Vizita.si
10-letnik že dve leti živi kot deklica in si želi spremeniti spol. (fotografija je simbolična)

Novice

10-letnik si je dal spremeniti spol

Ni.J.
25. 04. 2011 14.03
2

10-letnik je najmlajši Avstralec, ki mu je sodišče dovolilo spremembo spola, poročajo avstralski mediji. Za to se je odločil, ker se je od nekdaj bolj kot deček počutil kot deklica.

10-letnik že dve leti živi kot deklica in si želi spremeniti spol. (fotografija je simbolična)
10-letnik že dve leti živi kot deklica in si želi spremeniti spol. (fotografija je simbolična)FOTO: iStockphoto

Jamie se je od malih nog počutil in obnašal kot deklica. Živel je dekliško življenje in oblačil se je v dekliška oblačila, poleg tega pa je zadnje dve leti v šoli redno uporabljal tudi žensko stranišče. Pravi, da ga dejstvo, da je moškega spola, v življenju ovira, saj razmišlja kot dekle in se tako tudi počuti.

Sodnica Linda Dessau je dečku odobrila primarno terapijo za spremembo spola, saj ji je Jamie dal jasno vedeti, da se počuti kot spaka in "dekle v fantovskem telesu". Terapija, ki mu jo je odobrila, vključuje jemanje zdravil, ki zavirajo razvoj in preprečujejo moško puberteto. Mediji pa niso natančno navedli, ali je dovoljenje za terapijo vložila dečkova družina.

Jamie že doživlja zgodnjo puberteto in je v razvoju na stopnji 14-letnika. Njegova mama je na sodišču povedala, da je zaradi sina močno v skrbeh, saj se boji, da bi se dečku prekmalu razvilo Adamovo jabolko, moške poteze obraza, da bi mu mutiral glas in bi se mu pojavile dlake na obrazu, saj bi bilo to za Jamieja izjemno stresno. Ko se enkrat razvijejo te značilnosti, jih je namreč nemogoče odpraviti. Jamiejeva družina se poleg tega boji, da bi se deček zaradi razvoja v puberteti poškodoval ali celo poskušal storiti samomor.

Sodnica je zato dečku dovolila preobrazbo, a pod pogojem, da se vsi ponovno sestanejo, ko bo Jamie dopolnil 16 let. Takrat bodo ponovno obravnavali primer in odločali o tem, ali je pripravljen na drugo stopnjo terapije, med katero naj bi prejemal ženski hormon estrogen. Zadnja stopnja spremembe spola bo vključevala lepotni poseg, spremembo genitalij, ki pa je v Avstraliji dovoljena šele, ko oseba, ki se odloči zanjo, dopolni 18 let.

Družina ga sprejema kot deklico

Jamiejeva mama pravi, da je družina začela Jamieja obravnavati kot deklico že leta 2008, ko je njegov brat dvojček začel odobravati bratovo drugačnost. Jamie ji je takrat dal jasno vedeti, da se kot deček počuti neprijetno in da je to izjemno težko zanj.

Na sodišču je med obravnavo pričal tudi medicinski strokovnjak, ki je povedal, da je Jamie prepričljivo videti kot dekle, in to v vseh pogledih. Sama sodnica je že večkrat obravnavala tovrstne primere in mnogokrat ugodila prošnjam mladih za spremembo spola.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587