Vizita.si
image (28)

Novice

14-mesečni deček živi v grozljivih bolečinah

Nataša Jurca
25. 12. 2010 07.59
19

14-mesečni deček iz Kitajske trpi za redko motnjo, ki povzroča vnetje maščobnega tkiva. Na predelu vnetja se začne iz rane cediti gnoj, koža pa zaradi vnetja lahko odmre in pusti grozljive brazgotine.

14-mesečni Yang Xin iz Kitajske ima obraz prekrit z brazgotinami. Te so posledica hude oblike redke bolezni, zaradi katere se mu maščobno tkivo na telesu vname. Motnja, znana kot Weber-Christianova bolezen, povzroča tudi odmiranje kože v predelu, kjer je prišlo do vnetja in infekcije prizadetih predelov, za seboj pa pušča grozljive brazgotine, iz katerih se izteka rumena gnojna tekočina.

Weber-Christianova bolezen se lahko začne kazati z najrazličnejšimi simptomi, kot so na primer povišana telesna temperatura, utrujenost, slabost, bruhanje, izguba telesne teže in bolečina v sklepih, bulice, otekline in kožne razjede. Do vnetja pa ne pride vedno le na podkožnem maščobnem tkivu, temveč tudi v drugih organih, posledica česar so težave s srcem, pljuči, ledvicami, jetri in vranico.

Vzrok za izbruh bolezni, ki ji z drugo besedo pravimo tudi idiopatični lobularni panikulitis, ni natančno znan. Že sama beseda 'idiopatični' namreč pomeni neznan. Najverjetneje gre za posledico motenj v odzivu imunskega sistema na običajno vnetje.

Bolezen zdravnik odkrije s pomočjo biopsije, odvzema in mikroskopskega pregleda vzorca tkiva. Če je bolezen prisotna, zdravnik običajno opazi vnetje maščobnih lobul, majhnih skupkov maščobnega tkiva, povišan nivo belih krvničk in degeneracijo ali odmiranje maščobnih celic. Sledi še odvzem krvi, preveri sedimentacijo eritrocitov, pregled limfne tekočine in urina ter druge preiskave, s katerimi potrdijo ali ovržejo diagnozo.

Dolgoročna prognoza bolezni se razlikuje od pacienta do pacienta in je odvisna od tega, kako hitro je bolezen odkrita in  koliko organov je prizadetih. Pri nekaterih se bolezen pojavi v blagi obliki, pri drugih pa v veliko hujši, ki je lahko tudi usodna. Po mnogih letih simptomov lahko bolezen pride tudi v remisijo (začasno izgine) in se kasneje znova pojavi.

Zdravila, s katerim bi bolezen dokončno odpravili in pozdravili, ni, je pa izjemno pomembno, da se bolezen čim prej odkrije. Možni načini zdravljenja vključujejo oralna zdravila, ki krepijo imunski sistem in zmanjšujejo tveganje za vnetja, protibolečinska zdravila in mazila za zdravljenje in preprečevanje vnetij kože.

Bolezen je pri otrocih zelo redka, najpogosteje pa prizadene ženske stare od 30 do 60 let. Rane se najpogosteje pojavljajo na nogah in stegnih.

14-mesečni Yang Xin je trenutno na zdravljenju v pekinški bolnišnici, po zadnjih poročanjih pa njegovo stanje ni dobro. Mučijo ga grozljive bolečine, če se bo njegovo stanje še dodatno poslabšalo, pa najverjetneje ne bo preživel.

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587