Vizita.si
image (28)

Novice

10-letniku prišili narobe obrnjeno nogo

Ni.J.
12. 05. 2011 08.30
1

10-letnik je bil strastni oboževalec bejzbola, ko je zaradi raka izgubil nogo. Zdaj pa se končno lahko spet vrne na igrišče, saj so mu zdravniki prišili nogo nazaj – vendar narobe obrnjeno!

Danes ima 13-letni Dugan Smith nogi, ki gledata vsaka v svojo smer, a ga to nikakor ne ovira pri uresničevanju sanj. Želi si namreč igrati na najvišjem nivoju profesionalnega bejzbola v ZDA in Kanadi, v tako imenovani glavni ligi oziroma Major League Baseball (MLB).

Da je zbolel za rakom, osteosarkomom, je izvedel pri 10 letih, ko si je zlomil nogo. Rentgenske slike noge so namreč razkrile tumor, velik kakor pomaranča. Ta se je razraščal iz stegnenice, zdravniki pa so mu rekli, da ga morajo čim prej odstraniti.

Takrat nisem vedel, ali bom sploh lahko še kdaj tekel,“ se spominja Dugan. “Še tega nisem vedel, ali bom lahko še kdaj hodil v šolo ali službo. Po glavi se mi je pletlo ogromno reči, osredotočal pa sem se le na to, da ohranim pozitivno mišljenje.“

Čeprav je imel na voljo številne postopke in rešitve, kot so proteza ali umetna kost, je obstajal le en način, kako bi lahko obdržal svojo lastno nogo. Zato je Dugan po 10 tednih kemoterapije odpotoval v ohajsko bolnišnico James Cancer Hospital, kjer so mu kirurgi opravili redek poseg, imenovan 'Van Ness Rotation-Plasty'. Med 14-urno operacijo so mu izrezali osrednji del noge, spodnji del pa obrnili za 180 stopinj, ga prestavili više, prišili in povezali krvne žile ter živčevje. Na ta novi štrcelj, narobe obrnjen spodnji del noge, lahko zdaj namesti protezo, gleženjski sklep pa mu služi kakor koleno.

Dugan zaradi tega posega spet lahko igra bejzbol, pri njem pa je tudi izjemno dober. Tako dober, da je v svoji ekipi postal glavni metalec. Vendar pa zaradi svoje 'pohabljenosti' ni deležen nikakršnega posebnega ravnanja. “Ko mu želi kdo pomagati, jim tega ne pustim,“ pravi Duganov oče Dustin in trener ekipe, za katero igra Dugan. “Želim, da se do njega vedejo kot do ostalih otrok v ekipi.“

Dugan želi svoje sposobnosti metalca še izboljšati, njegov cilj pa je, da bi se nekoč povzpel med najboljše in zaigral v glavni bejzbol ligi. “Čeprav imam protezo, še ne pomeni, da sem nezmožen opravljati enake stvari kot sovrstniki. Zato preprosto odidem na trening in se trudim dati vse od sebe,“ še pravi Dugan.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587