Vizita.si
Starši, bodite strpni in razumevajoči. Poskusite odkriti vzrok za močenje postelje in poiščite strokovno pomoč.

Novice

10-letnik umrl, ker je močil posteljo

Nataša Jurca
16. 11. 2011 14.41
13

10-letni deček je umrl zaradi dehidracije. Ker je ponoči močil posteljo, mu starša namreč kar pet dni nista dovolila piti vode, saj sta mislila, da ga bosta na ta način odvadila te navade.

Starši, bodite strpni in razumevajoči. Poskusite odkriti vzrok za močenje postelje in poiščite strokovno pomoč.
Starši, bodite strpni in razumevajoči. Poskusite odkriti vzrok za močenje postelje in poiščite strokovno pomoč.FOTO: iStockphoto

Jonathan James se je zgrudil in udaril z glavo ob tla ter zatem umrl pred očmi svojega brata dvojčka. Oče Michael Ray James in mačeha Tina Alberson sta ga namreč kaznovala zaradi nočnega mokrenja postelje tako, da mu kar pet dni nista dovolila piti. Mislila sta, da se bo tako odvadil mokrenja, v resnici pa je 10-letnik iz Dallasa po petih mučnih dneh umrl zaradi dehidracije.

Jonathan je umrl 25. julija 2011, reševalci pa so ga našli v kadi. Starša sta takrat trdila, da sta dečka hotela le umiriti in ohladiti, ker naj bi se že nekaj dni slabo počutil, vendar pa je obdukcija pokazala, da je umrl zaradi dehidracije. Michael in Tina sta trenutno v dallaškem zaporu, čaka pa ju do 99 let zaporne kazni. Jonathanov dvojček Joseph je bratu hotel pomagati, a si tega ni upal storiti, saj se je bal, da bo kaznovan tudi on.

Dečkova babica Sue Shotwell je za Morning Neyws povedala, da jo je pozno junija Jonathan poklical po telefonu in ji povedal, da se boji živeti pri očetu in mačehi. Pri njima sta z Josephom namreč živela le začasno, po odločitvi sodišča. “Rekel mi je, da ve, da bo v težavah, dokler bo pri njima, saj se vedno zgodi kaj hudega. To je bilo prvič, da je rekel kaj takega,“ je povedala in dodala tudi, da jo je Jonathan prosil celo, če lahko pride živet k njej.

Mokrenje postelje je pri otrocih izjemno pogosta težava. Pri mlajših od 7 let, zadeva ni prav nič zaskrbljujoča, saj se pri teh letih večini še razvija kontrola mehurja ponoči, če se težava nadaljuje še naprej, pa je potrebno nekaj strpnosti in razumevanja. Posteljo ponoči mokri približno pet odstotkov otrok, starih od 8 do 11 let.

Vzroki za tovrstno početje so različni, od premajhnega mehurja, do nesposobnosti zaznavanja polnega mehurja, hormonskega neravnovesja, stresa, infekcij sečil, spalne apneje, diabetesa, kroničnega zaprtja in strukturnih napak v sečilih ali živčnem sistemu. Mokrenje je sicer pogostejše tudi pri hiperaktivnih otrocih, otrocih, katerih družinski člani so imeli enake težave in na splošno pri dečkih.

Povsem običajno je, da imajo otroci težave z odvajanjem urina, saj se jim nadzor nad mehurjem šele razvija.
Povsem običajno je, da imajo otroci težave z odvajanjem urina, saj se jim nadzor nad mehurjem šele razvija. FOTO: iStockphoto

Večina otrok mokrenje enostavno preraste. Tisti, ki so mokrenje 'podedovali', pa običajno prenehajo v enakih letih kot njihovi starši. Sicer pri odvajanju pomagajo zdravila, ki upočasnjujejo produkcijo urina ponoči, umirjajo mehur in vplivajo na otrokov vzorec spanja in zbujanja, pomaga pa tudi poseben alarm, pri katerem starši na otrokove spodnjice namestijo napravo, ki zaznava vlago, ta pa sproži alarm, ki otroka zbudi. Otrok mora nato alarm izklopiti in oditi na stranišče. V pomoč pri odvajanju od mokrenja pa so lahko tudi ukrepi kot na primer omejevanje količine tekočine, ki jo otrok zaužije pred spanjem, v večernih urah izogibanje hrani in pijači, ki vsebuje kofein, ter spodbujanje uriniranja tik pred spanjem. Otrok naj redno hodi na stranišče tudi tekom dneva.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 602