Vizita.si
debela teta na tehtnici

Novice

Shujšala zaradi poniževanj in žalitev

E. D.
12. 07. 2010 09.08
1

''Hrana je bila moja tolažba. Nažirala sem se, kadar sem bila žalostna, jezna, obupana … Na koncu je bilo že tako, da me je imela hrana na nek način v oblasti,'' pripoveduje Fran, ki pa ji je s trdno voljo in odločnostjo vendarle uspelo shujšati. Danes tako tehta le še 55 kilogramov.

debela teta na tehtnici
debela teta na tehtnici FOTO: iStockphoto
Fran DiVecchio je nekoč tehtala čez 100 kilogramov. ''Vse skupaj se je začelo s tem, da smo se s sošolci na fakulteti vedno družili ob večjih količinah bolj ali manj redilne hrane. Jedli smo ocvrt krompirček, hamburgerje, pice, sendviče s kaloričnimi nadevi in prelivi. Pogovarjali smo se in zabavali, zraven pa vedno še kaj pojedli. Meni je takšno nažiranje sčasoma prešlo v navado. Velikokrat se mi je zgodilo, da sem si naročila ogromno pico, in jo le v nekaj minutah pojedla kar sama doma. Hrana je na nek način postala moj zvesti spremljevalec, moja družba,'' pripoveduje 46-letnica.

Tako je do zaključka študija tehtala že čez 100 kilogramov, kar pa je postopoma močno načelo njeno samozavest. Vse pogosteje je namreč morala prenašati radovedne in včasih celo obtožujoče poglede okolice, večkrat pa je slišala tudi marsikatero žaljivko na svoj račun. Najbolj ponižano se je počutila takrat, ko ji je prijateljica skušala organizirati zmenek s sošolcem, a je Fran fantov oče odslovil, češ da ni dovolj suha za njegovega sina. ''Rekel mi je: 'Saj imaš lep obraz, a za mojega sina si predebela.' To me je močno potrlo in ponižalo. Kar nekaj časa sem potrebovala, da sem se pobrala,'' pripoveduje Fran.

nažiranje
nažiranje FOTO: iStockphoto

A žaljivke in zbadljivke so bile le eden od razlogov, da se je po več letih vendarle spopadla z debelostjo. Poleg ponižujočih komentarjev je bil ključnega pomena tudi nesrečen padec, po katerem se zaradi debelosti ni mogla sama pobrati s tal. ''Bila sem tako debela, da po tem, ko sem padla, kar nisem in nisem mogla sama vstati. Mimoidoči so mi morali priskočiti na pomoč in me spet postaviti na noge. Potem me je rešilec odpeljal do bolnišnice, in ko sem tam videla svoje rentgenske posnetke, sem se globoko zamislila. Moje kosti so bile namreč na slikah tako zelo drobne, mesa in maščob pa je bilo tako veliko. In ko sem tako videla svoje debelo telo iz neke druge, če lahko rečem notranje perspektive, se je nekaj v meni končno premaknilo,'' pove.

Ko si je pozdravila poškodbe od padca, se je odločila, da je čas za korenite spremembe. Ocvrto hrano in sladkarije je nadomestila s sadjem in zelenjavo ter manj redilnimi vrstami mesa. Začela je telovaditi in tako ji je s trdno voljo ter odločnostjo uspelo shujšati 45 kilogramov. Danes je vitka in vitalna 46-letnica, ki se odlično počuti v svoji koži. In na kar je najbolj ponosna – že 12 let tehta okrog 57 kilogramov in vsa ta leta se ni zredila.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587