Vizita.si
Pri komaj 14-ih letih je deklica tehtala kar 200 kilogramov. Zaradi debelosti je morala večkrat prenašati neodobravajoče poglede in komentarje okolice.

Novice

14-letnica z 200 kilogrami

E.T.
27. 03. 2010 23.00
0

Že pri štirih letih je Maria tehtala toliko kot povprečen ameriški sedemletnik – 35 kilogramov. Pri 14. je tehtala že 200 kilogramov. In ne le, da je žela neodobravajoče poglede ter komentarje okolice, debelost je resno ogrožala tudi njeno zdravje.

Pri komaj 14-ih letih je deklica tehtala kar 200 kilogramov. Zaradi debelosti je morala večkrat prenašati neodobravajoče poglede in komentarje okolice.
Pri komaj 14-ih letih je deklica tehtala kar 200 kilogramov. Zaradi debelosti je morala večkrat prenašati neodobravajoče poglede in komentarje okolice.FOTO: iStockphoto
''Zdravniki mi že leta govorijo, da ne bom dočakala 18. leta, če se bom še naprej tako redila. In to me je končno streznilo. Kajti hočem živeti in zase narediti še toliko stvari,'' pripoveduje Maria Caprigno, ki je pri komaj 14-ih letih tehtala kar 200 kilogramov. Pravi, da se je začela rediti že pri treh letih in da je kot debel otrok pogosto doživela neodobravajoče poglede in celo komentarje mimoidočih. ''Govorili so: 'O moj Bog, kako je debela. Zakaj ne gre na telovadbo?' Težava je v tem, da imam zelo rada hitro hrano in da se ne maram gibati. Raje kot da bi šla na sprehod, poležavam na zofi,'' še pove. ''Morda pa imamo debelost tudi v genih, kajti moja mama in oče sta oba precej močna. Tako da sem nekako odraščala v tem duhu veliko hrane in malo gibanja.''

V zadnjih letih je Maria sicer skušala odvečne kilograme zgubiti z raznimi dietami, a ji nič ni pomagalo. Zato se je skupaj s starši odločila, da bodo zdravnike prepričali v operacijo, s katero bi ji odstranili kar 80 odstotkov želodca in ji tako zmanjšali apetit. Ker bi manj jedla, bi Maria tudi hitreje hujšala.

Ker pa zdravniki zelo neradi operirajo najstnike, je morala psihologa, pediatra in nutricionista prepričati, da se zaveda resnosti situacije in da posega ne jemlje z lahkoto. ''Seveda se zavedam, da mi operacija ne bo sama po sebi spremenila življenja. Samo zato, ker mi bodo zmanjšali želodec, ne bom čudežno shujšala. Morala bom zelo paziti, kaj bom jedla, in morala se bom tudi gibati,'' je povedala 14-letna Maria. S takšnim razmišljanjem je tudi prepričala zdravnike, da privolili v poseg. ''Njen indeks telesne mase je bil neverjetno velik za njeno starost. Po teh ocenah je sodila v najbolj ogroženo skupino. Zato sem ocenil, da ji dietni programi ne bi zadosti pomagali in da je primerna kandidatka za operacijo,'' pojasnjuje dr. Evan Nadler iz washingtonske bolnišnice.
Le mesec dni po operaciji želodca je Maria iz 200 kilogramov shujšala na 180.
Le mesec dni po operaciji želodca je Maria iz 200 kilogramov shujšala na 180.FOTO: iStockphoto

Tako so tamkajšnji kirurgi Marii odstranili kar 80 odstotkov želodca, vključno s tistim delom, ki nadzira apetiti. ''S takšno operacijo količinsko močno zmanjšamo vnos hrane, kajti želodec ne more več sprejeti tako velikih količin kot pred tem posegom. Tako je pacient zelo hitro sit in tudi redkeje čuti lakoto,'' še pojasni dr. Nadler. In res je operacija deklici pomagala pri izgubljaju odvečne teže. Mesec dni po operaciji Maria tehta 180 in ne več 200 kilogramov. Spremenila je tudi prehranjevalne navade – hitro, mastno hrano je zamenjala s kakovostnimi ogljikovimi hidrati in beljakovinami. Začela se je tudi gibati. Po pouku z bratom hodi na dolge sprehode, lotila se je tudi domače vadbe ob pomoči videoposnetkov. ''Kljub vsemu nisem zdaj obsedena s hujšanjem in z velikostmi. Ne želim si biti tako suha, da bi nosila najmanjšo konfekcijsko številko. Želim imeti normalno, zdravo težo,'' pravi najstica. ''Želim vkorakati v trgovino in kupiti oblačila normalne velikosti. Želim si, da bi lahko spet tekla, kajti tega zaradi debelosti nisem mogla početi že od petega leta. Rada bi tudi nosila kopalke, brez da bi se počutila nelagodno in osramočeno. Skratka, končno si želim povsem normalnega, običajnega življenja!''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587