Vizita.si
image (28)

Novice

12-letnik prebolel anoreksijo

K.B.
13. 05. 2010 10.39
2

Pri svojih rosnih 12 letih je Taylor Kerkham že prebolel anoreksijo. Taylor je bil še pred letom dni obseden s štetjem kalorij in je na dan pojedel le polovico dietnega jogurta in majhen košček paradižnika.

''Nisem bil debel, ampak le nekoliko močnejši. Ker pa so me drugi otroci zmerjali, sem hotel izgubiti težo,'' se spominja Taylor, ki je takrat tehtal okrog 50 kilogramov. Začelo se je tako, da si je najprej ogledoval oddaje z napotki o zdravi prehrani, nato je začel šteti kalorije. Začrtal si je cilj, da bo zaužil le 1500 kalorij na dan, čeprav je priporočeno, da deček v razvoju zaužije 2200 kalorij na dan. Njegova obsedenost s štetjem kalorij pa ga je privedla do tega, da je na koncu zaužil le še 50 kalorij na dan. Taylorjevi starši so ga na najrazličnejše načine skušali prepričati, naj le poje nekoliko več, a vse zamanj. ''Ko je bil čas za obrok, se je pri nas vnela prava vojna. Taylor me je opazoval že med tem, ko sem kuhala in imel popolnoma pod nadzorom, kaj vse sem vrgla v lonec,'' se spominja njegova mati Cheryl. ''Če sem dodala olje, je začel kričati. Ko pa je bil obrok pripravljen in ni bil narejen tako, kot bi si on želel, mu je krožnik padel po tleh, da mu ne bi bilo treba jesti. Svojo hrano je skrival za zofo ali pa jo dal psu, zato smo ga morali nenehno opazovati, ko je jedel.''

Z možem Simonom sta poskušala vse in upoštevala nasvet strokovnjakov, naj odstranita vsa ogledala v hiši, tako da se Taylor ne bi mogel nenehno opazovati. Bolezen je prišla že tako daleč, da je pričel halucinirati in je mislil, da kalorije prejema že tako, da povoha hrano ali pa ko zavoha parfum. Ko sta ga starša prisilila, da je pojedel biskvit, je postal histeričen in zagrozil, da bo storil samomor. ''Njegovo prepričanje, da ne bo jedel, je bilo tako neverjetno močno. Bilo je strašljivo, saj si v tem obdobju ni bil prav nič podoben. Vedno je imel rad hrano,'' se spominja oče Simon.

Nekega dne, ko je tehtal le še 30 kilogramov, pa je v šoli izgubil zavest. Takoj so ga prepeljali v bližnjo bolnišnico, kjer so ga začeli hraniti preko cevke, bitje srca pa mu nadzorovali preko monitorja, saj so se bali, da mu bo odpovedalo. Ne samo to, njegov zdravnik je povedal, da je imel deček tako slabo cirkulacijo krvi, da so se bali, da bo izgubil prste na rokah in nogah. Taylorja so nato premestili v psihiatrično bolnišnico, kjer je preživel šest mesecev in tam s pomočjo psihiatrov in zdravnikov ozdravel. Pridobil je težo in se začel ukvarjati s športom, danes sta mu tako najbolj všeč tenis in vožnja s kolesom. Čeprav še vedno ne mara velikih porcij, jé zdravo in dovolj za svoj normalen razvoj. ''Danes je prav čudno, ko pomislim, da sem še pred enim letom vse dneve razmišljal le o hrani in kako bom izgubil težo. Ko sedaj govorim o tem, se mi zdi, kot da je bilo to že dolgo nazaj ali pa da se je to dogajajo popolnoma drugi oseb,'' razlaga 12-letni Taylor.

Kljub temu da je Taylor ozdravel in ima zgodba srečen konec, pa Taylorjeva starša boleče izkušnje ne bosta nikoli pozabila. Še posebej pomembno pa se jima zdi, da ljudje spoznajo, da motnje hranjenja niso le težava žensk, ampak tudi moških. ''Mislim, da so dečki pod velikim pritiskom, saj v medijih nenehno gledajo vse te podobe manekenov in športnikov in jim želijo biti podobni,'' meni Chery, ki se je skupaj z možem vključila v dobrodelno organizacijo Beat, ki opozarja na to, da anoreksija lahko doleti tudi moške. ''Mladi fantje dobijo iz medijev popolnoma nerealistično predstavo o popolnem telesu, zaradi česar se začnejo spraševati, kaj ni v redu z njihovim telesom oziroma kako to popolnost doseči,'' pravi predstavnica te organizacije Mary George. ''Takoj ko starši opazijo, da se z njihovim otrokom nekaj dogaja, naj poiščejo zdravniški nasvet,'' še opozarja.

Intervju o motnjah hranjenja s POPovo zdravnico mag. Dragico Marto Sternad si lahko preberete v članku Kako se spopasti z motnjami hranjenja?

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587