Vizita.si
image (28)

Novice

10-letnik tehta kar 155 kilogramov!

Ni.J.
03. 11. 2011 12.54
17

Le Le obiskuje terapije v drugem nadstropju bolnišnice. Že sama pot do ordinacije je zanj izziv, saj je po nekaj stopnicah že tako zadihan, zasopel in preznojen, da se mora vmes usesti in si odpočiti.

Le Le je star komaj 10 let, a tehta kar 155 kilogramov, zato otroštvo zanj ni prav nič zabavno in veselo. Medtem ko se večina njegovih sovrstnikov igra, on namreč obiskuje pekinško kliniko Huakang, kjer mu zdravniki pomagajo hujšati. Tamkajšnji zdravniki so mu najprej predpisali strogo dieto, petkrat tedensko pa mora obiskati kliniko, kjer prejema akupunkturo in se razgibavava z enostavnimi razteznimi vajami. Do sedaj mu je uspelo izgubiti že 10 kilogramov, zdravniki pa že opažajo bistvene spremembe v njegovem razpoloženju.

Veliko bolj odprt je in bolj pripravljen na pogovor z nami,“ pravi Niu guichen, zdravnica tradicionalne kitajske medicine, ki je začela zdraviti Le Le-ja pred slabim mesecem dni. “Ko je prišel, je le ležal na fotelju. Ni hotel komunicirati z nami, sedaj pa nam prinaša drobna darilca, sladkarije in rožice.

Kot bi verjetno poskušala večina 10-letnikov, se je tudi Le Le sprva trudil s pomočjo zvijač izogniti zdravljenju. Na terapijah je jokal, kričal in bil tako nemiren, da so medicinske sestre že skoraj obupale nad njim. Vendar pa je po nekaj časa spoznal, da njegova mama in zdravniki le ne bodo popustili in da bo resnično moral obiskovati kliniko. Ko mu je uspelo izgubiti nekaj prvih kilogramov, se je končno umiril in začel sodelovati. Sprememba v njegovem razpoloženju je v njegovih starših, ki so bili zaradi sinovega zdravja vedno bolj zaskrbljeni, vzbudila ogromno upanja. Le Le je imel namreč zaradi debelosti že močno zamaščena jetra, zdravniki pa so ga tudi že svarili pred visokim krvnim pritiskom in boleznimi srca. “Odkar obiskuje kliniko, je veliko srečnejši. Ko je izgubil 10 kilogramov, ga je to spodbudilo k nadaljevanju s terapijami,“ je navdušena njegova mama, ki pravi, da je Le Le začel nabirati odvečne kilograme, ko je bil star komaj eno leto. “Z možem sva se močno trudila, da bi shujšal, a mu nisva znala pomagati. Vsak najin poskus se je izkazal za neuspešnega, določena zdravljenja pa so bila veliko predraga za najin žep.“

Tarča posmehovanja

Poleg tega, da je Le Le-jeva debelost močno vplivala na njegovo splošno zdravje, je povzročila veliko škode tudi na psihičnem področju. Sošolci so se norčevali iz njega in postal je tarča posmehovanja cele šole. Le Le namreč tehta skoraj štirikrat več kot povprečen 10-letnik, visok je 160 centimetrov, ker njegova mama ni našla primernih oblačil zanj, pa je moral več let nositi iste hlače, ki so danes že močno obrabljene in zbledele. “Želim si, da bi starši svoje otroke bolje vzgajali. Takšnemu otroku kot je Le Le, bi še kako prav prišla pomoč sošolcev, ne pa da se vsi norčujejo iz njega in ga tako le še bolj uničujejo. Saj ni sam kriv, da je takšen,“ pravi njegova mama.

Bolnišnični psiholog Wang Chunrong se strinja, da so ostali otroci najverjetneje še poslabšali Le Le-jevo stanje ter morda celo prispevali k razvoju njegove obsesivno-kompulzivne motnje. “Le Le trpi za obsesivno-kompulzivno motnjo. Poleg tega, da je nagnjen h kompulzivnemu prenajedanju, je že od prvega razreda obseden tudi z umivanjem rok. Obe motnji sta posledici čustvenega pritiska, zaradi česar se je Le Le znašel v začaranem krogu,“ pravi in pojasnjuje, da je umivanje rok morda posledica dejstva, da želi na ta način s sebe sprati dotike ljudi, ki jih ne mara.

Zdravniki na pekinški kliniki so si zadali cilj, da bodo Le Le-ju pomagali v dveh letih izgubiti 75 kilogramov. Če jim bo uspelo, bo takrat tehtal približno toliko kot njegovi sovrstniki. Ves čas pa pazijo, da Le Le ne bo shujšal prehitro. Dr. Niu namreč pravi, da je prehitro izgubljanje telesne teže za odraščajočega otroka prav tako škodljivo kakor debelost. “Bolj kot vse si želimo, da bo zdravljenje pomagalo sinu živeti normalno življenje,“ še pravi dečkova mama.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587