Vizita.si
Med operacijo so ji vstavili bionično kost, ki jo je mogoče podaljševati neoperativno, z elektromagneti.

Novice

14-letnici grozila amputacija!

Ni.J.
07. 06. 2010 11.20
0

Sophia Steinberg je videti kot običajna najstnica, vendar pa je pod kožo zelo drugačna od svojih sovrstnikov. Zbolela je namreč za kostnim rakom in je sedaj ena redkih otrok na svetu, ki imajo bionično kost, ki bo rasla skupaj z njo.

Med operacijo so ji vstavili bionično kost, ki jo je mogoče podaljševati neoperativno, z elektromagneti.
Med operacijo so ji vstavili bionično kost, ki jo je mogoče podaljševati neoperativno, z elektromagneti.FOTO: iStockphoto

14-letna Sophia Steinberg je prvič opazila, da je z njenim zdravjem nekaj narobe, ko je v kolenu začela čutiti močne bolečine in ko ji je levo koleno začelo tudi zatekati. Njeni starši so najprej mislili, da so bolečina in otekline posledica rasti, kljub temu pa so jo odpeljali na preventivni pregled k zdravniku.

Po opravljenem slikanju je zdravnik ugotovil, da se ji je v levem kolenu razvil osteosarkom, maligni tumor na kosti. Po postavljeni diagnozi so ji vstavili Hickmanov kateter, silikonsko cevko, ki jo vstavijo pod kožo v veno, ki vodi v desno polovico srca, bolnik pa preko katetra prejema zdravila za daljše obdobje, nato pa je začela še s kemoterapijo. Čakalo jo je šest pettedenskih terapij, med vsako terapijo pa je morala preživeti kar tri tedne v bolnišnici.

Osteosarkom pa je močno poškodoval njeno nogo, zato jo je čakala operacija. Vsadili so ji revolucionarni vsadek, ki predstavlja novo upanje za vse mlade rakave bolnike, ki so se pred tem srečevali z amputacijami in večkratnimi bolečimi operacijami.

Sophiji so zdravniki med operacijo, ki je trajala kar sedem ur, vsadili kostno protezo iz titana. Med operacijo so ji najprej odstranili večji del stegna in kolenskega sklepa ter goleni, nato pa so ji vstavili protezo in ji presadili mišico iz hrbta ter jo pričvrstili na protezo. Kostni vsadek je opremljen s posebnimi mehanizmi, ki jih je mogoče opravljati od zunaj, ne da bi ji morali ponovno odpirati nogo. Z elektromagneti pa ji bodo zdravniki lahko podaljševali kost, da bo praktično rasla skupaj z njo in skladno z levo nogo. “Imela sem srečo. Če bi mi med operacijo poškodovali živec, bi mi morali amputirati nogo,“ pravi presrečna najstnica, ki se je po uspešni kemoterapiji raka popolnoma znebila. Sedaj bo hodila le še na raztegovanje kosti, kot pravi, pa vsadek čuti le, če močno pritisne na nogo, saj je le ta nekoliko bolj trda od druge.

Bolnik najprej občuti bolečino v kolenu, kasneje otekanje in nato izgubo funkcionalnosti sosednjega sklepa.
Bolnik najprej občuti bolečino v kolenu, kasneje otekanje in nato izgubo funkcionalnosti sosednjega sklepa. FOTO: iStockphoto

Pred tem smo uporabljali vsadke, ki jih je bilo potrebno kirurško podaljševati, pacient pa je moral ostati v bolnišnici tudi po več tednov. K sreči pa nam je sedaj uspelo razviti bionično kost, ki jo je možno podaljševati brez operacije,“ pravi ortopedski kirurg Tim Briggs. “S starimi protezami je bilo potrebno operacijo ponoviti vsaj osemkrat, pri vsaki pa je bil pacient izpostavljen velikemu tveganju zaradi infekcije. Sedaj lahko to storimo, ne da bi pacienta ponovno operirali.“ Za razteg uda za milimeter sedaj zdravniki namreč potrebujejo le štiri minute. Pacient pri tem ne čuti nobene bolečine, poleg tega pa gre lahko takoj zatem že domov.

Kaj je osteosarkom?

Osteosarkom je maligni tumor, ki vznikne iz primitivnega mehanizma, ki formira kost. V Sloveniji je ta bolezen zelo redka, saj je bilo leta 2002 pri nas odkritih in potrjenih le sedem primerov.

Bolezen se lahko pojavi kadar koli, vendar pa je najpogostejša pri populaciji, mlajši od 20 let, še posebej v fazi aktivne kostne rasti, najpogosteje pa prizadene dolge kosti, na primer stegnenico, in še posebej del kosti okoli kolena. Pogosto pa se pojavlja tudi v predelu medenice, hrbtenice in nadlahtnice.

Tumorji, ki nastanejo, so običajno belkaste barve in vsebujejo ciste in področja krvavitve. Pogosto uničujejo korteks kosti in se širijo v okoliška mehka tkiva, le redko pa prodrejo v sklepni prostor.

Klinični znaki in simptomi se pojavijo dokaj pozno v poteku bolezni. Bolnik najprej občuti bolečino, kasneje otekanje in nato izgubo funkcije sosednjega sklepa. Kostni sarkom metastazira predvsem v pljuča in kosti.

Zdravljenje je najuspešnejše s kemoterapijo, ki ji sledi še operativni poseg, zatem pa mora bolnik hoditi še na pooperativno kemoterapijo. Obsevanje je le redko del zdravljenja, ker običajno ne deluje na tumor, preživetje pa je odvisno od razširjenosti bolezni in se giblje med 40 in 80 odstotki.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587