Vizita.si
Probiotiki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za raka.

Novice

1 stvar, ki jo vključite v prehrano in zmanjšali boste tveganje za raka

L. E.
21. 07. 2016 08.34
4

Nova študija je pokazala, da lahko z rednim uživanjem probiotikov zmanjšamo tveganje, da nas preseneti rak. To pa zato, ker probiotiki preprečujejo vnetja v črevesju. Zaradi tega ne preprečujejo le raka, temveč tudi marsikatero drugo bolezen.

Probiotiki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za raka.
Probiotiki lahko pomagajo zmanjšati tveganje za raka.FOTO: iStockphoto
Probiotiki lahko pomagajo preprečiti raka, pravijo kalifornijski znanstveniki. Zakaj? Profesor Robert Schiestl z Univerze v Kaliforniji, vodja študije, razloži tako. Skozi evolucijo so se v našem črevesju razvile dobre in slabe bakterije. Dobre delujejo protivnetno, medtem ko slabe povzročajo vnetja. Ta lahko vodijo v razvoj raka.
Skozi evolucijo so se v našem črevesju razvile dobre in slabe bakterije. Dobre delujejo protivnetno, medtem ko slabe povzročajo vnetja. In vnetja lahko vodijo v razvoj raka.

Vnetja v črevesju lahko vodijo tudi v razvoj mnogih drugih bolezni, ne le raka – v razvoj nevrodegenerativnih bolezni, bolezni srca, artritisa, lupusa, zaradi vnetij se tudi hitreje postaramo in imamo večje težave s kilogrami. Probiotiki nam pomagajo, ker hranijo dobre bakterije v našem črevesju, in tako tu zavlada ravnovesje. Dobrih bakterij je več kot slabih in mi ostajamo zdravi.

Ameriški znanstveniki so tudi razmišljali, kako bi lahko na podlagi analize bakterij v črevesju celo ugotovili, kakšno tveganje, da razvije raka, ima posameznik. Na podlagi tega bi mu probiotike lahko zdravnik v prihodnosti celo predpisal in tako morda preprečil ali vsaj odložil razvoj bolezni. Ugotovili so celo, da vzdrževanje dobrih bakterij v črevesju zelo verjetno pomaga preprečiti poškodbe genov. Vsekakor se torej izplača v svojo prehrano vključiti probiotike. Užijemo jih lahko s probiotičnim jogurtom in kefirjem pa tudi s kislim zeljem.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587