Vizita.si
Kava vsebuje antioksidante, zato vas ščiti pred rakavimi obolenji in staranjem.

Novice

11 stvari, ki jih morate vedeti o kavi

K.B.
06. 08. 2010 10.24
4

Kava je pijača, ki nas spremlja vsak dan, zato je dobro vedeti njene pozitivne in negativne učinke. Predstavljamo vam 11 stvari o kavi, ki bi jih moral vedeti vsak pivec te pijače.

Kava vsebuje antioksidante, zato vas ščiti pred rakavimi obolenji in staranjem.
Kava vsebuje antioksidante, zato vas ščiti pred rakavimi obolenji in staranjem.FOTO: iStockphoto
1. Kofein vas lahko ubije

Kofein vas lahko ubije, vendar pa je v realnosti malo možnosti za to, saj bi morali spiti 80 do 100 skodelic kave eno za drugo. Predlagamo, da tega ne poskušate. Če pa ste dolgoletni uživalci kave, ta lahko povzroči rano na želodcu. Pražene snovi v kavi namreč povzročajo povečano izločanje želodčne kisline, kar pa vodi do rane na želodcu in pekoče zgage. Slednja lahko povzroči raka na požiralniku.

Kofein izboljšuje koncentracijo, saj pospeši prekrvavljenost možganov.
Kofein izboljšuje koncentracijo, saj pospeši prekrvavljenost možganov. FOTO: iStockphoto

2. Kava je lahko dobra za vas

Kava vsebuje antioksidante, zato ščiti pred nastankom raka in upočasnjuje staranje. Če ne marate kave, si to lahko zagotovite tudi z zelenim, belim ali črnim čajem.

3. Izboljšuje koncentracijo

Kofein pospeši prekrvavljenost možganov, kar izboljšuje pozornost in razmišljanje. Poleg tega kofein zavira delovanje adenozina, povzročitelja slabega razpoloženja. Prav zato nas spravi v boljšo voljo in odpravlja blažjo depresijo.

4. Kofein dviguje poželenje

Kar dvakrat bolj spolno aktivni so redni pivci kave kot tisti, ki te ne pijejo ali jo pijejo poredko. Ne le to, moški, ki redno pijejo kavo, imajo veliko redkeje težave z erekcijo.

5. Kava zmanjšuje bolečine

Dve skodelici kave lahko zmanjšata bolečine v mišicah, ki se pojavijo po vadbi, je pokazala raziskava. Vendar pa je bila ta raziskava opravljena na ljudeh, ki ne pijejo redno kave.

Redni pivci kave so kar dvakrat bolj spolno aktivni kot tisti, ki kave ne pijejo.
Redni pivci kave so kar dvakrat bolj spolno aktivni kot tisti, ki kave ne pijejo.FOTO: iStockphoto

6. Kofein vas obdrži budne celo noč

Kofein poviša količino stresnih hormonov adrenalina in noradrenalina v krvi. Posle­di­­­ca je seveda, da smo budnejši, živahnejši in aktivnejši. Prav zato vas lahko drži pokonci celo noč, kar pa ni prijetno, če se trudimo zaspati. Zdravniki tako svetujejo, da zadnjo skodelico kave spijete vsaj šest ur pred počitkom.

7. Pazite na količino

Če spijete preveliko količino kave, se njeni pozitivni učinki izničijo. Pojavi se živčnost, potenje in depresija. Priporočljiva dnevna mera sta tako dve skodelici kave na dan. Več kot to ima lahko že negativne učinke. Odvisno pa je seveda tudi od vsakega posameznika. Nekateri kofein prenašajo bolje in lahko spijejo nekoliko več kave, nekateri pa že kmalu pričnejo čutiti tudi njene negativne posledice.

Kofein razširja sapnice in tako izboljšuje dihanje za kar šest ur.
Kofein razširja sapnice in tako izboljšuje dihanje za kar šest ur. FOTO: iStockphoto

8. Želite zanositi? Potem se izogibajte kavi

Če imate težave pri zanositvi, omejite količino popite kave. Ta namreč pri ženski lahko vpliva na njeno plodnost. Dve skodelice kave na dan naj bi kar za polovico zmanjšali možnost zanositve.

9. Lahko povzroči slabokrvnost

Ker kava moti absorbcijo železa iz črevesja, lahko povzroči slabokrvnost. To se lahko zgodi predvsem, ko uživate prevelike količine kave.

10. Primerna za astmatike

Kofein razširja sapnice in tako izboljšuje dihanje za kar šest ur. Prav zato ga priporočajo astmatikom. Znanstveniki namreč predvidevajo, da klorova kislina v kavi zavira delovanje encima 5-riboksi­­­genaze in tako obvaruje imunski sistem pred pretiranimi reakcijami, kot sta astma in seneni nahod.

11. Pivci kave – pazite se osteoporoze

Prevelike količine kave slabijo kosti in povzročajo njihovo mehčanje, kar lahko privede do osteoporoze. Kofein namreč moti obnovo kalcija v ledvicah, zato te takrat izločijo več kalcija z urinom. Pomanjkanje pa črpajo iz kosti, ki so glavne zaloge te mineralne snovi v telesu.
 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587