Že dolgo je znano, da lahko prehrana, bogata z rdečim mesom, močno ogrozi naše zdravje, tokrat pa so rezultati nove ameriške študije poskrbeli za še bolj zaskrbljujoče podatke. S pomočjo nove raziskave, ki sta jo izvedla kalifornijska univerza 'Keck School of Medicine' in ameriški inštitut za preprečevanje rakavih obolenj, so namreč ugotovili, da ni pomembno, v kakšnih količinah ga uživamo, temveč tudi na kakšen način ga pred tem pripravimo. Pečenje rdečega mesa na visokih temperaturah, na primer v ponvi, naj bi namreč močno povečalo tveganje za nastanek ali nadaljnji razvoj raka prostate, saj se v mesu začnejo razvijati močne kemikalije, polne rakotvornih snovi, ki vplivajo predvsem na prostato.
Raziskava, v kateri je sodelovalo več kot 2000 moških, ki so redno uživali velike količine tovrstno pripravljenega rdečega mesa, je pokazala, da je bila kar polovica sodelujočih diagnosticirana z napredovanim rakom prostate. 'Ugotovili smo, da se je tveganje pri moških, ki so dnevno uživali vsaj 120 gramov rdečega mesa, pripravljenega v ponvi, že na tedenski ravni povečalo za kar 30 odstotkov, pri tistih z večjimi porcijami pa je naraslo še za dodatnih 10 odstotkov,' je povedala vodja raziskave Mariana Stern.
Strokovnjaki ob vsem še opozarjajo, da je najbolj kritično obdelano in tanjše mleto meso, saj ga v primerjavi z navadnim zrezkom visoke temperature veliko prej pregrejejo. Ker naj bi se največ rakavih snovi kopičilo predvsem v njegovi sredici, pa ameriški znanstveniki svetujejo, da to vselej pustimo še malo krvavo.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (152)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV