Luskavica je kronična vnetna kožna bolezen, za katero je značilen pojav jasno omejenih rdečkastih madežev, prekritih z luskami. Poleg kože lahko bolezen prizadene lasišče in nohte, pri nekaterih bolnikih pa tudi sklepe v obliki psoriatičnega artritisa. Več o luskavici si lahko preberete v spodnjem članku:
''Na kakovost življenja bolnikov s psoriazo vpliva več dejavnikov, kot so resnost, potek in aktivnost bolezni, prisotnost sočasnih bolezni, predvsem kardiometaboličnih in duševnih, kot so anksioznost, depresija in odvisnost(i), ter simptomi srbenja in bolečine. Poleg tega lahko bolniki s psoriazo razvijejo slabo samopodobo, se sramujejo svojega fizičnega videza, so razočarani zaradi neuspeha ali zahtevne terapije in so stigmatizirani,'' je prof. dr. Marija Kaštelan, redna profesorica dermatovenerologije na Univerzi v Zagrebu, povedala za portal miss7zdrava. Za bolnike z luskavico je najpomembnejše, da se držijo rednih terapij in predpisane nege, znano pa je tudi, da hrana pomembno vpliva na simptome.
Zdrava in nezdrava hrana za bolnike s psoriazo
Kot smo že omenili, hrana ne more ozdraviti luskavice, vendar lahko boljša prehrana zmanjša simptome. Naslednjih pet sprememb življenjskega sloga lahko pomaga ublažiti simptome luskavice in preprečiti poslabšanje izbruhov.
Izguba kilogramov. Če imate prekomerno telesno težo, lahko hujšanje zmanjša resnost stanja. Izgubi teže bo morda sledila utrujenost. Sicer ni jasno, kako teža vpliva na luskavico, a čeprav ostanejo simptomi nespremenjeni, je izguba teže še vedno dobra za splošno zdravje.
Jejte hrano, ki je zdrava za srce. Zmanjšajte vnos nasičenih maščob, ki jih najdemo v živalskih proizvodih, kot so meso in mlečni izdelki. Povečajte vnos beljakovin z nizko vsebnostjo maščob in jejte hrano, ki vsebuje omega-3-maščobne kisline, denimo lososa, sardele in kozice. Rastlinski viri omega-3-maščobnih kislin so oreščki, lanena semena in soja.
Izogibajte se hrani, ki lahko sproži izbruhe luskavice. Nekatera živila lahko povzročajo vnetje. Izogibanje tem živilom bi lahko izboljšalo simptome. Ta živila vključujejo rdeče meso, rafiniran sladkor, predelano hrano in mlečne izdelke.
Pijte manj alkohola. Uživanje alkohola lahko poveča tveganje za vnetje. Zdravniki bolnikom pogosto svetujejo, naj pijejo manj alkohola ali pa ga popolnoma opustijo.
Razmislite o jemanju vitaminov. Nekateri zdravniki raje svetujejo prehrano, polno vitaminov, kot jemanje vitaminov v obliki dodatkov. Toda dejstvo, je, da sta jemanje in absorpcija vitaminov močno odvisna od številnih dejavnikov – genetike, starosti in denimo splošnega telesnega stanja. Dobro je, da se posvetujete s svojim zdravnikom, ki vam bo znal povedati, ali potrebujete vitaminske dodatke.
Vizita e-novice
Vir: miss7zdrava
KOMENTARJI (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV