6 simptomov, na katere morate biti pozorni

SIMPTOMI IN BOLEZNI

6 simptomov, na katere morate biti pozorni

N.R.A.
05.01.2023, 5:00
0

Najpogostejši vzrok za riganje je požiranje zraka med jedjo. Ko in če riganje postane pogosto in ga spremljajo drugi simptomi, pa je čas, da se posvetujete z zdravnikom, da izključite nekatere možne bolezni, kot so želodčni refluks, Crohnova bolezen ali alergija na hrano.

"Če spahovanje traja tri dni in je pogosto, je čas, da poiščete zdravniško pomoč," pravi gastroenterologinja dr. Rabia De Latour. Zdravnik vas bo povprašal o vaših dnevnih navadah, ki bi lahko bile vzrok za pogosto riganje.

Aerofagija ali požiranje zraka je tako pogost pojav, da ga je težko opaziti, saj se pojavi, ko jeste, pijete ali žvečite žvečilni gumi. Je glavni vzrok za riganje, saj mora ves ta 'ujet' zrak nekje ven. Če vas muči aerofagija, to ne pomeni, da ste bolni, vsekakor pa pomeni, da bi morali spremeniti nekatere navade, na primer jesti počasneje ali žvečiti žvečilni gumi z zaprtimi usti.

Slabost
Slabost / FOTO: iStockphoto

"Riganje brez spremljajočih simptomov skoraj nikoli ni znak bolezni, če pa ga spremljajo spodaj našteti simptomi, bodite pozorni in preverite svoje zdravje," svetuje dr. Julia Kavanagh, doktorica interne medicine.

Nenadno bruhanje

Če se vaše riganje pojavi hitro in nepričakovano, skupaj s slabostjo in obilnim bruhanjem, je to lahko simptom življenjsko nevarnega stanja, pravi dr. De Latour. "Če ne morete zadržati hrane in je vaš trebuh otekel in boleč, lahko to kaže na črevesno obstrukcijo (bistveno zmanjšanje ali popolna ustavitev prehoda črevesne vsebine)."

Najpogostejši vzroki za mehansko obstrukcijo so adhezije, kile in tumorji. Drugi vzroki so divertikulitis, tujki (vključno z žolčnimi kamni), volvulus (zvijanje črevesja na lastnem mezenteriju), invaginacija (vlečenje enega segmenta črevesja v drugega kot teleskop) in fekalna impakcija.

Napihnjenost
Napihnjenost / FOTO: Dreamstime

Močan občutek napihnjenosti 

Lahko se pojavi zaradi preveč zraka, če pa je napihnjenost močna in jo spremljajo bolečine v trebuhu, je to lahko znak črevesne obstrukcije. Če se napihnjenosti ne znebite z običajnimi metodami ali če začnete bruhati, se takoj posvetujte z zdravnikom, svetuje dr. De Latour.

Napihnjenost je tudi eden od simptomov sindroma razdražljivega črevesja in laktozne intolerance, ki ju pogosto spremlja riganje.

6 presenetljivih razlogov za slabost in kako si pomagati
PREBERI ŠE

6 presenetljivih razlogov za slabost in kako si pomagati

Močna in ostra bolečina v rebrih

Lahko je znak trebušne kile (hernije). Hernija (kila) trebušne stene je izboklina trebušne vsebine zaradi pridobljene ali prirojene šibkosti ali okvare trebušne stene. Kila sama po sebi ni nujno nevarno stanje, vendar je lahko neprijetna. 

Mnoge kile so brez simptomov, nekatere pa povzročajo bolečino, zato je potrebna operacija. Če se ne zdravi, je lahko stanje usodno. Diagnozo postavimo klinično. Trebušne kile so izjemno pogoste, zlasti pri moških.

Močna in ostra bolečina v rebrih.
Močna in ostra bolečina v rebrih. / FOTO: iStock

Močan pekoč občutek v grlu

Če se vam po jedi pogosto vrne hrana in ima okus po želodčni kislini ter čutite pekoč občutek v prsih, imate morda gastroezofagealni refluks, pravi Kavanagh.

Izguba teže (brez truda)

Hitra izguba teže, ki jo spremlja riganje, je še en znak obstrukcije črevesja, pravi De Latour. Če izgubljate težo počasi, a vztrajno, ne da bi se trudili, bi morali opraviti test za bolezni, kot so sindrom razdražljivega črevesja, Crohnova bolezen in alergije na hrano, pravi Kavanagh.

Naše zdravje se začne in konča v želodcu
PREBERI ŠE

Naše zdravje se začne in konča v želodcu

Driska ali zaprtje

Ko se spahovanje pojavi skupaj z drugimi gastrointestinalnimi težavami, kot sta driska ali zaprtje, lahko le-to kaže na sindrom razdražljivega črevesja, intoleranco za laktozo ali občutljivost na določene skupine živil, pravi De Latour.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po miss7zdrava