Vizita.si
image (28)

Novice

10 let živeli v prepričanju, da ima aids

K.B.
10. 03. 2011 08.08
3

Več kot 10 let je družina 54-letnega Malezijca Nageswara Arumugama živela v napačnem prepričanju, da je mož in oče petih otrok okužen z virusom HIV. Ker je to v tem predelu sveta velika sramota, je družina nesrečneža izločila in več kot deset let ni videl svojih otrok.

Leta 2001 je Nageswara Arumugam pri delu v skladišču padel in si poškodoval prsni koš: ''Spodrsnilo mi je medtem, ko sem premikal škatle v skladišču.'' In prav ta spodrsljaj ga je stal ugleda in skoraj družine. Ko je prišel v bolnišnico Adventist v mestu Penang, mu je zdravnik namreč med preiskavo pregledal tudi kri in mu sporočil grozljivo novico, in sicer da je HIV pozitiven. Ker je to v azijski državi še vedno tabu in velika sramota, je Nageswaro zapustil bolnišnico in za svoje stanje povedal le svoji mami: ''Tako me je bilo sram. Bal sem se iti domov, saj bi s tem osramotil vso svojo družino.'' Tako je odšel vas Kajang, na vzhodu mesta Selangor, kjer je najel sobo in si našel službo kot prodajalec rabljenih avtomobilov. Ko je zapustil bolnišnico, so zdravniki obvestili njegovo družino o njegovem stanju. Žena in otroci so se takoj preselili nazaj k staršem matere v Kuala Lumpur. Nageswara je želel stopiti v stik z ženo, a ta ni želela govoriti z njim. Samo njegova hčerka, ki je danes stara 25 let, je bila v stiku z njim.

Pol leta po tem, ko je Nageswara odšel od doma, ga je njegov brat prepričeval, naj gre ponovno na pregled krvi. Ko je Nageswara opravil prvo preiskavo, ki je pokazala, da ni HIV pozitiven, ni mogel verjeti, zato jih je opravil še pet, da je bil popolnoma prepričan, da res nima bolezni. Ko je veselo novico sporočil ženi, mu ta ni verjela. ''Družina mi ni verjela. Samo moj brat mi je verjel, saj je z menoj hodil na preiskave krvi.'' Šest let po tem se je družina srečala na poroki bližnjega sorodnika v Kuala Lumpurju. ''Tam nihče ni želel govoriti z menoj, saj so še vedno verjeli, da imam aids.'' Šele ko je Nageswara tožil bolnišnico zaradi napake in tožbo dobil, jih je prepričal v to, da ni bolan. Svojo ženo in družino je tako prvič po poroki leta 2007 videl prav letos in otroci so bili presrečni, da so ponovno dobili očeta. ''10 let nisem z njim govorila v živo,'' je povedala njegova hči.

A kljub odškodnini, ki jo je dobil od bolnišnice Nageswara, let s svojo družino ne bo nikoli dobil nazaj: ''Želim si živeti z njimi. Moji otroci so v teh desetih letih že odrasli. Upam, da jim bom z odškodnino, ki sem jo dobil od bolnišnice, lahko omogočil boljše življenje in se jim odkupil za vse, kar so zaradi mene morali pretrpeti v teh desetih letih.'' Sodišče pa ni ugotovilo samo, da je bolnišnica postavila napačno diagnozo, ampak tudi, da Nageswaro niti ne bi smeli testirati za virus HIV, saj je imel poškodbo prsnega koša in v tem primeru ta test ni bil potreben.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587