Vizita.si
Danielle se veseli proteze in upa, da se ji bo z njo uspelo uvrstiti na paraolimpijske igre.

Novice

11-letnica želi, da ji amputirajo nogo

Ni.J.
19. 07. 2010 15.40
0

Pogumna 11-letnica je presenetila starše, ko je prosila zdravnike, če ji lahko amputirajo pohabljeno desno nogo, zaradi katere je na invalidskem vozičku, da bi se nato lahko začela ukvarjati z atletiko.

Danielle se veseli proteze in upa, da se ji bo z njo uspelo uvrstiti na paraolimpijske igre.
Danielle se veseli proteze in upa, da se ji bo z njo uspelo uvrstiti na paraolimpijske igre. FOTO: Reuters

11-letna Danielle Bradshaw v resnici ne potrebuje operacije, s katero bi ji amputirali desno nogo, vendar se je sama odločila, da bo odšla pod nož, saj si močno želi teči na paraolimpijskih igrah. Njena leva noga je sicer popolnoma zdrava, vendar pa si deklica ne želi celega življenja preživeti tako, da bo za seboj 'vlekla pohabljeno nogo', kot pravi sama. Danielle se je namreč rodila z deformirano desno nogo. Kirurgi so ji že pred časom predlagali nekaj operacij in presaditev kože, s katerimi bi nogo lahko ohranila, vendar se Danielle za to pot ni odločila, ker so ji priznali, da je nikoli ne bo mogla zares uporabljati.

Naveličana nenehnih obiskov bolnišnic in zdravniških pregledov ter željna igre s svojimi sovrstniki, se je odločila za pogumen korak v svojem življenju. Zdravnika je prosila, naj ji noge ne rešuje, temveč naj jo amputira. Zdravniki so jo sprva poskušali pregovoriti, a so naposled le pristali na njeno prošnjo, zato jo avgusta čaka operacija. Ko se bo rana zacelila, ji bodo na štrcelj namestili nožno protezo, njeni prijatelji pa so se že zbrali in začeli zbirati sredstva za tekaško opremo in športni invalidski voziček, ki ju bo potrebovala, če bo začela trenirati atletiko.

Danielle se je rodila s prirojeno motnjo obeh kolkov in desnega kolena, zaradi česar je večino svojega življenja preživela tako, da je z invalidskega vozička opazovala svoje prijatelje, kako se igrajo. “Operacije se ne bojim,“ pravi. “V resnici se je strašansko veselim. Komaj čakam, da se rešim tega bremena in začnem končno uživati svoje življenje. Najbolj pa se veselim treningov.“ Deklico so za amputacijo navdušili posnetki in dokumentarni filmi o vojakih, ki so v vojni izgubili ude in kljub temu živijo kakovostno in polno življenje. “Ti filmi so mi pomagali pri sprejemanju odločitve. In sita sem že vseh operacij, ki mi tako ali tako ne morejo prinesti funkcionalnosti noge. Rada bi bila normalen otrok, ki se igra, teče in zabava.

Danielle je operacijo predlagala sama,“ razlaga njena 36-letna mamica Debbie Quigley. “Nogo bi ji lahko rekonstruirali, vendar je najprej vprašala, v čem je smisel vleči nekaj za seboj, če ni uporabno.“ Njena starša sprva nista hotela slišati za amputacijo, saj se jima je Daniellina zamisel zdela prava norost. “Naposled pa je vse začelo dobivati svoj smisel, zato sva pristala,“ dodaja njen očim, 49-letni Darren Quigley.

Debbie in Danielle sta v sklopu priprav na amputacijo že obiskali nekaj zdravnikov in nakupili nekaj reči, ki jih bo potrebovala po operaciji, njeni sošolci pa so že organizirali dobrodelno akcijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587