Boleč simptom, ki kaže na okužbo ledvic

SIMPTOMI IN BOLEZNI

Boleč simptom, ki kaže na okužbo ledvic

N.R.A.
19.04.2023, 5:00
0

Ena najpogostejših bolezni ledvic, ki se pojavlja pri vseh starostnih skupinah, je okužba, najpogosteje bakterijska, ene ali obeh ledvic. Kako prepoznati simptome?

Ledvice
Ledvice / FOTO: Dreamstime

Pielonefritis, kakor strokovno rečemo okužbi ledvic, je nekoliko pogostejši pri ženskah in je morda odvisen od spolne aktivnosti. Pri odraslih ljudeh povzroča hude bolečine v ledvenem predelu in hrbtu. Običajno ga pravočasno prepoznamo in zdravimo, tako da redko vodi v kronično okvaro ledvic. Pri otrocih znaki okužbe niso vedno tako očitni - otroci včasih navajajo le glavobol in slabost, zaradi česar lahko okužbo spregledamo. Pri tem moramo biti pozorni - nezdravljena okužba ledvic lahko sčasoma vodi v ledvično odpoved.

Kaj povzroča okužbo ledvic?

Že manjša, nenevarna anatomska posebnost, lahko poveča nagnjenost k okužbam. Dokažemo jo lahko s posebnim slikanjem ledvic. Okužbo lahko povzročijo bakterije, ki v sečila vstopijo skozi sečnico (po kateri urin odteka iz mehurja). Pogosto pride so širjenja okužbe iz mehurja. Okužbe sečil, torej pielonefritis, so pogostejše pri ženskah, saj je njihova sečnica krajša od moške, njeno zunanje ustje pa bližje zadnjični odprtini, kar poveča možnost okužbe. Do prenosa bakterij iz analnega predela v sečila lahko pride med spolnim odnosom ali pa med brisanjem okolice zadnjika po odvajanju blata od zadaj naprej. Tudi bolniki s sladkorno boleznijo imajo pogosto okužbe sečil, saj lahko prisotnost sladkorja v urinu spodbuja razraščanje bakterij. 

Uživate preveč soli? Posledice niso nedolžne
PREBERI ŠE

Uživate preveč soli? Posledice niso nedolžne

Kakšni so simptomi?

Simptomi okužbe ledvic se pojavijo nenadoma, pogosto le v nekaj urah, in vključujejo hude bolečine v hrbtu, ki se širijo v ledveno področje in v dimlje, povišano temperaturo nad 38 stopinj Celzija, ki jo lahko spremljata mrzlica in glavobol, moten, krvavkast seč, neprijeten vonj seča, slabost in bruhanje. Ob pojavu naštetih simptomov takoj poiščite zdravniško pomoč. 

Ledvice
Ledvice / FOTO: iStock

Kako odkrijemo okužbo ledvic?

Ob sumu na okužbo sečil vas bo zdravnik napotil na preiskavo urina. V primeru znakov okužbe sečil bo urin poslal tudi na mikrobiološko preiskavo, ki omogoča določitev bakterije, ki je povzročila okužbo. S krvnimi preiskavami lahko ocenimo delovanje ledvic. Anatomske posebnosti, okvaro ledvic ali prisotnost ledvičnih kamnov ugotavljajo s slikovnimi preiskavami, kot so ultrazvočni pregled sečil, CT ali posebno rentgensko slikanje sečil - intravenska urografija. 

Kako se zdravi?

Okužbo ledvic zdravimo z antibiotiki, s katerimi dosežejo izboljšanje že v enem tednu ali dveh. Antibiotike moramo vedno jemati priporočeno število dni, s čimer preprečujemo razvoj odpornih bakterij. Po končanem zdravljenju lahko preiskavo urina ponovimo zaradi ocene uspešnosti zdravljenja. Kadar gre za hujšo okužbo, bolnik potrebuje obravnavo v bolnišnici, kjer prejema infuzije tekočin in antibiotika. Kadar se okužba ponavlja, je včasih smiselno preventivno zdravljenje z nizkim odmerkom antibiotika, ki traja od šest mesecev do dve leti. Včasih je potrebno tudi zdravljenje stanj. 

V večini primerov je zdravljenje pravočasno in učinkovito, tako da bolnik nima trajnih posledic. Ponavljajoče se okužbe sečil pa lahko vodijo v brazgotinjenje levičnega tkiva in nepopravljivo okvaro ledvic.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: Dr. Miriam Stoppard, Zdravstveni vodnik za vso družino