1. Fižol in leča
Nutricionisti pravijo, da sta omenjeni živili zaradi svoje sestave zagotovo nepogrešljivi pri izgubljanju odvečnih kilogramov. Fižol in leča sta namreč bogat vir beljakovin, vlaknin, kompleksnih ogljikovih hidratov, vsebujeta pa tudi veliko železa, magnezija, kalija in cinka. Poleg tega imajo stročnice še druge pozitivne učinke na zdravje in počutje. ''Če je naš jedilnik bogat s stročnicami, nam bo to koristilo ne le pri izgubljanju teže, temveč so študije pokazale, da so učinkovite tudi pri zniževanju slabega (LDL) holesterola ter pomagajo pri vzdrževanju dobrega (HDL) holesterola,'' pojasnjuje strokovnjakinja za prehrano Elisa Zied.
2. Lubenica
Ta sočen sadež, ki si ga radi privoščimo predvsem poleti, saj nas dobro odžeja, je bogat vir vitamina C, likopena in betakarotena, ki se v telesu spremeni v vitamin A. Gre za tri zelo močne antioksidante, ki nase vežejo škodljive proste radikale v telesu. ''Ta sadež je sočen in sladek, a ima malo kalorij,'' razlaga še ena strokovnjakinja za prehrano Elizabeth Ward, ''Ker je lubenica v veliki meri sestavljena iz vode, tudi dobro odžeja.'' Lubenica vsebuje več kot 90 odstotkov vode in hkrati precej manj sladkorja kot drugo sadje. Tako ima 100 gramov lubenice le okrog 30 kalorij ali, povedano drugače, z eno rezino lubenice boste zaužili približno 15 kalorij. A to ni edina dobra lastnost tega okusnega sadeža. Študije kažejo, da je učinkovit pripomoček tudi v boju proti celulitu. Lubenica preprečuje zastajanje vode v tkivu, kar vpliva na nastanek pomarančaste kože, ki mnoge tako zelo spravlja ob živce.
3. Paradižnik
Podobno kot lubenica je tudi paradižnik 94 odstotkov sestavljen iz vode, in ker vsebuje malo kalorij, je prav tako nepogrešljiv dodatek pri hujšanju. Poleg tega je v njem kar 13 vitaminov, med katerimi izstopata vitamina C in E, ter kar 17 mineralov, od tega največ kalija in betakarotena. Dobra novica pa je, da se tudi s toplotno obdelavo koristne snovi v paradižniku ne uničijo. Ameriški raziskovalci so ugotovili, da bi bil lahko toplotno obdelan paradižnik v nekaterih pogledih celo koristnejši od svežega. ''Vsi mislijo, da je svež paradižnik veliko bolj zdrav od kuhanega, a v resnici se prav s toplotno obdelavo lažje sprosti likopen v paradižniku, ki pomaga pri preprečevanju številnih bolezni, tako da ga telo lažje absorbira,'' pojasnjuje profesor na Univerzi Georgia Chris Rosenbloom.
4. Rdeče zelje
Podobno kot lubenica ima tudi rdeče zelje nizko kalorično vrednost. Ena skodelica sesekljanega zelja vsebuje le 22 kalorij. Ta zelenjava intenzivne barve je tudi bogat vir vlaknin, vitaminov A, D in K ter folatov. ''Zaradi antioksidantov je rdeče zelje učinkovito pri zmanjševanju tveganja za nastanek rakavih obolenj,'' opomni dietetičarka Christine Gerbstadt in dodaja: ''In čudovito je, ker ga lahko jeste na toliko različnih načinov – surovega, kuhanega, dušenega, lahko ga pripravite kot samostojno jed ali pa ga dodate v juho, mineštro, solato, celo v sendviče in burgerje.'' Seveda pa moramo rdeče zelje, če se hočemo znebiti odvečnih kilogramov, pripravljati malo bolj premišljeno – če ga dodamo v solato, nanjo kapnemo le nekaj kapljic olja, tudi dušiti ga ne smemo na preveč maščobe.
5. Manj masten grški jogurt
Čeprav so vsi manj mastni jogurti primerni za hujšanje, pa tuji nutricionisti ugotavljajo, da je še posebej priporočljivo poseči po grškem jogurtu. Pravijo, da je njegova prednost v tem, da je zaradi bolj goste teksture nekoliko bolj nasiten, hkrati pa vsebuje več beljakovin in manj sladkorjev od klasičnih manj mastnih jogurtov. Vsi jogurti so še kako zdravi, saj vsebujejo veliko kalcija, kalija, cinka in vitamina B.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (8)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV