Vizita.si
Se obetajo časi, ko starost ne bo več ovira za nič?

Novice

Kmalu bomo lahko izgledali pol mlajši?

M.K.
21. 10. 2009 12.10
0

Raziskovalci pravijo, da se kmalu obetajo časi, ko bodo stoletniki videti kot 50-letniki. Znanstveniki namreč razvijajo unikatna telesna tkiva in vsadke ter načrtujejo posebne obnovitvene terapije, ki bodo omogočile dolgo in vitalno življenje.

Se obetajo časi, ko starost ne bo več ovira za nič?
Se obetajo časi, ko starost ne bo več ovira za nič?FOTO: Reuters
Znanstveniki pravijo, da bo polovica otrok, ki se sedaj rojevajo v Veliki Britaniji doseglo starost sto let. To bo mogoče doseči zaradi višjega življenjskega standarda in napredka v medicini. Za razvoj in inovativne raziskave, ki bodo stoletnikom omogočali videz petdesetletnikov, so namreč znanstveniki v zadnjih petih letih zapravili več kot 55 milijonov evrov.

Novi kolki, kolena in samorastoča tkiva ...

Upokojencem nameravajo zagotoviti samorastoča tkiva in trpežne vsadke. Novi kolki, kolena in srčne mišice so le začetek, sčasoma načrtujejo, da bi lahko z vsadki nadomestili večino delov telesa. Na inštitutu Univerze za medicino in biološko inženirstvo so že opravili presaditev umetnih kolkov, te naj bi oseba nosila celo življenje. Umetni kolki, ki jih izdelujejo danes, namreč zdržijo le 20 let. Raziskovalec John Fisher pravi, da je kombinacija posebne kovinske zlitine kobalta in kroma s keramično žogico narejena tako, da bodo sklepi brez težav vzdržali 100 milijonov korakov, ki naj bi jih človek prehodil do 100. rojstnega dneva.

Profesorica Eileen Ingham pa je s svojo raziskovalno skupino razvila unikatna tkiva, ki bodo omogočila, da bo telo bolj zmogljivo. Njihov cilj sedaj pa je, da naredijo takšna tkiva, ki se bodo telesu povsem prilagodila. Tkiva izdelajo po posebnem postopku, kjer zdravemu donatorju ali ustrezni živali vzamejo srčne mišice in iz njih vzamejo celice, ki jih nato presadijo v človeka. Na takšen način so že uspeli izdelati popolnoma delujočo srčno mišico. "Tehniko smo že preizkusili na živalih in 40 pacientih v Braziliji. Rezultati so bili zelo dobri. Zdaj pa bomo tehniko preizkusili še na koži donatojev in pacientih z opeklinami,“ pravi Inghamova.

Posebne obnovitvene terapije, ki jih razvijajo znanstveniki bodo omogočale dolgo in vitalno življenje.
Posebne obnovitvene terapije, ki jih razvijajo znanstveniki bodo omogočale dolgo in vitalno življenje.FOTO: iStockphoto

Po 50. letu še vedno mladostno aktivni

Raziskovalka Christina Doyle pa je povedala, da bodo z razvijanjem teh tehnik postali neodvisni od donatorjev. Da bodo naredili vse nadomestke tkiv, pa bo trajalo od 30 do 50 let. Vsak produkt morajo namreč skrbno načrtovati in testirati. Prav tako so v razvoju tako imenovane obnovitvene terapije, ki bodo ljudem omogočale, da bodo po 50. letu še vedno tako aktivni, kot so bili prvih 50 let svojega življenja.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587