Vizita.si
nova gripa

Bolezni

10 največjih zdravstvenih preplahov zadnjega desetletja

Ni.J.
28. 12. 2009 12.08
0

Medtem ko medicinska tehnologija iz dneva v dan napreduje, smo ljudje zdravstveno vedno bolj ogroženi. Kateri so bili tisti zdravstveni preplahi, ki so najbolj zaznamovali zadnje desetletje?

V zadnjem desetletju smo se srečali s kar nekaj preplahi, ki so ogrozili naše zdravje.
V zadnjem desetletju smo se srečali s kar nekaj preplahi, ki so ogrozili naše zdravje.FOTO: iStockphoto
Medicinska tehnologija sicer vse bolj napreduje, dejstvo pa je, da nam grozijo vse hujše bolezni. Razvili so se novi, smrtno nevarni virusi, v otroških igračah so se nahajali toksini in ni ga bilo dneva, ko nas ne bi z vseh strani opozarjali, kako je hitra prehrana nezdrava. Nekatere od teh groženj so se sicer izkazale za neresnične, druge pa so povzročile obsežno škodo.

Od aprila 2009 v javnosti strah vzbuja nova gripa (H1N1), na izbruh katere ni bil pripravljen nihče.
Od aprila 2009 v javnosti strah vzbuja nova gripa (H1N1), na izbruh katere ni bil pripravljen nihče. FOTO: Reuters
1. Nova gripa (H1N1)

Od aprila 2009, ko je javnost izvedela za novo gripo, ta vzbuja strah v prebivalstvu celega sveta. Medtem ko so pretekle oblike virusa gripe največjo nevarnost predstavljale v februarju in med starejšim prebivalstvom, je ta oblika virusa gripe H1N1 presenetila predčasno in najbolj prizadela mlajše prebivalstvo. Junija je Svetovna zdravstvena organizacija razglasila pandemijo virusa, kar pomeni, da je bila prisotna na več celinah. Konec pomladi so farmacevtske družbe začele izdelovati cepivo, a je to na tržišče prišlo šele v pozni jeseni. Medtem ko je bila večina primerov gripe nenevarnih, so v ZDA zabeležili tisoče smrtnih žrtev.

2. Bisfenol A (BPA)

Znanstveniki so bili seznanjeni z nevarnostjo, ki jo predstavlja kemikalija bisfenol A (BPA),  javnost pa je zanjo izvedela šele v zadnjem času. Kemikalija naj bi v visokih odmerkih povzročala številne težave, kot so povečano delovanje vitalnih organov, moteno delovanje ščitnice, debelost, rak dojke in rak prostate in hiperaktivnost, še posebej pri deklicah. Kemikalija se običajno uporablja pri proizvodnji gospodinjskih plastičnih pripomočkov.

3. Barva za igrače, ki vsebuje svinec

V letu 2007 so na Kitajskem iz prodaje umaknili številne igrače, ker je barva, s katero so bile pobarvane, vsebovala svinec. Zaradi barve ni bilo nobenih žrtev, šlo je bolj za uveljavljanje pravila in opozorilo, naj bodo otroške igrače narejene tako, da ne bodo škodile zdravju otrok.

Leta 2007 so iz prodaje umaknili več kitajskih igrač, ker so vsebovale svinec.
Leta 2007 so iz prodaje umaknili več kitajskih igrač, ker so vsebovale svinec.FOTO: Reuters

4. Trans maščobe

Skrb zaradi trans maščob v hitri prehrani je izbruhnila v letu 2006, ko so v New Yorku v vseh restavracijah prepovedali uporabo teh maščob. Trans maščobe so namreč razlog za dvig slabega holesterola, zato so bile te maščobe umaknjene iz živil ter v večini primerov nadomeščene z nasičenimi, ki pa so v velikih količinah prav tako škodljive.

5. Ptičja gripa (H5N1)

V začetku desetletja je jugovzhodno Azijo prestrašila ptičja gripa, ki je med perutnino povzročila veliko škode. Vse bolj zaskrbljujoče je postajalo dejstvo, da bi virus lahko mutiral in se prenesel na ljudi ter tako prenašal s človeka na človeka. To se sicer ni zgodilo, je pa nevarnost mutacije virusa imela izreden vpliv na farmacevtsko industrijo in izdelavo cepiva. Večina cepiv je namreč narejenih na jajčni osnovi, to cepivo pa je moralo biti tako, da je bilo uničujoče za ptice in koristno za človeka. Ptičja gripa je tako spodbudila znanost, da je začela iskati tudi nove načine proizvajanja cepiv.

Virus ptičje gripe k sreči ni mutiral in se zato tudi ni razširil med ljudmi.
Virus ptičje gripe k sreči ni mutiral in se zato tudi ni razširil med ljudmi.FOTO: Reuters

6. SARS (Sindrom akutnega oteženega dihanja)

SARS je bil v zadnjem desetletju prvi primer virusa, deležen svetovne pozornosti, odkar ga je februarja 2003 opredelila Svetovna zdravstvena organizacija. O okužbi dihal so prvič poročali v Aziji, nato pa se je okužba razširila v Severno Ameriko, Južno Ameriko in Evropo. Virus se je širil enako kot virus gripe, vendar je bil veliko bolj smrtonosen. Po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije je bilo po vsem svetu okuženih 8096 ljudi, 774 pa jih je umrlo. Virus je zamrl konec leta 2003.

7. MRSA (Meticilin rezistentna Staphylococcus Aureus)

MRSA je najbolj znana 'superbakterija', odporna na številne antibiotike, s katerimi naj bi se ob okužbi z njo zdravili. Zdravniki so zato začeli opozarjati na previdno in pravilno uporabo antibiotikov ter svet opozorili na dejstvo, da bi morale tovarne, ki proizvajajo zdravila, imeti dovolj finančne podpore, da bi lahko razvijale nove antibiotike, ki bi bili uspešni ob pojavu bolezni, kot je MRSA.

Terapija nadomeščanja hormonov je v javnosti spodbudila veliko dvomov.
Terapija nadomeščanja hormonov je v javnosti spodbudila veliko dvomov.FOTO: iStockphoto

8. Terapija nadomeščanja hormonov

V začetku desetletja so številne ženske uporabljale terapijo nadomeščanja hormonov, s katero so lajšale simptome menopavze, poleg tega pa naj bi ta terapija pomagala pri preventivi pred osteoporozo, krhkih kosteh in srčnih boleznih. V letu 2000 pa so zdravniki v večini odsvetovali terapijo, ker naj bi povečevala nevarnost raka dojke, dve leti kasneje pa so na dan prišli rezultati raziskav, ki so pokazali, da so ženske, ki so se odločile za tovrstno terapijo, obolevale zaradi bolezni srca. Zmeda pa se je nadaljevala tudi v letu 2008, ko je ena od študij pokazala, da je terapija učinkovita, a vendar tudi škodljiva. Hormonska terapija naj bi namreč bila najboljša pri preprečevanju vročinskih valov, motenj spanja in suhosti vagine. Kljub temu pa naj bi rak dojke, infarkt in krvni strdki še vedno predstavljali veliko težavo.

Večjo nevarnost kot sevanje predstavlja uporaba mobitelov med vožnjo.
Večjo nevarnost kot sevanje predstavlja uporaba mobitelov med vožnjo. FOTO: iStockphoto

9. Antraks

Po napadu na dvojčka WTC v letu 2001 je svet preplavil strah zaradi antraksa, bakterije, s katero se je okužilo pet ljudi. V širši javnosti se okužba ni pojavila, je pa kljub temu med ljudmi ustvarila velik preplah, saj je šlo za bakterijo, ki bi lahko povzročila množično umiranje.

10. Mobilni telefoni

V zadnjem desetletju se je uporaba mobilnih telefonov občutno povečala. Največjo skrb pa je predstavljalo sevanje, ki ga te naprave oddajajo in njegov učinek na ljudi, ki uporabljajo mobitele. Številni so to sevanje namreč povezovali z nastankom možganskih tumorjev. Zadnje študije so pokazale, da je sevanje, ki ga povzročajo mobilni telefoni, neškodljivo. Bolj kot sevanje naj bi namreč bila škodljiva uporaba mobilnih telefonov med vožnjo, saj je bil to razlog za številne prometne nesreče.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587