Normalni pH telesnih tekočin je rahlo alkalen (bazičen), in sicer je optimalen med 7,36 in 7,44. V primeru, da znaša manj kot 6, pa že lahko govorimo o zakisanosti organizma, kar pomeni, da smo polni toksinov.
Zakaj ni dobro, da je naše telo zakisano?
V našem telesu nastajajo odpadne snovi, ki so kisle in jih je treba izločiti, pa naj si bo to s potenjem, urinom ali blatom. Težava se pojavi, če jih je preveč in ostajajo v telesu, kar vpliva na zakisanost oziroma nižji pH.
Kateri so najpogostejši vzroki?
Sodobni način življenja je najpogostejši krivec, da smo zakisani, saj smo preveč obremenjeni in neprestano hitimo. Vse to pa pripelje do tega, da več delamo, slabo ali premalo spimo, uživamo najrazličnejša poživila, kot je na primer kava, ali smo nasploh nezadovoljni, ker smo večinoma pod stresom. Če k temu dodamo premalo gibanja in manj kakovostno prehrano, je naše telo zagotovo bolj na udaru.
Kakšni so simptomi porušenega ravnovesja?
Porušeno kislinsko-bazično ravnovesje ima lahko zelo neprijetne posledice. Med prvimi znaki, ki bi lahko nakazovali na zakisanost telesa, je nenehna utrujenost.
Če imamo acidozo, smo torej zakisani, kar se lahko kaže z naslednjimi simptomi, kot so kronična utrujenost, debelost, težave s kožo, motnje razpoloženja, kopičenje toksinov, visoka raven holesterola, slabša odpornost, vnetje zglobov in mišic, vaginalne okužbe, bolezni ledvic, prezgodnje staranje, poškodbe srca in ožilja ...
Kako se lahko razkisamo?
Najbolje se je zadeve lotiti vzročno, kar pomeni, da je treba odpraviti razloge, ki so povzročili zakisanost telesa. Pri tem ima pomembno vlogo prehrana, saj ni vseeno, kaj vnašamo v svoje telo. Če se nezdravo prehranjujemo, bomo namreč prej ali slej čutili posledice.
Katerih živil se je bolje izogibati?
Današnji način prehranjevanja pogosto vključuje živila, ki spodbujajo zakisanost telesa, še posebej, če se prevečkrat znajdejo na našem jedilniku. Med ta živila sodijo, na primer živila živalskega izvora, ocvrta hrana, sladkarije, bela moka, sladkor, škrob, mastna hrana in raznorazni prehrambeni izdelki, ki vsebujejo ogromno konzervansov in aditivov.
Poleg omenjene hrane se je dobro izogibati tudi pretiranim količinam kave, alkoholnim ali gaziranim pijačam in energijskim napitkom.
Kaj je dobro, da uvrstimo na svoj jedilnik?
Že vrabci na strehi čivkajo, da se moramo prehranjevati čim bolj zdravo, pestro in uravnoteženo, zato je zaželeno, da obogatimo svojo prehrano predvsem z živili, kot je zelenjava, od špinače, špargljev, artičok, brokolija, kumar, stročnic do korenja, in tudi s sadjem, predvsem z jabolki, jagodami, malinami, lubenico, grozdjem, bananami in avokadom. Prav tako si lahko brez slabe vesti privoščimo olivno olje, oreščke, jogurt, sladki krompir, riž, zelene alge, medtem ko je najbolje, da pijemo vodo, ki je pH nevtralna.
V primeru kakršnih koli težav z zdravjem se morate obrniti na svojega zdravnika, ki vam bo, glede na vaše zdravstveno stanje, zgodovino bolezni in ostale dejavnike, znal ustrezno svetovati, kaj je in kaj ni primerno za vas!
KOMENTARJI (1)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV