Kaj različni madeži na naši koži razkrivajo o našem zdravju?

KOŽA

Kaj različni madeži na naši koži razkrivajo o našem zdravju?

V.H.
10.03.2022, 5:00
0

Obstaja veliko razlogov, zakaj se pojavijo madeži na naši koži, a prav gotovo je dobro vedeti, kaj je vzrok, da ga lahko odpravimo ali vsaj omilimo. Za vas smo pripravili nekaj najpogostejših razlogov, zaradi katerih se madeži lahko pojavijo tudi na vaši koži.

Spremembe, ki se dogajajo na našem telesu, lahko nakazujejo na marsikaj, med drugim lahko razkrivajo tudi naše zdravstveno stanje, zato je dobro, da se naučimo prepoznati, kaj je v ozadju določenih madežev. 

Koža
Koža / FOTO: Shutterstock

Pityriasis rosea 

Gre za vnetno stanje kože, ki se kaže v obliki rdečega izpuščaja, ki se lahko tudi blago lušči. Zanesljivega vzroka za nastanek te kožne bolezni ne poznamo, a je lahko povezana z virusno okužbo, nošenjem starih oblačil, s preobčutljivostjo in stresom. Če so žarišča srbeča, lahko uporabimo kreme za lajšanje srbenja, medtem ko vlaga, prepogosto kopanje ali znojenje, stanje samo še poslabša. Bolezen ni nalezljiva in običajno sama po sebi mine v nekaj tednih. 

Skodle

Skodle je videti kot rdečkast boleč izpuščaj z mehurji, ki se pojavijo na določenem mestu in jih povzroča virus varicella zoster (VZV). Spada v družino virusov herpes in prav ta virus povzroča tudi norice, ki jih pogosto prebolimo že v otroštvu. Če se virus kasneje znova aktivira lahko povzroči skodle, ki se večinoma pojavlja pri starejših oziroma osebah z oslabljenim imunskim sistemom. Na prizadetem mestu v prvi fazi čutimo mravljinčenje in srbenje, nato se kmalu pojavijo boleči izpuščaji in mehurji. Z njihovim pojavom postane bolezen tudi nalezljiva kapljično ali preko direktnega stika. Če sumite, da imate skodle, se čim prej obrnite na svojega zdravnika, ki vam bo predpisal tudi ustrezna zdravila. 

Vročinski izpuščaj

Največkrat nastane zaradi por, ki se zamašijo, ko se potimo, pa naj bo to zaradi vadbe, vročine, živčnosti in podobnega. Znoj namreč v tem primeru zastaja, zato se oblikujejo grudice, ki so videti kot mehurji, običajno rdeče in polne prozorne tekočine. Prav tako so lahko srbeče in boleče, a minejo, ko se naša koža znova ohladi, ali pa si lahko pomagamo z različnimi kremami in mazili. Vročinski izpuščaj se najpogosteje pojavlja v toplejšem oziroma poletnem vremenu, medtem ko ga povzroča glivica kandida, ki živi na naši koži. 

Vročinski izpuščaj
Vročinski izpuščaj / FOTO: Shutterstock

Kontaktni dermatitis 

Pri kontaktnem dermatitisu koža reagira, ko pride v stik z alergenom ali dražilcem, pa najsi bo to določena sestavina v čistilnih sredstvih in kozmetiki, kovinski predmeti, rastlina ali katera koli druga snov, ki nam ne odgovarja oziroma je naš organizem postal nanjo preobčutljiv (senzibilacija). Na koži, ki je bila v stiku z nečim, na kar smo alergični, se običajno pojavijo rdečkasti in srbeči izpuščaji. Nastanejo drobne papule ali mehurčki, ki lahko popokajo, medtem ko iz njih nastanejo kraste. Kontaktni dermatitis večkrat spremljajo simptomi, kot so pordelost, oteklina, srbenje, mehurji ali luščenje kože. Pri akutnem se simptomi navadno pojavijo zelo hitro, že samo v nekaj urah. Najpomembnejše je, da ugotovimo, na kaj smo alergični in se temu poskušamo čim bolj izogibati. Zdravijo se samo simptomi, in sicer z hladnimi obkladki, predpisanimi mazili ali zdravili, s katerimi blažimo vnetje in srbečico. 

Atopijski dermatitis 

Gre za pogosto vrsto ekcema, kronično in ponavljajočo se vnetno kožno bolezen, za katero ne poznamo natančnega vzroka, medtem ko je odziv našega imunskega sistema pretiran na nekaj, s čimer telo pride v stik. Med pogostimi dejavniki, ki stanje še poslabšajo, so lahko suh zrak, uporaba agresivnejših mil, šamponov, pralnih praškov, mehčalcev, draženje kože s sintetičnimi oblačili, potenje in stres. Atopijski dermatitis je lahko hudo srbeč in boleč, medtem ko je koža pogosto suha, rdeča in razpokana. Lahko pride tudi do okužbe, kar povzroči mehurje, ki puščajo rumeno tekočino. 

Vse pogostejša bolezen, za katero ni zdravila
PREBERI ŠE

Vse pogostejša bolezen, za katero ni zdravila

Luskavica ali psoriaza 

Zaradi te avtoimunske bolezni se najpogosteje na koži komolcev, kolen ali na lasišču in tudi drugje naredijo rdečkaste lise. Kožne celice rastejo hitreje, kar povzroča njihovo kopičenje oziroma so značilna žarišča zadebeljene in pordele kože, ki neprijetno srbi in se lušči. Poznamo več vrst luskavice, a nobena ni nalezljiva. Za zdravljenje se najpogosteje uporabljajo razni pripravki in mazila, kar pa je seveda odvisno tudi od diagnoze. 

Psoriaza je ena od najpogostejših bolezni kože
PREBERI ŠE

Psoriaza je ena od najpogostejših bolezni kože

Luskavica ali psoriaza
Luskavica ali psoriaza / FOTO: Shutterstock

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke