Vizita.si
Simptome raka na želodcu zlahka pripršemo drugim boleznim, zato je pomembno čim prej obiskati zdravnika.

Novice

10 zdravnikov spregledalo raka

Ni.J.
12. 09. 2010 18.46
1

43-letni materi treh otrok so potem, ko je kar deset različnih zdravnikov spregledalo očitne simptome raka, napovedali le še nekaj tednov življenja.

Angelo čaka le še nekaj tednov življenja.
Angelo čaka le še nekaj tednov življenja.FOTO: iStockphoto

43-letni Angeli Skeffington so zdravniki večkrat spregledali simptome raka na želodcu in jih pripisovali menstrualnim krčem, depresiji in celo prebavnim motnjam. Eden od zdravnikov ji je svetoval celo, naj uživa več banan.

Njena agonija je trajala kar pet mesecev, naposled pa je enajsti zdravnik le ugotovil, kaj ji je. Bil je namreč prvi, ki jo je poslal na slikanje, s pomočjo katerega so odkrili raka, ki se ji je že razširil na jetra in limfne vozliče. Vendar je sedaj bolezen že tako razširjena, da operacija ni več mogoča.

Angela trdi, da so jo zdravniki sprejemali kot nadlogo, saj je konstantno hodila od enega do drugega in prosila za pomoč. Kljub temu, da jim je vsakokrat povedala, da jo mučijo grozne bolečine v želodcu, da je v blatu odkrila kri in da je izgubila apetit, je nihče ni napotil na CT. Tako je zadnji zdravnik, ki ga je obiskala, zdravnik odkril bolezen, ko je že prepozno.

Njen zdravniški karton dokazuje, da je bolnišnico obiskala kar dvanajstkrat in da jo je pregledalo deset različnih zdravnikov, kot diagnoze pa so zapisane anoreksija, depresija in prebavne motnja. Namesto ustreznega zdravljenja je dobila le paracetamol, tudi eden od desetih zdravnikov pa ji ni naročil, naj se po koncu jemanja tablet vrne na pregled. To je storil šele enajsti.

Neznosna bolečina

Pri zdravnikih sem se počutila kakor nadloga, saj sem jih neprestano obiskovala in jim dobesedno težila s tem, da me vse boli in da komaj živim,“ pravi Angela. “Čutila sem, da je z menoj nekaj hudo narobe in da potrebujem pomoč, a me nihče ni poslušal. Moj osebni zdravnik mi je celo rerkel, da je z menoj vse v redu in da so v bolnišnici izjemno obremenjeni in zaposleni ter naj zato ne hodim več k njemu.“ Nek drugi zdravnik ji je nato naročil, naj uživa več banan, ki bodo preprečile prebavne motnje, sedaj, po petih mesecih iskanja odgovora pa je ugotovila, da ima tumorje že skoraj po celem telesu in da je bolezen v zadnjem stadiju in neozdravljiva. “Počutim se, kakor da nisem nikoli dobila možnosti, da bi preživela,“ še dodaja.

Angela, ki živi s partnerjem Johnom in ima že pet vnukov, je zaradi bolezni shujšala že 45 kilogramov. “Niso me poslušali. Prepričevali so me, da imam anoreksijo in z menoj ravnali slabše kot z živaljo,“ jezno razlaga. “Zavedam se, da bom živela le še nekaj tednov in da ne bom videla odraščati svojih vnukov, zato se mi lomi srce. Nikoli mi še ni bilo tako hudo.“ Njena hči je je poleg tega trenutno noseča in ima rok januarja, zato je Angelina jeza še toliko večja, saj tega vnuka ne bo nikoli videla.

Zdravnik, ki je bolezen odkril, ji je napovedal le še nekaj tednov življenja, saj ji ni več pomoči, direktor bolnišnice, v kateri ji niso ne znali in ne hoteli pomagati pa situacije ne želi komentirati.

Simptome raka na želodcu zlahka pripršemo drugim boleznim, zato je pomembno čim prej obiskati zdravnika.
Simptome raka na želodcu zlahka pripršemo drugim boleznim, zato je pomembno čim prej obiskati zdravnika. FOTO: iStockphoto

In kakšni so simptomi raka na želodcu?

Začetne simptome raka na želodcu je izjemno težko odkriti, saj so podobni kakor pri želodčni razjedi, vetju ali občutljivosti na določeno hrano. se pa pojavijo z rastjo tumorja. Najočitnejši simptomi so tako:

– nelagodje v predelu žličke;

– težave pri požiranju in zatikanje hrane;

– občutek sitosti in napihnjenosti trebuha že po manjšem obroku;

– bolečina, slabost in bruhanje;

– izguba telesne teže;

– črno blato;

– občutek utrujenosti, ki največkrat nastane zaradi slabokrvnosti;

– pri napredovali bolezni v zgornjem delu želodca lahko čutimo zatrdlino.

Več o raku na želodcu si lahko preberete v članku Prepoznajte prve znake raka na želodcu.
 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587