Vizita.si
image (28)

Novice

Zakaj je 12-letnica dvignila toliko prahu?

L.E.
15. 06. 2012 13.19
11

Betsy je imela komaj 12 let, ko so ji starši, da bi shujšala, omogočili, da je odšla na kontroverzno operacijo, ki jo nemalo strokovnjakov tako mladim močno odsvetuje. Branijo se, da ji je povsem spremenila življenje.

Betsy Sanchez iz mesta Coahuila v Mehiki je najmlajša oseba, ki je prestala bariatrično operacijo zmanjšanja želodca, s katero je mogoče shujšati, vendar jo pri takih mladih v večini držav sploh ne izvajajo, predvsem pa jo velik del zdravstvene stroke zanje močno odsvetuje. Betsy je šla pod nož stara komaj 12 let. Kirurg je odstranil 70 odstotkov njenega želodca, zaradi česar je s 95 kilogramov shujšala na 63, kar naj bi njeno življenje povsem spremenilo. Njena starša trdita, da sta se svoji hčeri odločila pomagati na tako drastičen način prav zato, da bi se drugi otroci iz nje nehali norčevati in bi si lahko pridobila več prijateljev.

Seveda so ju mnogi napadli, da bi lahko svojega otroka enostavno manj hranila ter ga prisilila h gibanju. Toda njena mati Ana vse očitke zavrača, saj pravi, da to enostavno ni bilo mogoče. Betsyjine težave s težo naj bi se pričele, ko je dopolnila tri leta. Tedaj je začela spraševati, ali lahko dobi večje porcije ter ali lahko uživa hrano tudi med obroki. Z drugima dvema otrokoma starša nikoli nista imela takšnih težav, samo Betsy je bila vedno lačna. “Ko ji nisem dovolila, da bi si med obroki privoščila prigrizek, je bruhnila v jok,“ pripoveduje Ana. “Poskušala sem pripravljati bolj zdravo hrano in ji postreči omejene porcije, toda tolikšna količina hrane ji ni zadostovala.“ Zato jo je peljala k zdravniku, saj se je bala, da ima morda težave s ščitnico. Toda niti osebni zdravnik niti nutricionist niti psiholog po njenih besedah niso ničesar spremenili. Kilogrami so se nabirali.

Rešitev naj bi nato ponudil Betsyjin stric, ki je bariatrični kirurg. Ponudil se je, da bo izvedel operacijo, ki je za mlade še vedno precej kontroverzna. Toda Ana je prepričana, da je bil tako drastičen korak edini mogoči način, ki je lahko preprečil, da njena hči postane preveč obilna ter zaradi tega trpi celo življenje. “Bolj zdrava prehrana in telovadba ji enostavno nista mogli pomagati. Od hrane je bila odvisna,“ pravi. Čeprav sta z njenim bratrancem vedela, da tako mladim operacije ne priporočajo, sta se bala, da bi bilo pozneje lahko prepozno. Menita, da je, ko bi bila preveč obilna, ne bi bilo le težje operirati, izgubila bi leta svojega življenja, ker bi se iz nje norčevali, poleg tega bi se ves ta čas razvijale bolezni, ki so povezane s prekomerno telesno težo. “Ko mi je stric dejal, da me lahko spremeni v bolj vitko, sem bila navdušena,“ se spominja danes 14-letna Betsy. “Tako bi še vedno lahko jedla, kar bi želela, vendar ne bi bila več tako lačna. Mamo sem vedno spraševala za dodatne porcije in ona ni imela srca, da bi mi jih odrekla. Ko so se začeli iz mene norčevati, pa sem jedla še več, saj sem se tudi tako tolažila. Starša sta me peljala h kopici strokovnjakov, toda nič mi ni pomagalo shujšati. Bala sem se, da bom sčasoma postala tako debela, da ne bom mogla niti vstati iz postelje.“

Mehiški bariatrični kirurg dr. Guillermo Alvarez pravi, da se vsi mladi, ki se prijavijo na tako operacijo, najprej srečajo s psihologom, nato začnejo hujšati s pomočjo zdrave prehrane, ki vsebuje omejeno število kalorij, in telovadbe. Tako morajo živeti tudi po operaciji. Dr. Alvarez pravi, da se zaveda, da je vrsta bariatrične operacije, ki dejansko zmanjša velikost želodca, pri otrocih zelo tvegana, toda v primeru svojih sorodnikov naj bi ugotovil, da ji drugače res ne morejo pomagati. “Operacija je Betsy spremenila življenje,“ se brani. “Sedaj obiskuje novo šolo, kjer je prej niso poznali. Obnaša se povsem drugače. Še vedno je sramežljiva, vendar se čedalje bolj odpira, pridobiva prijatelje in uživa v svojih najstniških letih.“ Ameriška pediatrinja dr. Elizabeth Prout Parks pa se z njim ne strinja. Meni, da otrok še ne more razumeti, da je takšna operacija dogodek, ki ti povsem spremeni življenje, in da želodec nato ostane zmanjšan za vedno.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587