Zdravo prehranjevanje nam zelo koristi in dodaja leta našemu življenju. Tisti, ki redko jedo sveže sadje (pravzaprav sveže sadje in zelenjavo na sploh), imajo veliko večje tveganje, da bolj zgodaj umrejo ali prehitro zbolijo. Še en nasvet: sadje in zelenjava naj bosta čim bolj raznolika. To je ta uravnoteženost, h kateri bi prav tako morali težiti. Tudi uživanje izključno jagod vse dneve ni najbolj zdrava navada.
Oxfordski znanstveniki so sedem let na Kitajskem spremljali ljudi, ki niso uživali veliko sadja. "Ta povezava med uživanjem sadja in tveganjem za kardiovaskularne bolezni je večja na Kitajskem, kjer jih veliko še vedno uživa zelo malo sadja v primerjavi z državami, kjer so prihodki večji in je vsakodnevno uživanje sadja nekaj bolj pogostega," razlaga dr. Huaidong Du, vodja študije. V njej so spremljali 500 tisoč odraslih v desetih urbanih in ruralnih krajih Kitajske. Nihče med njimi ob začetku ni imel težav s srcem in ožiljem.
Sadje vsebuje vrsto hranil, ki našemu telesu koristijo, od vlaknin do antioksidantov. Znanstveniki so ugotovili, da so imeli tisti, ki so uživali več sadja – in to so bila predvsem jabolka in pomaranče – nižji krvni sladkor, holesterol in pritisk. Po navadi so bili bolj izobraženi. Da imajo tisti, ki uživajo sadje, za tretjino manjše tveganje za srčno in možgansko kap ter vse težave s srcem in ožiljem, pa se je pokazalo na splošno. Tako v ruralnih kot v urbanih krajih, tako pri moških kot pri ženskah. Nasvet oxfordskih znanstvenikov je, da vsekakor nekaj sadja vključite v svojo prehrano vsak dan.
KOMENTARJI (4)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV