Znebite se jih pred poletjem
LEPOTA

Znebite se jih pred poletjem

V teh dneh, ko nosimo odprta obuvala, so vidna tudi kurja očesa in druge nepravilnosti stopal, ki smo jih v hladnejšem delu leta lahko uspešno skrivali. Da se je kurjih očes v vsakem primeru dobro čim prej znebiti, vas na vsakem koraku zagotovo opozarja tudi bolečina, ki spremlja to nadlogo.

Da bi se jih uspešno znebili, je dobro razumeti, zakaj nastanejo.
Da bi se jih uspešno znebili, je dobro razumeti, zakaj nastanejo. / FOTO: Dreamstime

Kurja očesa najpogosteje nastanejo na predelu med prsti ali na blazinicah prstov, lahko tudi na podplatu ali peti. Navadno jih dobimo zaradi pretesnih obuval, nepravilne obremenitve stopal zaradi prekomerne telesne teže, prisilne drže pri opravljanju nekaterih poklicev ali pri športu, z njimi se pogosteje spopadajo tudi sladkorni bolniki in ljudje z boleznimi ožilja. Ti morajo pomoč iskati pri zdravniku, sicer zdravi ljudje pa si v primeru, da kurja očesa niso pregloboka in če se težave ne ponavljajo, lahko pomagajo tudi sami.

Zakaj nastanejo kurja očesa?

Da bi se jih uspešno znebili, je dobro razumeti, zakaj nastanejo. Kurja očesa so v resnici obrambni mehanizem telesa, saj telo z njimi zavaruje občutljivo kožo, ki se pretirano drgne ob trdo podlago. Prav zato je dobro najprej premisliti, kaj v vašem primeru povzroča zadebelitev kože. V tem primeru lahko nekoliko spremenite navade, ki jih povzročajo in hkrati poskrbite za odstranitev teh poroženelih celic.

Pripravite stopala za skok v sandale
PREBERI ŠE
Pripravite stopala za skok v sandale

Odstranjevanje kurjih očes

Sami se kurjega očesa lahko lotite z nekaj pripravki, ki jih kupite v lekarni. Pomagajo posebni obliži, namenjeni odstranjevanju kurjega očesa, ki vsebujejo salicilno kislino in mehčajo tiste najbolj trde plasti kurjega očesa in čez nekaj dni te izginejo. Vendar pa moramo pri nameščanju paziti, da jih ne nanesemo na zdrave dele stopala in s tem poškodujemo zdravo kožo. Obližev pa ne smejo uporabiti tisti, ki so alergični na salicilno kislino, saj lahko pride do močnejše alergijske reakcije. Podobno kot obliži delujejo tudi raztopine in mazila za odstranjevanje kurjih očes.

Da bi se izognili kurjim očesom ali pa da bi preprečili, da se spet pojavijo, morate redno in pravilno negovati stopala.
Da bi se izognili kurjim očesom ali pa da bi preprečili, da se spet pojavijo, morate redno in pravilno negovati stopala. / FOTO: Dreamstime

Znebite si jih lahko s pomočjo limone

Če prisegate na domače pripravke, si lahko pomagate z jabolčnim kisom, limono ali česnom. Z razstopino jabolčnega kisa kurje oko natrite trikrat na dan in kis vmasirajte v kožo, da se področje omehča. Pri mehčanju kože si lahko pomagate tudi z dnevnimi kopelmi za noge. Uporabite lahko tudi kos limone, ki ga položite na prizadeto mesto, obvežete z gazo in pustite delovati čez noč. Pomaga tudi česen, ki ga narezanega položite na področje in prevežete z gazo. Česen zamenjate dvakrat do trikrat na dan in nato počasi odstranjujete zmehčani del. To ponavljate nekaj dni.

Čim prej odpravite glivično okužbo nohtov
PREBERI ŠE
Čim prej odpravite glivično okužbo nohtov

Če kurje oko zelo boli in je tako globoko, da se ga ne morete lotiti sami, ali pa če se spet in spet pojavlja, je najbolje, da se obrnete na izkušenega pedikerja, ki zna strokovno in pravilno odstraniti takšno trdovratno kurje oko. Če pa nastajajo vedno nova kurja očesa ali pa če za sabo puščajo celo odprte ranice, je najbolje, da se obrnete kar na zdravnika. Ta bo pomagal lajšati bolečine in bo kurje oko kirurško odstranil.

Kako preprečiti njihov nastanek?

Da bi se izognili kurjim očesom ali pa da bi preprečili, da se spet pojavijo, morate redno in pravilno negovati stopala. Vsak teden jih vsaj enkrat namočite v mlačno kopel, ki vam bo zmehčala kožo, potem pa staro, poroženelo kožo odstranite s strgalom. Noge si vsak večer po umivanju namažite z balzamom ter poskrbite, da boste nosili udobne čevlje, ki se vam dobro prilegajo in ki vas ne tiščijo. Menda je dobro tudi, da čim več hodite bosi, poleti pa tesne, zaprte čevlje zamenjajte s sandali ali natikači.

10 načinov, kako z domačimi pripomočki odpraviti težave
PREBERI ŠE
10 načinov, kako z domačimi pripomočki odpraviti težave

Pomagala naj bi tudi limona in jabolčni kis.
Pomagala naj bi tudi limona in jabolčni kis. / FOTO: iStock