Vizita.si
Mehurčki ogljikovega dioksida, natrijev bikarbonat in ogljikova kislina v kokakoli naj bi pomagali zmehčati tvorbe, poleg tega pa ima kokakola izjemno veliko kisline.

Novice

FOTO: 10-centimetrski 'kamen' iz želodca odstranili s kokakolo

Ni.J.
10. 10. 2010 07.59
7

Ekipa Korejskih zdravnikov je 61-letnemu moškemu odstranila 10 centimetrov dolgo in 8 centimetrov široko kamnu podobno tvorbo v želodcu, na povsem nenavaden način – z vbrizgavanjem kokakole!

Mehurčki ogljikovega dioksida, natrijev bikarbonat in ogljikova kislina v kokakoli naj bi pomagali zmehčati tvorbe, poleg tega pa ima kokakola izjemno veliko kisline.
Mehurčki ogljikovega dioksida, natrijev bikarbonat in ogljikova kislina v kokakoli naj bi pomagali zmehčati tvorbe, poleg tega pa ima kokakola izjemno veliko kisline. FOTO: Reuters

61-letnega Korejca po imenu Kim so mučile neznosne bolečine v abdomnu. Štiri dni jih je skušal omiliti s protibolečinskimi zdravili in tabletami za boljšo prebavo, a je bolečina postajala le še močnejša. Po štirih dneh je le zbral pogum in obiskal lokalno bolnišnico Hanil v Seulu, tam pa so zdravniki z endoskopskim pregledom ugotovili, da ima v želodcu 10 centimetrov dolg in 8 centimetrov širok bezoar črno-rjave barve.

Bezoarji so kamnom podobne tvorbe, ki jih tvori neprebavljena hrana, ujeta v gastrointestinalnem traktu, najpogosteje v želodcu. Glede na sestavine, ki ga tvorijo, jih delimo na rastlinske bezoarje, ki jih tvorijo semenke, sadne koščice in pečke, lasne bezoarje, ki jih tvorijo skupki las in dlak, ter mešane bezoarje. Te tvorbe je običajno mogoče odstraniti brez zapletov, operativno ali s pomočjo zdravil, večji bezoarji pa lahko povzročijo gastrične težave, kot na primer želodčne razjede in krvavitve v gastrointestinalnem traktu.

Najpogostejši način odstranjevanja bezoarjev je endoskopija, saj ne povzroča nobenih zapletov in jo je mogoče izvesti takoj po odkritju tvorbe. Vendar pa je bil bezoar, ki je nastal v želodcu 61-letnika tako velik, da ga je bilo izjemno težko odstraniti. Zdravniki so ga najprej poskusili odstraniti s polipektomijo, posegom, s katerim običajno odstranjujejo polipe, a operacija ni uspela. Ker niso vedeli, kaj storiti, so naravnost v tvorbo na več mestih vbrizgali 30 mililitrov kokakole. 90 minut po vbrizganju je bezoar začel razpadati na manjše dele, nato pa so ga lahko v celoti odstranili.

Kisla rešitev

Kokakola vsebuje veliko kisline, saj je njena pH vrednost 2,6,“ pravi zdravnik, ki je vodil postopek. “Ker je normalen pH želodčne kisline od 1 do 2, je kokakola, kljub temu, da je manj kisla kakor želodčna kislina, izjemno uspešna pri razgradnji takšnih tvorb.“ Poleg tega naj bi mehurčki ogljikovega dioksida, natrijev bikarbonat in ogljikova kislina v njej prav tako pomagali zmehčati bezoar.

61-letnik pa ni bil edini in niti ne prvi primer, ko so želodčni bezoar odstranili s pomočjo gazirane brezalkoholne pijače. Leta 2008 so zdravniki iz zdravstvenega centra Samsung 20-letni ženski s kokakolo odstranili ogromno tvorbo iz želodca, ki je nastala zaradi prekomernega uživanja kakijev, poročali pa so tudi že o drugih primerih. Je bil pa Kimov postopek primer najhitrejše odstranitve kamna, saj je v preteklih primerih postopek trajal v poprečju 13 dni, pri njem pa je bilo vse skupaj končano v pičlih 90 minutah, iz bolnišnice pa je lahko odkorakal že po dveh dneh hospitalizacije.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587