Vizita.si
Pri komaj 11 letih je Becky zaradi vnetja optičnega živca izgubila vid. (simbolična fotografija)

Novice

11-letnica oslepela v 10 tednih

E. D.
15. 11. 2010 08.00
0

Med poletnimi počitnicami se je vid 11-letne Becky začel drastično slabšati. Preiskave so pokazale, da je za njene težave krivo vnetje optičnega živca, a zdravila ji niso pomagala in tako je v pičlih 10 tednih deklica oslepela.

Pri komaj 11 letih je Becky zaradi vnetja optičnega živca izgubila vid. (simbolična fotografija)
Pri komaj 11 letih je Becky zaradi vnetja optičnega živca izgubila vid. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

Med poletnimi počitnicami se je Becky Cranmer z družino odpravila na popotovanje z avtodomom, kjer si je čas krajšala tako, da je prebirala revije o konjih, ki jih je imela tako zelo rada. Potem pa je dekličina mama 44-letna Angela opazila, da se revij o svojih priljubljenih živalih ne dotakne več. Ko jo je vprašala, kaj je narobe, ji je deklica povedala, da preprosto ne vidi. ''Začela je tudi govoriti, naj prižgemo luč v avtodomu, ker slabo vidi, pa čeprav je bilo vozilo zaradi sonca tako zelo svetlo,'' se spominja Angela, ki je hčer takoj, ko so se vrnili domov, odpeljala na pregled k okulistu. Ta jo je nemudoma napotil v lokalno bolnišnic, kjer so dodatne preiskave pokazale, da Becky boleha za tako imenovanim optičnim nevritisom – vnetjem optičnega živca, zaradi katerega bolnik vedno slabše vidi, lahko utrpi tudi upad vidnega polja ali bolečine v predelu očesa. V skrajnem primeru se lahko bolezen konča tudi s slepoto, tako kot se je to dogodilo v primeru komaj 11-letne Becky, ki ji zdravila preprosto niso pomagala. Tako je v pičlih 10 tednih oslepela.

Zaradi slepote se je dekličino življenje drastično spremenilo. Ne more se več sama družiti s prijatelji, ne more tekati z njimi po igrišču, risati, brati … Morala je opustiti jezdenje, pa čeprav je tako zelo oboževala konje in je prej samostojno jezdila kar pet let. Za živali, ki jih ima doma – mačke, pse, zajce, kačo – ne more več skrbeti sama. Šolo obiskuje le trikrat tedensko in pri tem ves čas potrebuje spremstvo oziroma pomoč. Angela je celo pustila službo, da lahko 24 ur skrbi za svojo oslepelo hči. Ker zdravniki do zdaj niso mogli ugotoviti, ali je vnetje nepopravljivo poškodovalo optični živec, še vedno ni dobila dokončnega odgovora, ali bo Becky ostala slepa ali pa morda obstaja kakšna možnost, da ji povrnejo vid. ''Za zdaj so zdravniki izčrpali vse možnosti, a če ima kdo kakršno koli zamisel oziroma pozna kakršno koli drugo, novo možnost, smo jo pripravljeni preizkusiti,'' pove obupana Angela in dodaja, da je izguba samostojnosti njeno hčer močno prizadela.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587