Pri krepitvi imunskega sistema najprej pomislimo na vitamine, a velikokrat pozabimo na cink, ki ima tudi pomembno vlogo. A ta mineral ima še številne druge funkcije v našem telesu, med katerimi je vloga pri presnovi ogljikovih hidratov, kognitivnih funkcijah, sintezi DNK, presnovi vitamina A, sintezi beljakovin in zaščiti celic pred oksidativnim stresom (EFSA trditve). Številni ga imenujejo tudi vitamin lepote, saj prispeva k ohranjanju zdravih las, zdravih nohtov in zdrave kože (trditve EFSA).
Cink se v telo absorbira v tankem črevesu. Skladiščenje poteka predvsem v jetrih in ledvicah. Zaloge v telesu niso velike in ker ga telo sproti izloča, ga je treba stalno vnašati bodisi s hrano ali s prehranskimi dopolnili. Telo ta pomemben mineral izloča primarno prek prebavil, ledvic in kože (izgubljamo ga na primer med znojenjem).
Znaki, da cinka v telesu primanjkuje
Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije približno 31 odstotkom ljudi na svetu primanjkuje cinka. Izpadanje las, krhki in lomljivi nohti, obarvani zobje, ponavljajoče se razjede v ustih, številne težave s kožo (akne, dermatitis itd.) in šibke kosti so pogoste težave, ki nakazujejo na to, da cinka v vašem telesu primanjkuje.
Kdo je bolj nagnjen k pomanjkanju?
Pomanjkanje cinka se lahko pojavi pri ljudeh, ki imajo težave z absorpcijo hranil, to se običajno dogaja pri starejših. S starostjo se namreč slabša absorpcija vitaminov in mineralov. Bolj ogroženi so lahko tudi vegetarijanci in vegani ter osebe z dolgotrajnimi dietami. To pa zato, ker v telo ne vnesejo dovolj beljakovin, ki pomagajo pri absorbciji cinka. Pri starejših lahko tudi uživanje določenih zdravil povečuje izgubo cinka z urinom.
Včasih tudi novorojenčki občutijo pomanjkanje tega minerala, predvsem nedonošenčki in tisti, ki se rodijo s kakšnimi boleznimi. Vsebnost cinka v materinem telesu prav tako lahko vpliva na količino le-tega pri rojenemu dojenčku. Nosečnice so prav tako ena od skupin, ki je bolj dovzetna za pomanjkanje, saj ga njihovo telo potrebuje več kot običajno.
Kako ga v telo vnesti dovolj?
Cink lahko v telo vnesemo s prehrano in prehranskimi dopolnili. Najbolje se absorbira iz živil živalskega izvora, kot so jajca, meso (govedina, puran) in morski sadeži (školjke, raki, tuna). Odličen vir cinka so tudi oreščki, fižol, pšenični kalčki, špinača in pivski kvas.
V zimskih mesecih je še posebej priporočljivo, da v telo vnesemo dovolj minerala, saj ima, kot že omenjeno, vlogo pri delovanju imunskega sistema. Z okrepljenim imunskim sistemom je telo manj dovzetno za prehlade in ostale okužbe.
Da v telo vnesemo zadostno količino minerala, lahko prehrano dopolnjujemo s prehranskimi dopolnili v različnih oblikah. Cink v pastili ima zaradi načina jemanja dodatno korist zaradi lokalnega antiseptičnega učinka na bakterije in viruse v ustni sluznici. Tableta ali kapsula, ki jo hitro pogoltnemo, omenjenih koristi nima. V pastilah s kombinacijo cinka, vitamina C in selena, imajo vse tri sestavine vlogo pri delovanju imunskega sistema, ki ga je v zimskem času treba še posebej okrepiti.
Sponzorirana vsebina