Vizita.si
image (28)

Novice

12-letniku so podaljšali nogo za rekordnih 31 cm!

Ni.J.
09. 03. 2011 08.08
0

12-letni deček se je rodil z eno nogo za polovico krajšo od druge. In vendar je po 12 letih le lahko naredil svoje prve korake, saj so mu zdravniki krajšo nogo raztegnili za neverjetnih 31 centimetrov!

12-letni Michael McKenzie iz Sumerseta se je rodil z eno nogo krajšo od druge, zaradi česar ni mogel nikoli stopiti nanjo. Vendar pa je zdaj končno le naredil svoje prve korake z obema nogama, saj so mu zdravniki krajšo nogo raztegnili za rekordnih 31 centimetrov.

Michaelu so zdravniki v času zdravljenja nogo večkrat zlomili. To je bil namreč edini način, da so mu jo lahko podaljšali, saj je nožna kost s celjenjem ob pomoči kovinske opornice rasla za približno milimeter na dan. Njegova mama 36-letna Ginette je za Michaela celo prodala hišo in tako pridobila dragocenih 93 tisoč evrov, da mu je lahko plačala poseg, ki so ga izvedli v Ameriki. Britanski zdravniki so ji namreč rekli, da je za njenega sina edina opcija amputacija in nato oblikovanje nožne proteze.

Ko odraste, si Michael želi postati zdravnik, da bo lahko pomagal drugim. “Vzhičen sem. Končno lahko hodim in zdaj vidim, da večletno trdo delo, ki sva ga vložila jaz in moja mama, ni bilo zastonj. Mama in varuška sta obe jokali, ko sem shodil, moji skrbniki pa kar niso mogli verjeti svojim očem,“ pravi in dodaja, da bi svetoval vsem, ki so v enakem položaju, kot je bil on včasih, naj nikoli ne obupajo.

Michael se je rodil s prirojeno napako, zaradi katere sta bila njegov kolčni in kolenski sklep na desni nogi zraščena, stopalo na desni nogi pa je imel poravnano z levim kolenom. Nima kolena, pogačice in križnih vezi, ko se je rodil, pa je bilo njegovo stegno tako majhno, da ga rentgenski žarki skorajda niso zaznali. Zdravniki so zato sklepali, da bo imel, ko bo zrasel, desno nogo za približno 40 centimetrov krajšo od druge. Ker je šlo za tako veliko razliko, operacij, s katerimi bi nogo podaljšali, niso hoteli izvesti.

Potem ko je Ginette prosila zdravnike s celega sveta, naj pomagajo njenemu sinu, je končno naletela na ameriškega specialista za podaljševanje nog dr. Drora Paleya, ki je prevzel Michaelov primer. Zadnjih šest let je Michael tako živel praktično v bolnišnici. Ameriški zdravniki so mu v tem času petkrat zlomili nogo, več kot tri leta pa je imel nogo v kovinski kletki.

Po svetu je ogromno otrok, kot je Michael. Zdravniki jim kot edino opcijo ponujajo amputacijo, a želim, da ljudje izvedo, da obstajajo tudi druge možnosti,“ je povedala Ginette. “Tolikokrat so nama ponujali amputacijo, a nikakor nisem mogla pristati na to. Globoko v sebi sem čutila, da mora obstajati tudi kakšen drugi način.“

Zdravniki so Michaelu najprej zlomili stegensko kost. Nato so mu nanjo namestili kovinski okvir, med zlomljenima deloma kosti pa pustili majhen razporek, da je kost lahko rasla. Ginette je nato morala dnevno uravnavati razporek in ga dan za dnem širiti za milimeter. Po treh mesecih sta se kosti zarasli. Ko je njegova noga dosegla določeno dolžino, je sledila operacija, Michael pa je mogel osem tednov preležati v mavcu od prsnega koša do gležnjev, da si je njegovo telo opomoglo.

Prvo operacijo je prestal leta 2003, takrat so mu nogo podaljšali za 7 centimetrov. Dve leti kasneje se je vrnil v ZDA, na isto kliniko v Baltimoru in ponovno k dr. Paleyju, ki je njegovi nogi dodal še 8 centimetrov. Leta 2008 pa ga je operiral še britanski kirurg dr. Fergal Monsell, ki mu je nogo raztegnil za še dodatnih 6 centimetrov. Preteklo leto, leta 2010, pa je Michael prestal še zadnjo operacijo, ki je njegovi nogi dodala dodatnih 10 centimetrov, dvakrat več od priporočene dolžine. Tako so mu zdravniki s štirimi operacijami podarili kar 31 centimetrov.

Michael je danes nosilec rekorda za najdaljši kirurški razteg noge v zgodovini. “Težko je bilo, še posebej za Michaela, a je vse skupaj dobro prestajal. Bolečina mu ni prišla do živega in ga ni odvrnila od cilja, zato sem izjemno ponosna nanj. Izjemno pogumen je,“ je še povedala Ginette.

Michaela čaka zdaj še ena operacija, med katero mu bodo oblikovali kolenski in kolčni sklep, ki mu bosta omogočala normalno sedenje in upogibanje. Kljub temu da ima desno nogo še vedno približno sedem centimetrov krajšo od leve, pa je ponosen nase. Dokler bo še rasel, bo imel v zdravi nogi vstavljeno posebno zaponko, ki bo preprečevala oziroma upočasnjevala rast, tako jo bo krajša noga lahko počasi dohitela.

Michaelova desna noga bo vedno nekoliko bolj mlahava od leve, a zdravniki upajo, da jim bo uspelo zabrisati razliko med nogama in da jo bo sčasoma le lahko okrepil.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587