11 razlogov za kri v urinu

BOLEZNI OD A DO Ž

11 razlogov za kri v urinu

N.R.A.
08.05.2023, 5:00
0

Ob besedi kri marsikdo postane zaskrbljen. Še posebej če le-to opazimo, da prihaja iz katerega dela našega telesa. Ni pa vedno razloga za paniko. Poglejmo si najpogostejše razloge za kri v urinu.

Včasih je kri v urinu, verjeli ali ne, mogoče odkriti šele med standardno laboratorijsko analizo urina.

Možno je seveda, da gre za večjo zdravstveno težavo, ki zahteva resen zdravniški pristop. 

Simptomi možnih stanj, ki povzročajo kri v urinu, se pogosto prekrivajo, strokovnjaki pa opozarjajo na nekatere zgodnje znake, ki jih ne smete prezreti.

1. Okužba sečil 

Pojavi se, ko se bakterije razmnožijo v vašem mehurju ali sečnici. Poleg tega, da boste v urinu opazili kri, boste verjetno ves čas čutili željo po uriniranju, med uriniranjem pa boste čutili pekoč občutek. V resnejših primerih imate lahko bolečine v trebušni votlini in dimljah. Včasih, zlasti pri starejših, so lahko simptomi popolnoma odsotni. Okužba sečil je pogosta težava in se zdravi z antibiotično terapijo.

Ledvice
Ledvice / FOTO: iStock

2. Vnetje ledvic

Okužba sečil se lahko razširi na ledvice. Simptomi obeh stanj so podobni, vendar sta pri vnetju ledvic pogosto prisotni povišana temperatura in bolečina v predelu ledvic. Poleg tega je vnetje ledvic resnejše stanje, ki se lahko razširi na druge organe v telesu. Zato vsekakor obiščite zdravnika, če se pojavi kateri od zgornjih simptomov.

3. Ledvični kamni

Nastanejo v vaših ledvicah kot posledica čezmernega kopičenja kalcija in drugih mineralov v telesu. Ledvični kamni povzročajo hude bolečine, zlasti v hrbtu, bokih in rebrih – če se povečajo. V urinu boste opazili kri, morda celo majhne koščke kamnov, ki včasih sami potujejo proti sečilom in končajo v urinu. Če se to ne zgodi, boste verjetno potrebovali operacijo, da odpravite težavo.

Ledvice
Ledvice / FOTO: Adobe Stock

4. Vnetje prostate

Okužba, operacija ali nenaden udarec v to majhno žlezo, ki se nahaja blizu moškega mehurja, lahko povzroči vnetje prostate. Poleg tega, da boste opazili kri v urinu, se bodo pojavile težave z uriniranjem – nenadoma boste imeli težave pri uriniranju ali pa boste med uriniranjem čutili bolečino. Med odvajanjem blata ali ejakulacijo lahko občutite tudi bolečine v dimljah in spodnjem delu trebuha. Zdravljenje je odvisno od vzroka vnetja, vendar boste verjetno potrebovali antibiotike in zdravila proti bolečinam.

Pravočasno prepoznajte simptome nedelujočih ledvic
PREBERI ŠE

Pravočasno prepoznajte simptome nedelujočih ledvic

5. Akutni nefritični sindrom

To stanje lahko poškoduje drobne filtre v vašem mehurju, kar oteži njihovo osnovno funkcijo čiščenja urina. Bolniki se običajno ne zavedajo te bolezni, dokler je zdravnik ne diagnosticira s testiranjem vzorca urina.

Simptomi vključujejo kri v urinu ter penast in rjavkast urin, opazite pa lahko tudi otekanje obraza, nog ali trebuha. To stanje lahko spontano izzveni, če pa se to ne zgodi, ga je treba zdraviti, da se prepreči poškodba ledvic.

Ledvice
Ledvice / FOTO: Dreamstime

6. Policistična bolezen ledvic

Geni, ki jih podedujete od staršev, lahko povzročijo rast majhnih, s tekočino napolnjenih cist v vaših ledvicah. Lahko poškodujejo ledvice in povzročijo kri v urinu.

Večina bolnikov prve simptome opazi pri 30–40 letih, obstajajo pa tudi zgodnji znaki te bolezni: povečan trebuh, pogoste okužbe sečil, bolečine v hrbtu in predelu ledvic.

Boleč simptom, ki kaže na okužbo ledvic
PREBERI ŠE

Boleč simptom, ki kaže na okužbo ledvic

Če trpite za to boleznijo, boste verjetno imeli visok krvni tlak ter čutili tresenje in bolečine v prsih. Zdravila za to bolezen ni, lahko pa vam zdravniki pomagajo pri lajšanju simptomov.

7. Dedne bolezni

Policistična ledvična bolezen ni edina genetska bolezen, ki lahko povzroči kri v urinu. Lahko je tudi simptom drugih bolezni, kot so anemija srpastih celic, hemofilija ali Alportov sindrom, ki prizadene oči, ušesa in ledvice.

Včasih se simptomi ponavljajo v družini brez jasnega razloga. Če je pri vas tako, morda ne boste potrebovali nobenega zdravljenja.

Kri v urinu
Kri v urinu / FOTO: Adobe Stock

8. Intenzivna vadba

Kri v urinu je pri tekačih pogostejša kot pri drugih športnikih. Vendar ta pojav ni pogost in zdravniki še vedno ne poznajo vzroka. Lahko gre za izgubo tekočine v telesu, poškodbo mehurja ali razpad rdečih krvničk med aerobno vadbo.

9. Zdravila

Nekatera zdravila, kot sta penicilin ali ciklofosfamid, ki se uporabljata za zdravljenje raka, lahko povzročijo kri v urinu. Enako se lahko zgodi tudi, če jemljete aspirin ali heparin, še posebej če ta zdravila jemljete med okužbo sečil.

10. Poškodba

Močan udarec, največkrat v križ, lahko povzroči pojav krvi v urinu. Poškodba se lahko pojavi med padcem, prometno nesrečo ali močnim udarcem. Najpogosteje pride do okrevanja spontano, potem ko nekaj časa počivate, vsekakor pa mora zdravnik imeti vaše stanje pod nadzorom. Če gre za resnejšo poškodbo, je možno, da bo potrebna operacija.

Kri v urinu
Kri v urinu / FOTO: Adobe Stock

11. Rak

Kri v urinu je eden glavnih simptomov raka na mehurju, lahko pa je tudi simptom raka ledvic ali prostate. V nekaterih primerih je to lahko edini simptom raka, zato je zelo pomembno, da zdravniku poveste, če opazite kri v urinu. Napotil vas bo na potrebne preiskave, da izključi resna stanja in predpiše potrebno terapijo.

Diagnosticiranje težave

Da bi ugotovil, zakaj se je v urinu pojavila kri, vas bo zdravnik pregledal in preveril vašo družinsko anamnezo. Vaš urin bo poslan v laboratorijsko analizo za rdeče krvne celice, okužbe in druge možne zaplete. V nekaterih primerih bo zdravnik poslal na analizo tudi kri, naredil CT mehurja ali ledvic, MRI ali opravil citoskopijo – diagnostično preiskavo, pri kateri se z optičnim instrumentom pregleda notranjost mehurja in sečnice. Po potrebi bo testiral vaš urin na rakave celice.

Zdravljenje

Način zdravljenja je odvisen predvsem od vzroka težave. Vnetno stanje se zdravi z antibiotiki, različne vrste raka pa zahtevajo drugačen pristop k zdravljenju. Če gre za genetsko pogojeno bolezen, boste verjetno potrebovali stalno terapijo. O terapiji, ki jo potrebujete, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke