Kaj je ključno za ohranjanje mladostnega videza?
LEPOTA

Kaj je ključno za ohranjanje mladostnega videza?

02.12.2019, 9:01

Kolagen kot prehransko dopolnilo je eden izmed »čudežnih« sestavin, ki lahko pomagajo pri ohranjanju mladostnega videza kože in glajenju gubic. Gre za beljakovino, ki deluje kot lepilo, saj povezuje številne gradnike telesa. Ravno tako ima kolagen tudi veliko drugih lastnosti, ki jih večina ne pozna.

Kolagen je molekula, ki gradi našo kožo, lase, nohte, vezivno tkivo v sklepih in navsezadnje sodeluje pri tem, da drži skupaj celice po vsem telesu. Sicer nastaja v našem telesu, vendar se produkcija te beljakovine sčasoma znatno zmanjša. Ima izjemne antioksidativne učinke, hkrati pa preprečuje škodljivo delovanje prostih radikalov.

Kolagen igra ravno tako veliko vlogo pri normalnem delovanju črevesja, pravilni absorpciji hranil iz hrane, uravnava pa tudi delovanje hormonov.

Kadar govorimo o preprečevanju prehitrih vidnih in »nevidnih« znakov staranja, je prehransko dopolnilo s kolagenom nepogrešljivo, saj je pomanjkanje in propadanje kolagena v koži eden najbolj verjetnih vzrokov za vidne znake staranja kože. Kolagen je torej potreben za ohranjanje mladostne in napete kože, za sijoče lase, čvrste nohte, pomaga pa tudi ohranjati gibljive sklepe.

Pomembno je poudariti, da je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90-odstotna.
Pomembno je poudariti, da je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90-odstotna./ FOTO: Arhiv proizvajalca

Simptomi, ki opozarjajo na slabšo kakovost kolagenskih vlaken v telesu:

- lasje izgubljajo lesk in se tanjšajo,
- manj prožna in neelastična koža,
- pojavljanje kožnih gubic,
- krhki in lomljivi nohti.

Ravno tako je kolagen potreben za ohranjanje močnih kosti in sklepov. V sklepu namreč nastaja osteoartritis, obrabljen hrustanec in zmanjšana količina sklepne tekočine povzročata slabšo gibljivost sklepa in bolečine v njem. Težave zaradi s staranjem povezanega upada tvorbe kolagena pa lahko upočasnimo z jemanjem prehranskega dopolnila, ki vsebuje hidroliziran kolagen.

Katera hrana spodbuja tvorbo kolagena?

Beljakovine: leča, grah, bob, čičerika, fižol, proso, ajda, kvinoja, riž, mandlji, lešniki, makadamija, orehi, soja, laneno in konopljino seme

Vitamin C:zelena listnata zelenjava, paprika, jagodičevje, kivi, brokoli

B vitamini:kvas, kvasni kosmiči, stročnice, oreščki, semena

Cink:ostrige, semena, oreščki, čokolada, kakav, ajda, čičerika, leča, ječmen

Vitamin E:mandlji, koruza, olje pšeničnih kalčkov, repa, proso, ajda

Vitamin A:korenje, jajca, ohrovt, špinača, pomaranče, marelice, sladki krompir

Krom:kakav, ajda, gobe, arašidi, semenke

Omega 3:laneno in konopljino olje, ribje olje, mandlji, lešniki, orehi, špinača, zelenolistnata zelenjava

Pomembno je poudariti, da je absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila 90-odstotna, medtem ko je absorpcija kolagena iz hrane približno 27-odstotna.

Kadar govorimo o preprečevanju prehitrih vidnih in »nevidnih« znakov staranja, je prehransko dopolnilo s kolagenom nepogrešljivo.
Kadar govorimo o preprečevanju prehitrih vidnih in »nevidnih« znakov staranja, je prehransko dopolnilo s kolagenom nepogrešljivo./ FOTO: Arhiv proizvajalca

Kdaj je priporočljivo začeti jemati prehransko dopolnilo s kolagenom?

Po 20. letu začne količina kolagena hitro upadati, še hitreje po 30. in 40. letu. Nekje po 25. letu produkcija kolagena v telesu povprečno pade za 1,5 % vsako leto, zato je smiselno in priporočljivo to izgubo začeti že pri teh letih nadomeščati s prehranskim dopolnilom.

Ker je na trgu veliko izdelkov z dodatkom kolagena, je treba biti pozoren na to, kateri je zares kakovosten in vam nudi najboljše sestavine.

Na kaj vse je treba biti pozoren, ko si izbirate prehransko dopolnilo s kolagenom?

Bodite pozorni, da kolagen temelji na ribji osnovi, saj ima ta zaradi vsebnosti manjših molekul kar 150-odstotno dokazano boljšo absorpcijo.

Ribji kolagen vsebuje največ kolagenatipa 1, ki je najpomembnejši za ohranjanje mladostnega videza kože, las in nohtov in je v telesu količinsko najbolj zastopan v znatnih 80 odstotkih.

Zaradi bistveno boljše absorpcije je priporočljiva izbira dodatka kolagena, ki hkrati vsebujevitamin C. Znano je, da približno 30 minut po zaužitju obroka, bogatega z vitaminom C, nastaja v telesu šestkrat več kolagena kot sicer.

Ko si izbirate izdelek s kolagenom, je ravno tako pomembno, da preverite, koliko kolagena vsebuje dnevni odmerek.

Prehranska dopolnila s kolagenom so lahko v obliki prahu, tekočine, tablet in kapsul. Sodeč po študijah, imajo prehranska dopolnila v tekočini 10-krat boljšo absorpcijo kot ostale oblike dopolnil.

Eno izmed kvalitetnih in učinkovitih dopolnil na našem tržišču je prav gotovo Kolagen shot, prehransko dopolnilo za mladosten videz kože, čvrste nohte, sijoče lase in gibljive sklepe. Kolagen shot vsebuje tudiMSM,mineral lepote. MSM skrbi za naravno produkcijo kolagena in keratina, dodan vitamin C pa pomaga pri nastajanju kolagena za normalno delovanje kože.Biotinincinkprispevata k ohranjanju zdrave kože, las in nohtov. Uporaba pa je preprosta. Dopolnilo Kolagen shot je za razliko od večine prehranskih dopolnil tudi okusno, saj vsebujeokus granatnega jabolka.

Eno izmed kvalitetnih in učinkovitih dopolnil na našem tržišču je prav gotovo Kolagen shot.
Eno izmed kvalitetnih in učinkovitih dopolnil na našem tržišču je prav gotovo Kolagen shot./ FOTO: Arhiv proizvajalca

Prvi učinki so opazni že po nekaj tednih jemanja.

Sponzorirana objava

NOVICE
Presenečenje na političnem parketu: premier Šarec ...
ŠPORT
Irving zaradi tragedije ni zmogel igrati, Neymar ...
POP IN
Camila med nastopom očeta spravila v jok
TV ODDAJE
Tomaž Mihelič se želi v šovu Zvezde plešejo ...
VIZITA.SI
Zakisanost telesa lahko privede do različnih ...
OKUSNO.JE
Hrana, ki odlično vpliva na spomin in ...
ZADOVOLJNA.SI
Modni kos, brez katerega si lepa Slovenka ne ...
MOSKISVET.COM
S čim nas bo tehnološki velikan razvajal letos?
BIBALEZE.SI
Neverjetne spremembe, ki jih ženska doživlja med ...
CEKIN.SI
Tako je Kobe Bryant navdihnil mnoge
DOMINVRT.SI
4 izjemni načini uporabe starega časopisa
CEKIN.SI
Stroški predčasnih volitev: koliko bomo (spet) ...