Vizita.si
Najstnica je šla spat z bolečinami v hrbtenici, zbudila pa se je paralizirana. (simbolična fotografija)

Novice

14-letnica zaspala na kavču in se zbudila paralizirana!

J.G.
16. 08. 2011 07.18
3

14-letna Eleanor je zaradi bolečin v hrbtenici zaspala na kavču, zbudila pa se je v veliko hujšem stanju. Od pasu navzdol je paralizirana in je sedaj na invalidskem vozičku.


14-letna Eleanor Ward je ostala paralizirana zaradi akutnega diseminiranega encefalomielitisa (ADEM), ki prizadene osem na milijon ljudi. Najstnico je približno teden dni bolela hrbtenica, nato se je nekega jutra zbudila paralizirana. "Bilo je zelo, zelo grozljivo in dokaj zastrašujoče," je povedala.

Halucinacije

Eleanorina mati Andrea je povedala, da se je hči pritoževala, da zaradi bolečine ne more po stopnicah v svojo sobo, zato je zaspala na kavču. Zjutraj je najstnico, ki je bila prej nadarjena jahačica in navdušena športnica, našla v halucinacijah in paralizirano od pasu navzdol. Prestrašeno mladenko so takoj odpeljali v bolnišnico v Norfolku, od tam pa so jo prepeljali v Addenbrookovo bolnišnico v Cambridgeu.

42-letni Andrei in njenemu leto starejšemu možu Martynu so povedali, da ima njuna hči ADEM, izredno redko bolezen, ki poškoduje mielinsko ovojnico, ključno pri delovanju živčnega sistema. "Nismo vedeli, ali bo paralizira prizadela tudi zgornji del njenega telesa, saj lahko v določenih primerih vpliva na pljuča," pravi Andrea. "Bilo je tako neresnično. Tega se takrat ne zavedaš, vendar je bilo zelo strašljivo, če pomislim za nazaj."

Iz ene bolnišnice v drugo

Eleanor je dva tedna preživela v Adenbrookovi bolnišnici, deset tednov v univerzitetni bolnišnici Norfolk in Norwich ter nato še štiri mesece na rehabilitaciji v bolnišnici Stoke Mandeville v Buckinghamshiru. Nadaljevala je šolsko delo ter se eno uro na dan med tednom učila in se vmes borila z boleznijo, ki jo je premagovala. Pogumna najstnica se je domov končno vrnila decembra lani in se januarja že vrnila v šolo.

Najstnica je šla spat z bolečinami v hrbtenici, zbudila pa se je paralizirana. (simbolična fotografija)
Najstnica je šla spat z bolečinami v hrbtenici, zbudila pa se je paralizirana. (simbolična fotografija) FOTO: iStockphoto

"Priklenjena je na invalidski voziček, vendar hodi na fizioterapijo, ki ji bo pomagala hoditi z opornicami in stati pod nadzorom odrasle osebe," razlaga Andrea. "Govorimo o dekletu, ki je hodilo jahat in počelo neverjetne stvari. To nam je vsem svet obrnilo na glavo." Eleanor poskuša ostati pozitivna in je odločena, da si bo opomogla in postala veterinarka ali fizioterapevtka. "Vem, da se mi bo stanje izboljšalo. Če se bom dovolj potrudila, sem prepričana, da bom okrevala."

Potrebujejo pomoč

"Eleanor je bila čudovita. Ni tipična 14-letnica. Ni dovolj, če rečem, da sem izjemno ponosna nanjo. Bila je pogumna in nama nikoli ni pretirano povzročala skrbi," dodaja Andrea, ki se z možem sedaj trudi dom prilagoditi hčeri, zjutraj in zvečer pa jima pomagajo tudi negovalci. Andrea je pustila službo, v kateri je delala 23 let, sedaj pa se trudita zbrati približno 17.000 evrov za poseben cikel elektrostimulacije, ki bo Eleanor dala možnost razgibavanja in izboljšala njeno telesno pripravljenost.

Avgusta jih bo s skokom s padalom podprl družinski prijatelj Lewis Robson, ki sta mu padalsko izkušnjo starša podarila za 18. rojstni dan, vendar se je odločil, da bo skok s padalom izkoristil za pomoč Eleanor. "Močna sem, vendar sem se ob tem razjokala. Skozi vse to smo videli drugačno plat človeške narave. Bila sem tako ganjena, da nekdo drug misli na našo družino. Mislim, da mora biti 18-letnik, ki tako misli na druge in naredi nekaj zanje, v velik ponos svojim staršem."

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587