Kri v blatu – kdaj je nevarna?

SIMPTOMI IN BOLEZNI

Kri v blatu – kdaj je nevarna?

N.R.A.
06.01.2022, 5:00
0

Nemalo ljudi postane zaskrbljenih, če se v blatu opazijo kri, a razlogi niso vedno resne narave.

Prebavila
Prebavila / FOTO: Dreamstime

Kri v blatu naj bi bila precej pogost pojav, zato nam ni treba skrbeti, če jo opazimo. A to ne pomeni, da lahko ali pa bi morali prezreti rektalno krvavitev! Strokovnjaki se strinjajo, da se je v primeru, ko opazimo kri v blatu, vedno dobro posvetovati s svojim zdravnikom, da ugotovimo, če se je morebiti treba dogovoriti za nadaljnje preiskave. 

Te pomagajo ugotoviti, od kod krvavitev prihaja in kaj jo povzroča, pravi dr. Will Bulsiewicz. "Bleda krvi običajno izvira iz danke ali spodnjega črevesja, nasprotno pa temno rdeča kri lahko pomeni, da krvavite v debelem črevesu, črna ali katranska barva pa nakazuje na krvavitev v želodcu." Najpogostejši vzroki za svetlo rdečo kri v blatu so analna razpoka in notranji hemoroidi. "Če rdeča kri pade v stranišče z vašega dna ali jo najdete na spodnjem perilu ali ob brisanju, je verjetno hemoroid ali razpoka," pravi omenjeni zdravnik. 

Hemeroidi
Hemeroidi / FOTO: Dreamstime

Analna razpoka

Če imate bolečine in rdečo kri pri odvajanju črevesja, je to lahko analna razpoka, pravi dr. Bulsiewicz. Zdravnik lahko opravi rektalni pregled, da preveri, zakaj točno gre. "Če prepoznamo analno razpoko, jo lahko zdravimo s kremo na recept, in če krvavitev popolnoma popusti, smo končali." Analne razpoke se lahko pojavijo pri prehajanju trdega ali obsežnega blata ali pri drugih poškodbah sluznice anusa. Manj pogosti vzroki analnih razpok so vnetne črevesne bolezni ali okužba.

Hemeroidi

Hemoroidi so otekle krvne žile v danki ali anusu, ki lahko povzročijo krvavitev in srbenje med odvajanjem, vendar običajno ne povzročajo bolečin. Vaš zdravnik bo opravil fizični pregled in digitalni rektalni pregled, da preveri prisotnost hemoroidov in drugih možnih virov krvavitve.

Polip
Polip / FOTO: iStock

Polipi

Polipi so predrakave rasti v debelem črevesu, ki lahko krvavijo. V večini primerov polipe najdemo med postopkom kolonoskopije, včasih pa svojo prisotnost razkrijejo z rektalno krvavitvijo. Polipe je mogoče odstraniti.

Divertikuloza

Divertikuloza je stanje, ki se pojavi, ko se v steni debelega črevesa razvijejo majhne vrečke, znane kot divertikuli. Po mnenju Ameriškega združenja za gastrointestinalno endoskopijo so divertikularne krvavitve najpogostejši vzrok za večje rektalne krvavitve pri ljudeh, starejših od 40 let.

Črevesje
Črevesje / FOTO: iStock

Rak debelega črevesa

Ko nekdo v blatu zagleda kri, njegov um pogosto skoči do raka debelega črevesa, vendar je prvi znak raka debelega črevesa običajno anemija, pravi dr. Swaminath. Rak debelega črevesa lahko povzroči krvavitev in izgubo rdečih krvnih celic, kar povzroči anemijo. Anemija se običajno odkrije med rutinskim pregledom krvi. Najboljši način za napredovanje pri diagnozi raka debelega črevesa je rutinski pregled. 

Praviloma lahko vaša starost, ozadje in zgodovina pomagajo vam in zdravniku, da ugotovite, zakaj se v blatu pojavlja kri. Obstaja nekaj dodatnih simptomov, kot poudarja omenjen zdravnik, ki lahko vzbujajo skrb. Če opazite, da odvajate veliko več blata s svežo krvjo, če opazite nepojasnjeno izgubo teže, občutek lahkotnosti, šibkega srčnega utripa, nemudoma opozorite svojega zdravnika na opažene simptome!

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po TheHealthy