Vkleščen živec v vratu: simptomi in zdravljenje

SIMPTOMI IN BOLEZNI

Vkleščen živec v vratu: simptomi in zdravljenje

N.R.A.
28.02.2023, 5:00
0

Bolečina v vratu? Predstavljamo vam, kako prepoznati in zdraviti vkleščen živec v vratu – od diagnoze do možnosti zdravljenja.

Trpljenje zaradi vkleščenega živca v vratu je lahko boleče in neprijetno. Izvedite več o simptomih, vzrokih in zdravljenju vkleščenega živca v vratu ter nekaj nasvetov o preprečevanju.

Kaj je vkleščen živec vratu?

Vkleščen živec vratu (znan tudi kot poškodba vertebralne arterije) je boleče in nelagodno stanje, ki se zgodi, ko je živec na vratu 'stinjen'. To lahko povzroči napetost, okrepljeno mišično napenjanje, manjše mišice vratu in bolečino ob dotiku.

Vrat
Vrat / FOTO: Dreamstime

Simptomi vkleščenega živca vratu

Simptomi, povezani z vkleščenim živcem v vratu, lahko vključujejo bolečino za ušesi in okoli ramenskega obroča, otekanje na eni strani glave, občutek hlajenja ali rezanja ob dotiku, bolečine pri premikanju glave in vratu ter omejeno gibanje vratu.

Diagnostika vkleščenega živca vratu

Diagnosticiranje vkleščenega živca vratu zahteva fizični pregled bolnika, včasih tudi rentgen. Fizikalni pregled bo zagotovo zajel območje bolečine, gibanja vratu in mišic obraza ter ocenjeval reflekse. Rentgenski pregled lahko pokaže mehanske motnje v območju vratu, kot je artritis ali stiskanje diska.

Zdravljenje vkleščenega živca vratu 

Zdravljenje vkleščenega živca vratu je lahko konzervativno ali kirurško. Konzervativno in nekirurško zdravljenje je običajno sestavljeno iz sevanja, fizioterapije, uporabe mazil in jemanja protibolečinskih zdravil. Kirurška zdravljenja so na voljo, če dolgotrajni simptomi še naprej motijo pacientovo vsakdanje življenje.

Vrat
Vrat / FOTO: Dreamstime

Preprečevanje vkleščenega živca vratu

Preprečevanje vkleščenega živca vratu je lahko precej preprosto. Najpomembnejše priporočilo je, da se naučimo pravilno držati glavo in prsni koš ter se izogibamo hitrim gibom, ki bi lahko poškodovali živec. 

Fini naravni materiali oblačil so boljša izbira kot sintetika ali grobi materiali, saj bodo zmanjšali draženje na obolelem območju kože. Če ste stari 18 let, poskusite v boj proti osteoporozi s rednimi vajami, kjer igrajo pomembno vlogo tudi vitamini D in K2.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke