5 razlogov, zakaj vas nenehno zebe

SIMPTOMI IN BOLEZNI

5 razlogov, zakaj vas nenehno zebe

N.R.A.
09.11.2023, 5:00
0

Ste med tistimi, ki jih nenehno zebe, ne glede na letni čas in temperaturo prostora? Seveda imamo ljudje različne stopnje ljube temperature, nekatere zebe prej in bolj kot druge, toda če se to dogaja pogosto in brez očitnega razloga, se lahko razlogi skrivajo v določenih boleznih ali stanjih.

Priporočljivo je uživanje živil z železom in C-vitaminom.
Priporočljivo je uživanje živil z železom in C-vitaminom. / FOTO: Shutterstock

Nizka raven železa

Če se nenehno sprašujete, zakaj vas ves čas zebe, je morda krivo pomanjkanje železa. Rdeče krvne celice potrebujejo železo za prenašanje kisika v kri, majhna koncentracija tega pa lahko škoduje obtoku, pravi Alyssa Tucci, registrirana dietetičarka iz New Yorka. ''Ljudje s pomanjkanjem železa v krvi imajo največkrat mrzle okončine, predvsem roke in noge, saj je naše telo izjemno pametno in preusmeri kri v vitalne organe, kot so srce in možgani,'' poudarja Tuccijeva. Vsi vemo, da je meso najpogostejši prehranski vir železa, a v zadnjem času je izjemno priljubljena prehrana brez tega. Če se odločate za vegetarijansko ali celo vegansko prehrano, poskrbite, da boste zaužili dovolj hrane, ki vsebuje železo.

Živila, ki vsebujejo vitamin B12.
Živila, ki vsebujejo vitamin B12. / FOTO: Dreamstime

Pomanjkanje vitamina B12

Velikokrat menimo, da nam primanjkuje železa, v resnici pa gre za pomanjkanje vitamina B12. Andrea Moss, še ena dietetičarka in trenerka, pravi, da pomanjkanje vitamina B12 lahko sproži občutek za mraz, otrplost, predvsem pa nizko energijo. Tako kot pri železu je tudi večina živil, bogatih z B12, živalskih proizvodov, zato se lahko hitro zgodi, da vegetarijanci in vegani ne dobijo dovolj omenjenega vitamina. Vsekakor pa obstajajo tudi druga živila in dodatki, s katerimi lahko poskrbimo, da dobimo dovolj vitamina B12!

11 znakov, da ščitnica deluje prekomerno
PREBERI ŠE

11 znakov, da ščitnica deluje prekomerno

Težave s ščitnico

Ko naše telo ne proizvaja dovolj ščitničnega hormona, da bi uravnavalo naš metabolizem, se lahko zgodi, da nas ves čas zebe, pravi dr. Margarita Rohr, specialistka interne medicine. Če imate še ostale simptome bolezni ščitnice, kot so izpadanje las, zaprtje, povečanje telesne mase ali utrujenost, pojdite k zdravniku na krvni test za hipotiroidizem. 

Ko je govor o preveliki telesni teži, nas lahko zebe iz dveh razlogov.
Ko je govor o preveliki telesni teži, nas lahko zebe iz dveh razlogov. / FOTO: Shutterstock

(Pre)majhna telesna teža

Ko je govor o premajhni telesni teži, nas lahko zebe iz dveh razlogov. V prvi vrsti zato, ker maščobe delujejo kot 'izolator', pomanjkanje teh pa lahko pomeni, da naše telo ne more dobro zadrževati toplote. Dodaten razlog pa je, da ekstremno znižanje kalorij upočasni naš metabolizem in telesu dajemo manj možnosti, da energijo porabi za toploto. ''Naše telo je pametno in noče porabiti energije, če ga 'skrbi', da energije ne bo oz. je ne bo dobil,'' pravi Tuccijeva. Izogibajte se hitrim in ekstremnim dietam in se raje podajte na pot zdravega življenja! 

Navade ljudi, ki imajo dober spanec
PREBERI ŠE

Navade ljudi, ki imajo dober spanec

Pomanjkanje spanca

Velikokrat menimo, da ena neprespana noč ne bo imela vpliva na naše telo, a kaj ko lahko posledice občutimo že naslednji dan. Če ne dobimo dovolj spanca ali pa morda celo noč prebedimo, lahko hitro zmanjka koncentracije, dodatno pa nas ves čas zebe. Abraham Maslow, ameriški psiholog, je že v prejšnjem tisočletju izdelal hierarhijo osnovnih in bolj kompleksnih potreb, pri čemer je že takrat poudaril, da bolj kompleksne ne morejo biti zadovoljene, če niso zadovoljene osnovne!

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: TheHealthy