Vizita.si
Laura želi s svojo zgodbo opozoriti alergike na to, da je lahko nevarna tudi popolnoma nenevarna zadeva.

Novice

Zaradi fantovega poljuba skoraj umrla

Ni.J.
07. 07. 2010 14.50
0

Nedolžen poljub je 14-letnico skoraj stal življenja. Pred poljubom ji je njen fant namreč pozabil povedati, da je za zajtrk jedel kosmiče z oreščki, na katere je alergična.

Za 14-letnico je bil poljub skoraj usoden.
Za 14-letnico je bil poljub skoraj usoden.FOTO: iStockphoto

14-letna Laura Kukic je zaradi poljuba skoraj umrla. Fant ji je namreč pritisnil poljubček zatem, ko je jedel kosmiče z oreščki, na katere je alergična.

Lauro so najprej odpeljali v šolsko ambulanto, kjer so ji nudili prvo pomoč in nato poklicali rešilca. Laura si je nato popolnoma opomogla, vendar pa želi s svojo zgodbo opozoriti druge mladostnike in jim na ta način povedati, da je poljubljanje lahko tudi nevarno.

Laura želi s svojo zgodbo opozoriti alergike na to, da je lahko nevarna tudi popolnoma nenevarna zadeva.
Laura želi s svojo zgodbo opozoriti alergike na to, da je lahko nevarna tudi popolnoma nenevarna zadeva. FOTO: iStockphoto

Laurina nesreča se je zgodila, ko se je pred približno mesecem dni na šolskih stopnicah srečala s svojim 16-letnim fantom. “Dobila sva se pred začetkom pouka in se poljubila,“ pravi Laura. “Bil je popolnoma nedolžen poljubček na usta, napol prijateljski.“

Pri Lauri so že, ko je imela le tri leta, ugotovili, da je alergična na oreščke, zato še danes mora s seboj vedno nositi epipen. Njena alergija je namreč tako močna, da vsakič, ko pride v stik z oreščki, četudi se jih le dotakne, doživi hudo alergijsko reakcijo. Njen obraz začne v trenutku otekati, zaradi zoženja grla se začne dušiti in pade v anafilaktični šok. Gre za življenjsko ogrožajočo reakcijo, ki se lahko razvije že v desetih sekundah po stiku z alergenom in se kaže z motnjami žilnega, dihalnega in prebavnega sistema.

Sama sprva sploh nisem ničesar opazila, fant pa je opazil, da mi je začel nenadoma otekati obraz,“ se spominja Laura. “Nato mi je povedal, da je približno uro pred tem jedel kosmiče z oreščki, vendar pa da si je zatem večkrat umil zobe.“ Laura pa se je spomnila, da je pred tem spila tudi požirek njegove pijače, ki je očitno bila 'okužena' s sledovi oreščkov.

Fant jo je takoj odpeljal v šolsko ambulanto, šele po nekaj minutah pa je Laura zares začela čutiti učinek oreščkov. Grlo se ji je začelo naglo ožiti, Laura pa je vedno bolj hlastala za zrakom. Da bi umirila alergijsko reakcijo, ji je sestra v šolski ambulanti nemudoma vbrizgala epipen, adrenalinsko injekcijo. “V tistem trenutku sem že ležala na tleh. Spominjam se le, da sem se začela dušiti.“ Zatem so iz šolske ambulante poklicali rešilca, a je epipen začel takoj delovati. Laura si je opomogla od šoka in počasi začela normalno dihati. “Postopoma so se mi odpirale dihalne poti, sčasoma pa sem čutila le še ščemenje v ustnicah.“

Zaradi oreščkov je padla v anafilaktični šok.
Zaradi oreščkov je padla v anafilaktični šok.FOTO: iStockphoto

V šolo pa je pridrvela tudi Laurina mama. “Kljub temu da sem se počutila že veliko bolje, me je odpeljala v bolnišnico, z nama pa je odšel tudi fant. Zdravniki so mi v karton zapisali 'poljubil jo je fant', kar se mi je v tistem trenutku zdelo kar smešno,“ pravi danes. Laura še pravi, da se sedaj učitelji v šoli šalijo, da bodo zaradi nje prepovedali poljubljanje v šoli in dodaja, da je imela izjemno srečo, da so ji lahko v šoli tako hitro nudili prvo pomoč, saj bi v nasprotnem primeru umrla. “Moja zgodba pa dokazuje, kako je včasih popolnoma nenevarno dejanje lahko tudi življenjsko nevarno.“

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587