Ne počnite teh stvari na prazen želodec

SIMPTOMI IN BOLEZNI

Ne počnite teh stvari na prazen želodec

N.R.A.
20.09.2023, 5:00
0

Morda imate težave z želodcem ali prebavo, morda ne. Vsekakor pa v vsakem primeru obstajajo stvari, ki jih ni dobro delati na prazen želodec. Poglejmo si jih nekaj.

Način, kako začnemo svoje jutro, vpliva na našo raven energije čez cel dan. Pogosto pa predvsem zaradi hitrega tempa življenja in malo tudi zaradi lastne odgovornosti razvijemo navade, ki lahko našemu telesu povzročijo škodo.

Kaj jesti in česa ne, ko boli želodec?
PREBERI ŠE

Kaj jesti in česa ne, ko boli želodec?

Četudi se najdete v zapisanem in veste, da ste med tistimi, ki imajo slabo jutranjo rutino, imate vsako novo jutro priložnost, da začnete dan zdravo in spremenite svoje navade. 

Poglejmo si nekaj navad, ki se jim je dobro izogniti na prazen želodec. 

Zdravil, kot so aspirin, paracetamol in druga protivnetna zdravila, ne smemo jemati na prazen želodec.
Zdravil, kot so aspirin, paracetamol in druga protivnetna zdravila, ne smemo jemati na prazen želodec. / FOTO: iStock

Jemanje protivnetnih zdravil

Zdravil, kot so aspirin, paracetamol in druga protivnetna zdravila, ne smemo jemati na prazen želodec, ker lahko povzročijo resne prebavne zaplete. Spojine, ki jih vsebujejo ta zdravila, lahko povzročijo neravnovesje v želodčni sluznici in v resnih primerih povzročijo želodčno krvavitev. Da bi zmanjšali negativne učinke protivnetnih zdravil na prebavila, jih je dobro piti z veliko vode in nikakor ne na prazen želodec. 

Želodec
Želodec / FOTO: Dreamstime

Pitje kave

Pri tej točki se bo našlo mnogo ljudi. Tudi vi sodite med tiste, ki zjutraj svoj dan začnejo s kavo, še pred čimerkoli drugim? Morda se niti ne zavedate negativnega učinka pitja kave na prazen želodec. Lahko je govora o kavi brez kofeina ali pa katerikoli vrsti kave, slednja na prazen želodec povzroča nastajanje želodčne kisline, kar lahko na dolgi rok vodi v zgago, refluks, gastritis in druge želodčne bolezni.

To navado lahko z lahkoto prilagodimo.
To navado lahko z lahkoto prilagodimo. / FOTO: Adobe Stock

To navado lahko z lahkoto prilagodimo. Pred jutranjo kavo pojejte zdrav zajtrk in počakajte vsak nekaj deset minut, preden spijete kavo. V primeru, da že imate težave z želodcem, pa razmislite o nadomestku kave – morda čaj? 

Pitje alkoholnih pijač

Uživanje alkoholnih pijač na prazen želodec je lahko škodljivo za jetra, srce, ledvice in seveda želodec. Naše telo dvakrat hitreje absorbira alkohol na prazen želodec. Poleg tega je izločanje njegovih toksinov počasnejše, kar povzroči višjo stopnjo alkoholiziranosti in močnejšega 'mačka'. 

Najpogostejši razlogi za bolečino v trebuhu
PREBERI ŠE

Najpogostejši razlogi za bolečino v trebuhu

Intenzivna vadba

Obstaja nešteto mitov o vadbi in telesni aktivnosti. Nekateri celo priporočajo jutranjo vadbo na prazen želodec in trdijo, da to pomaga porabiti več kalorij. Vendar pa je malo verjetno, da bo prazen želodec vplival na število porabljenih kalorij, prej nasprotno. Intenzivna vadba v takšnem primeru prej povzroči zmanjšanje mišične mase.

8 stvari, ki jih ne bi smeli početi na prazen želodec
PREBERI ŠE

8 stvari, ki jih ne bi smeli početi na prazen želodec

Vaše telo za začetek vsakega dneva potrebuje ustrezna hranila, zaradi intenzivne vadbe pred zajtrkom pa telo porablja energijo za ohranjanje moči. 

Obstaja nešteto mitov o vadbi in telesni aktivnosti.
Obstaja nešteto mitov o vadbi in telesni aktivnosti. / FOTO: Adobe Stock

Intenzivne vaje nadomestite s tistimi, ki telesa ne obremenjujejo preveč, kot sta joga ali pilates. Morda razmislite o preprostem razgibavanju. Pred vadbo poskusite tudi zaužiti vsaj košček sadja, če imate kakršne koli prebavne težave, pa se morate pred vadbo dobro najesti, da preprečite zaplete.

Kaj morate vedeti o prebavnem sistemu?
PREBERI ŠE

Kaj morate vedeti o prebavnem sistemu?

Pitje limoninega soka

Limonin sok vsebuje veliko vitaminov, mineralov in drugih bistvenih hranil, ki so pomembni za vaše telo. Kljub tem koristim lahko pitje limoninega soka na prazen želodec draži želodčno sluznico, zlasti v primerih gastritisa ali drugih prebavnih težav/bolezni. Če želite piti limonin sok, ga zmešajte v razmerju 1:1 z vodo, da preprečite njegov škodljiv učinek na želodec. Vsekakor pa ne pijte limoninega soka na prazen želodec – to posebej velja za tiste, ki že imajo želodčne ali druge prebavne težave. 

Pitje limoninega soka.
Pitje limoninega soka. / FOTO: Dreamstime

Izogibajte se prepirom na prazen želodec

Da, prav ste slišali. Raziskava, ki jo povzema miss7zdrava, govori o tem, da so strokovnjaki v ZDA odkrili, da občutek lakote povzroča razdražljivost, zato smo ljudje takrat bolj nagnjeni k prepirom. Možgani za normalno delovanje potrebujejo energijo, zato ni dobro, če dlje časa ne jeste. Če se zjutraj, ko je želodec še prazen, želite izogniti prepirom, popijte čaj s partnerjem ali družinskim članom, da dan začnete mirno. Poskusite zajtrkovati v prvi uri po tem, ko se zbudite, saj to lahko izboljša vaše razpoloženje.

Bi morali paziti tudi na to, kako ravnamo s telesom po jedi?

Vsekakor. Nekateri posamezniki so toliko bolj občutljivi denimo na to, če se po jedi uležejo - to lahko povzroči povratek kisline v požiralnik. Več o tem si lahko preberete na MOSKISVET.SI oz. v spodnjem članku:

To se zgodi z vašim telesom, če se po jedi uležete
PREBERI ŠE

To se zgodi z vašim telesom, če se po jedi uležete

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: miss7zdrava