne) ali drisko s krvjo, ki jo spremljata zvišana telesna temperatura ali huda bolečina v trebuhu. V teh primerih ne čakajte, pojdite k zdravniku!

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: health