Povprečni Američan naj bi na dan zaužil skoraj 17 čajnih žličk sladkorja, so povedali raziskovalci s kalifornijske univerze v San Franciscu. Vsak četrti Američan močno presega priporočeni dnevni vnos sladkorja, zato namesto do 50 gramov na dan zaužije neverjetnih 105 gramov dodatnega sladkorja, pravi Sue Heikkinen, registrirana dietetičarka.
Večina tega sladkorja prihaja iz pijač. ''Sladkane pijače, kot so gazirani sokovi, energijski napitki in sladkani čaji, so vodilni vir dodanega sladkorja – zagotavljajo 47 % dodanega sladkorja v ameriški prehrani,'' pravi Heikkinenova. Najslabše pa je dejstvo, da se učinki prekomernega uživanja sladkorja na telesu ne bodo pokazali takoj, temveč čez leta. Sladkor lahko povzroči različne zdravstvene težave, kot so povečanje telesne mase, različna vnetja in diabetes. Pomembno je torej biti pozoren na trenutno stanje telesa, da bomo pozneje čim bolj zdravi.
Gotov znak prevelikega vnosa sladkorja je nenaden upad energije
Eden najresnejših znakov, ki vam pove, da jeste preveč sladkorja, je dejstvo, da se zaradi tega nenehno počutite utrujene in tesnobne. Čeprav je glavni vir energije, ''lahko kasneje uživanje sladke hrane povzroči nenaden upad energije,'' pravi Heikkinenova in dodaja, da lahko to ustvari začaran krog ponovnega pretvarjanja sladkorja v hitro energijo, čemur sledijo občutki utrujenosti in nenaden upad energije. Poleg tega vas ta občutek nenadnega upadanja energije ne bo le izčrpal v določenih obdobjih dneva, temveč bo motil tudi vaš spanec.
Omenjena dietetičarka poudarja, da sladkor ni strupen, še manj škodljiv, če ga le uživamo v mejah normale. Ni nam treba razmišljati o tem, da bi ga popolnoma izločili iz prehrane, treba pa je biti pozoren na dodane in nepotrebne sladkorje, ki so v resnici škodljivi. Heikkinenova namreč verjame, da popolno odstranjevanje sladkorja spodbudi človeka, da si ga še bolj zaželi, zaradi česar se težje obvlada, ko končno pride v stik s sladkorjem. Povedano drugače: bolj ko se omejujemo in pretiravamo (v eno skrajnost ali v drugo), bolj nam to škodi na dolgi rok. Ključna je torej zmernost.
Eden od nasvetov je, da hrano z dodanim sladkorjem združite z beljakovinami, maščobami in vlakninami, tako da upočasnite prebavo in podaljšate občutek sitosti. Dober primer je denimo kombiniranje porcije sladkane granole z navadnim grškim jogurtom in jagodami.
Vizita e-novice
Povzeto po Miss7zdrava.
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV