Za ženske, ki nimajo časa: 3 osnovni koraki nege kože
KOŽA

Za ženske, ki nimajo časa: 3 osnovni koraki nege kože

Tudi najbolj zaposlene ženske bi si morale vzeti čas za svoj vsakodnevni ritual nege kože. To vam lahko uspe tudi z zmanjšanjem števila kozmetičnih izdelkov in to preprosto! Poglejmo si, kako.

Nega kože
Nega kože / FOTO: Dreamstime

Cilj vsake lepotne rutine je ohraniti zdravo polt in pravilno delovanje kože ter odpraviti morebitne neželene estetske težave – na primer akne. Ker se vaša koža s starostjo spreminja, bi se morala spremeniti tudi vaša kozmetika, vendar se naslednji trije osnovni koraki nikoli ne spremenijo. Če jih še niste vključili v vaš vsak dan, je čas, da začnete. 

1. korak: Čiščenje

Splošno pravilo je, da kožo očistite dvakrat na dan – zjutraj in zvečer. Edina izjema pri tem pravilu je, če imate zelo suho ali dehidrirano kožo; v tem primeru zadostuje, da jo sperete z mlačno vodo.

Po drugi strani večernega čiščenja kože ne smemo nikoli preskočiti. Pred spanjem je pomembno, da kožo očistite, da odstranite ne le izdelke za nego in ličenje, ki ste jih nanesli zjutraj, ampak tudi odvečne, odmrle celice, nečistočo in druge ostanke, ki se nabirajo na koži čez dan.

Pri izbiri čistil za obraz strokovnjaki svetujejo, da jih izberete glede na tip oziroma trenutno stanje kože.
Pri izbiri čistil za obraz strokovnjaki svetujejo, da jih izberete glede na tip oziroma trenutno stanje kože. / FOTO: Dreamstime

Pri izbiri čistil za obraz strokovnjaki svetujejo, da jih izberete glede na tip oziroma trenutno stanje kože:

- za normalno kožo so primerna blaga, vlažilna čistila, ki ne bodo spremenila pH kože, 

- za suho kožo emulzije, ki vsebujejo snovi, ki ohranjajo vlago in z izvlečki zelišč, ki jo pomirjajo, 

- geli in losjoni na osnovi rastlinskih izvlečkov so primernejši za mastno in mešano kožo, saj bodo odstranili nečistoče in uravnotežili pH kože.

2. korak: Hidracija

Ne glede na tip in stanje kože je hidracija dvakrat na dan temeljno pravilo lepo negovane kože. Vlaženje kože zjutraj poskrbi, da je obraz čez dan hidriran, nahranjen in zaščiten, nega pred spanjem pa koži pomaga pri regeneraciji, pomirjanju in odstranjevanju odpadnih snovi skozi pore. Idealno bi bilo, če za jutranjo in nočno nego ne bi uporabljali iste kreme, ker koža čez dan in noč nima enakih zahtev. 

3. korak: Zaščita

Krema za sončenje je prva obrambna linija pred neželenimi hiperpigmentacijskimi madeži in zaščita pred kožnim rakom. Odločite se za kremo z zaščitnim faktorjem 30 ali več in jo nanesite vsak dan (tudi ko je oblačno, tudi ko je mraz!), vedno kot zadnji korak v rutini nege kože.

Pri izbiri kreme za sončenje lahko izbirate med kemičnimi ali mineralnimi filtri ali kombinacijo obeh. Mineralne kreme na osnovi cinkovega oksida ali titanovega dioksida delujejo kot fizični ščit pred UV-žarki in so primerne za najbolj občutljivo kožo, kreme za sončenje s sintetičnimi filtri pa kožo ščitijo pred UV-žarki tako, da jih vpijajo.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po Adiva.hr