Vizita.si
invalid in invalidnost

Novice

12-letnica prepričala zdravnike, da so ji odrezali nogo

E. D.
16. 02. 2011 09.34
1

Danielle se je rodila z okvarjenimi kolki in desnim kolenom. Desno nogo je imela v še posebej slabem stanju in je skoraj ni mogla uporabljati, le vlekla jo je za seboj. Zato je prepričala zdravnike, da ji neuporaben ud amputirajo.

invalid in invalidnost
invalid in invalidnost FOTO: iStockphoto

Kar 12 let je Danielle Bradshaw, o kateri smo pred časom že poročali, živela s tako imenovano kongenitalno dislokacijo kolkov in desnega kolena. Medtem ko je imela levo nogo skoraj povsem zdravo in ji ni delala težav, je bila desna noga skorajda neuporabna. Zaradi okvarjene okončine je veliko časa preživljala v bolnišnicah, namesto da bi se po igrišču podila s prijatelji. A kljub temu si deklica ni dopustila, da bi jo to kakor koli oviralo. ''Desno koleno je imela tako krhko, da bi si ga je že ob najmanjšem neprimernem gibu zlomila. Tako smo ji včasih slabotno nogo celo ovijali z bombažnimi ovoji. A kljub temu se je Danielle ukvarjala s številnimi športi. Enkrat smo jo celo zasačili, ko je skakala po trampolinu,'' pripoveduje Daniellin očim Darren Quigley.

In ker je deklico okvarjena noga tako zelo ovirala pri športu in ker so ji zdravniki rekli, da od nje nikoli ne bo imela prave koristi, saj je z nobenim posegom ne bi mogli zadosti popraviti, se je pogumna 12-letnica odločila, da je amputacija njena najboljša možnost. Tako ima namesto neuporabne noge zdaj protezo, s katero se je že naučila precej dobro hoditi, naslednji cilj pa je kupiti takšno protezo, s katero bo Danielle lahko tudi tekla. Deklica je namreč odločena, da se bo z rednimi fizioterapijami, treningi in trdno voljo leta 2016 udeležila paraolimpijskih iger in postala ena od najuspešnejših tekačic na svetu. ''Tako pogumna in odločna je. Tako zelo ponosni smo na njo. Pravi, da hoče življenje živeti že zdaj in noče čakati še leta in leta, da bo lahko hodila,'' še pojasni Darren.

Deklica tako pridno hodi po tekočem traku in vadi hojo z umetno nogo, pred nekaj dnevi je celo prvič prehodila vso pot do šole. Prepričana je, da bodo voziček in bergle že zelo kmalu preteklost. ''Zanjo je to, da je lahko šla do šole peš, velik dosežek. Kajti to pomeni, da ne bo več dolgo odvisna od invalidskega vozičke ter bo lahko šla sama po trgovinah in drugih opravkih,'' razloži Darren in dodaja: ''Odločena je, da bo postala svetovno uspešna tekačica. To niso le neke sanje brez osnove, to pravzaprav z vsem, kar počne, že postaja realnost. To si želi doseči in z odločnostjo, ki jo premore, ji bo gotovo uspelo. Tudi vsa družina ji stoji ob strani in ko bo napočil veliki dan, bomo vsi na stadionu na ves glas navijali zanjo.''

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587