Huda pljučna bolezen, ki jo je mogoče preprečiti in zdraviti
SIMPTOMI IN BOLEZNI

Huda pljučna bolezen, ki jo je mogoče preprečiti in zdraviti

Kronična obstruktivna pljučna bolezen (v nadaljevanju KOPB) je pogosta, progresivna bolezen, ki jo je mogoče preprečiti in zdraviti. Zanjo je značilno trajno zmanjšanje pretoka zraka skozi dihalne poti. Ocenjuje se, da po vsem svetu zaradi KOPB umre več kot tri milijone ljudi.

Najpogostejši vzrok za KOPB je dolgotrajna izpostavljenost tobačnemu dimu. Prvi znaki bolezni se najpogosteje pojavijo pri ljudeh, starih 40–50 let, ki so kadilci. Moški ga dobijo pogosteje, vendar se razlika zmanjšuje zaradi povečanja števila kadilk. Do razvoja KOPB lahko pride tudi zaradi izpostavljenosti škodljivim plinom in delcem (prah, kemikalije, onesnažen zrak v hiši zaradi zgorevanja bioloških materialov za namene ogrevanja) v kombinaciji z genetsko predispozicijo in preobčutljivostjo dihalnih poti. Pri majhnem številu bolnikov je vzrok pomanjkanje encimov, ki so odgovorni za elastičnost pljuč.

Pljuča
Pljuča / FOTO: Shutterstock

Simptomi KOPB

Najpogostejši simptomi KOPB so kratka sapa, kašelj in kronično izkašljevanje sputuma.

Kašelj se sprva pojavi le zjutraj, z napredovanjem bolezni pa se pojavlja čez dan in kasneje tudi ponoči. Zasoplost (občutek zadihanosti) postopoma napreduje. Pojavi se najprej med naporom, kasneje, v težjih fazah bolezni in pri opravljanju najpreprostejših dejavnosti (ohranjanje osebne higiene, oblačenje, priprava hrane), pa tudi v mirovanju. Bolniki so nagnjeni k pogostim pljučnicam, ki dodatno otežijo dihanje in so pogost razlog za hospitalizacijo.

Diagnoza in zdravljenje KOPB 

Diagnoza se postavi na podlagi anamneze, fizičnega pregleda in testov pljučne funkcije. Glavni diagnostični kriterij za diagnozo temelji na izvidih ​​spirometrije.

KOPB
KOPB / FOTO: Dreamstime

Zdravljenje je odvisno od resnosti klinične slike, cilj pa je lajšanje znakov bolezni, zmanjšanje števila epizod poslabšanja in izboljšanje kakovosti življenja. Poudariti je treba pomen opuščanja kajenja, ker zmanjšuje napredovanje bolezni.

Preprečevanje KOPB

Najboljši način za preprečevanje KOPB je, da ne kadite in se ne izpostavljate tobačnemu dimu. Večino primerov KOPB je mogoče preprečiti, če se (zgolj) prenehamo izpostavljati tobačnemu dimu.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po Adiva.hr